8 tips for å lykkes med planter og hagestell

hengekøye utendørs

– Ugress, løvetann og mose kommer ofte hvis du har mye skygge i hagen. Foto: IKEA

1. Hva er ditt beste tips for å lykkes i hagen?

 – Først og fremst må du gjøre hagen om til et sted der du trives. Men det må ikke bli et ork, for da lykkes du heller ikke! Deretter er det viktig å definere hva hagen din skal brukes til, hvem som skal bruke den og hvilke behov du har.

 

2. Hvordan bevare plenen grønn og fin hele sommeren?

 – Ikke klipp plenen for kort, da kan den fort svi seg. Gjødsel gjør gresset sterkere og så lenge du gjødsler riktig, så har du større sjanse for å få en grønn og fin plen hele sommeren. Du bør gjødsle 2-3 kilo på 100 kvadratmeter, 2-3 ganger i året, inkludert en re-gjødsling litt utpå sommeren. Husk alltid å vannet plenen godt etter du har gjødsla. Skulle du være uheldig å få en svidd plen, så husk at den alltid blir grønn igjen. En plen dør ikke som en tørr blomst.

3. Hvordan unngå ugress og tilvekst av mose?

– Ugress, løvetann og mose kommer ofte hvis du har mye skygge i hagen, og igjen så er gjødsling viktig – og luking! Det finnes også ulike ugressmidler og diverse hageredskap mot vanskelige ugressplanter som har slått rot.

 

– Blomster i potter og kasser har en tendens til å tørke fort ut, så her er det viktig å vanne godt. God drenering er også viktig, både i store og små potter. Foto: Mestergrønn

4. Hvordan best få til blomster i potter og kasser?

 

– Blomster i potter og kasser har en tendens til å tørke fort ut, så her er det viktig å vanne godt. God drenering er også viktig, både i store og små potter. Legg lecakuler i bunn av potta med en tynn duk over (så du ikke blander leca med jorda), og fyll på med jord. Legg cirka en tredjedel med lecakuler og resten jord. Husk at du bør ha mulighet for å flytte potta inn på et skyggefullt sted på varme dager. Skal du reise bort, så er det fint å alliere seg med naboen eller sette i en ferievanner.

 

5. Skadedyr, som brunsnegler, er et kjent problem hos mange hageeiere. Hva kan vi gjøre for å unngå dem?

 

– Brunsneglene spiser dessverre nesten alt de kommer over av blomster, men det finnes flere ulike produkter, som Ferramol, som kan hjelpe. Ellers må du være flink med å plukke de, om du har de i hagen. Sneglene er for øvrig avhengig av å kunne gjemme seg, så det er lurt å ikke ha for tett vegetasjon i hagen. Sørg også for å ta bort visne blader på blomstene for å unngå soppangrep.

6. Hva er den største feilen mange gjør når det kommer til hagestell og planting?

 – Ofte er det slik at mange planter feil planter på feil sted. Og så planter de plantene for tett og de blir vannet for lite i etableringsfasen. Mange vanner plantene sine én gang, og tror at det er nok. Men det holder ikke. Unngå å vanne blomstene i solskinn, da kan de bli stresset og bladene kan svi seg.

lilla blomster

Syrin kan greie seg på de fleste steder, det er en takknemlig plante. Foto: OBP

7. Hvilke planter er det lettest å lykkes med, for de som ikke har så grønne fingre?

 – Prydbusker er lett å lykkes med, da de krever minst stell. Blomstrende prydbusker og klokkebusker kommer dessuten igjen år etter år, så de har du lenge. Syrin kan også greie seg på de fleste steder, det er en takknemlig plante. Men husk å bruk riktig jord til de ulike plantene, for eksempel skal rhododendron ha egen jord.

 

8. Hvilket hageutstyr bør enhver hage- og blomstereier ha som et minimum?

– Hagesaks, et par hansker, en spade, vanningsslange og spreder. Da kommer du langt!

Ikke gå glipp av medlemsfordelene dine

Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag