ALT DU BØR VITE OM LOPPEMARKED - OG LITT TIL

Loppemarked og gjenbruk er vinn-vinn, både for miljøet og lokalsamfunnet. For Danvik Skolekorps er salg av lopper en viktig inntektskilde de ikke hadde klart seg uten.

Tekst: Delbæk Tekstbyrå AS. Foto: Mari Lysenstøen

bilde av gjenstander i koffert

Blant brukte Donald-blader, gamle møbler og ting og tang som andre folk ikke vil ha lengre, kan du gjøre et skikkelig kupp om du har øynene – og sansen – med deg.

 

Håndballag, fotballag, korps og en rekke andre klubber og foreninger er nærmest helt avhengig av å arrangere årlige loppemarkeder for å kunne betale kostbare ting som drakter, uniformer og instrumenter. Heldigvis blir stadig flere av oss opptatt av miljø og gjenbruk og får med det interessen opp for «loppis». For blant brukte Donald-blader, gamle møbler og ting og tang som andre folk ikke vil ha lengre, kan du gjøre et skikkelig kupp om du har øynene – og sansen – med deg.

Erik Balke har det overordnede ansvaret for Danvik Skolekorps’ loppemarked. Det betyr at han, med 4-5 andre, står for innsamling av lopper, gjennomføring av selve loppemarkedet og opprydningen i etterkant. Han forteller at det alltid finnes skatter på loppemarkeder.

- I fjor gikk det rykter om en person som fikk med seg et maleri til en verdi av 10 000 kroner, for en femtilapp! De beste loppiskuppene gjøres nok tidlig på dagen, da er utvalget størst.

Loppemarkedets «do’s and dont’s»

Erik forteller videre at serviser, glass og annet «nips» er det de har størst omsetning på.

- I tillegg kan vi skilte med en fantastisk klesavdeling, godt utvalg av bøker, sportsutstyr og leker.

Og så lenge det er helt og pent, tar stort sett Danvik Skolekorps imot alle lopper. Men det finnes unntak:

- Store gamle TV-er tar vi ikke imot, da disse er umulig å få solgt. Og som et forholdsvis lite loppemarked med begrenset plass for lagring, har vi også sett oss nødt til å begrense innsamlingen av møbler. I år har vi i tillegg innført en ny regel som sier at møbler skal kunne bæres av én person, og få plass i en personbil for at vi skal kunne ta imot det.

Men er det lov å prute ved handel?

- Vi har fastpris på noen av de fineste varene og prøver å unngå pruting så langt det lar seg gjøre. Men vi er mer villige til å gå ned i pris mot slutten av loppemarkedet. Samtidig forsøker vi å minne folk på at pengene går til et godt formål.boder utenfor skole

Ekte dugnadsånd

Å arrangere et loppemarked er en svært tidkrevende jobb, men Erik vet hvor mye innsatsen betyr for Danvik Skolekorps. For belønningen er stor, pengene de får inn går nemlig til nye og kostbare instrumenter og uniformer.

- Inntektene er helt avgjørende for å holde regnskapet i balanse. Det er svært ressurskrevende å drifte et korps. Instrumenter og uniformer er dyre, og vi er helt avhengig av profesjonelle instruktører for å kunne gi et godt tilbud til medlemmene våre, forteller han, og konkretiserer:

- For eksempel koster det rundt 5000 kroner å få produsert en uniform til en musikant, og instrumentene som musikantene bruker koster fra 10 000 – 100 000 kroner.

I alt anslår Erik at det går med omtrent 1000 frivillige arbeidstimer før, under og etter et loppemarked.

- Vi er 4-5 personer som er i loppekomiteen, og vi bruker cirka 100 arbeidstimer i forkant av loppemarkedet i form av møtevirksomhet, planlegging, publisitet og noe loppeinnsamling.

I tillegg legges det ned 300 timer til innsamling, organisering og klargjøring av arbeidsoppgavene til foreldre og musikanter.

- Så går 400-500 arbeidstimer med til selve gjennomføringen og cirka 100 timer til opprydning i etterkant. Totalt er cirka 70 foreldre og frivillige, pluss alle musikantene, i sving på loppemarkedet. Denne innsatsen er helt avgjørende for at vi skal kunne holde et loppemarked, sier Balke.

Til et godt formål

De tingene som ikke skulle bli solgt gir Danvik Skolekorps videre til gode formål. Under siste loppemarked fikk de blant annet en avtale med Kirkens Bymisjon, som overtok det resterende av tekstiler, sykler og leker.

- Barnehagene i området fikk mange barnebøker. Vi har også hatt avtaler med andre loppemarkeder i byen som har fått plukke med seg det de vil. Noen lopper sparer vi til året etter, og på denne måten prøver vi å begrense ting som går til avfallsdeponering til et minimum, forsikrer Erik.

bøker og mennesker
mennesker ved bord, loppemarked
Plakat

Har du lopper du ønsker å levere?

Ta kontakt med Danvik Skolekorps – danvik.lopper@gmail.com

Neste loppemarked for Danvik Skolekorps avholdes 21. og 22. april på Danvik Skole.