Bedre bolig med godt lys

I den mørke årstiden spiller belysningen hjemme en viktig rolle. Å lyssette en bolig kan være utfordrende. Det viktigste er å starte med en grunnbelysning. Velg lyskilder med samme fargetemperatur i hvert rom. Tenk farger, samspill og helhet.

 

Hovedbelysningen gir god lysspredning og kan dimmes etter behov.

STUE
Stuen er det rommet som bør ha flest funksjoner når det gjelder lyssetting. Et godt tips er å se på stuebelysningen som flere lag med lys. Start med en hovedlyskilde, gjerne downlights eller skinner med spotter. Det viktigste er at hovedbelysningen gir god lysspredning og kan dimmes etter behov.

 

Hva skal du satse på?

En annen hovedregel er å satse på minst ett lyspunkt på eller langs alle veggene for å oppnå en størst mulig romfølelse. Mørke flater ”krymper” rommet, uavhengig av hvilken farge som er på veggen. Lyspunktene kan være i form av vegglamper, bordlamper, gulvlamper eller hengende taklamper. Og husk: Lys bak TV’n er mer behagelig for synet.

 

Mange muligheter

Noen lamper skal bidra til å gi en effekt, andre skal lyse opp noe bestemt eller bare gi et godt leselys. Mulighetene er mange, utvalget er stort og valget avhenger i stor grad av rommets størrelse og karakter. Glem ikke at lysbehovet også avhenger av alder. Når det gjelder lese- og arbeidslys, vil en 60-åring trenge tre ganger så mye lys som en 20-åring.

 


 

KJØKKEN
Kjøkkenet er et travelt rom og selve hjertet i boligen. Belysningen på kjøkkenet bør derfor være allsidig på grunn av alle bruksområdene som skal dekkes. Egen belysning over kjøkkenbordet er både nødvendig og trivelig. Et godt tips er en eller flere hengende lamper som kaster lyset ned mot bordet. Flere pendler i rekke er trendy.

 

Gode råd:
• Godt og dimbart hovedlys i taket
• Belysning over komfyr, oppvaskbenk og arbeidsbenk
• Belysning over spiseplass
• Dimming øker lysstyrken når du trenger den som mest

 

kjøkken med kjøkkenlamper

Godt og dimbart hovedlys i taket.

 


 

SOVEROMMET
Også på soverommet er det smart å følge samme hovedregel. Generelt god hovedbelysning med god spredning er viktig både for påkledning og i forbindelse med renhold eller andre gjøremål. Spotter ved garderobeskapet er smart.

 

Gode råd:
• Generell takbelysning med dimmer.
• Lys for garderoben gir bedre oversikt.
• Leselys over eller ved siden av sengen.
• Varier med hyggelys på kommode eller vegg

 

soveromslamper

Generelt god hovedbelysning med god spredning er viktig.

 


 

BADEROMMET
Riktig baderomsbelsyning handler ikke bare om funksjon og design, men også om sikkerhet. På badet er det viktig med godt og riktig arbeidslys. Ta utgangspunkt i en generell hovedbelysning i taket. Til komfort anbefales det dimming av lyset. Et punkt med veggbelysning/dekorlys er trivelig, dersom det er plass til det.

 

Gode råd:
• Speilbelysning skal lyse opp ansiktet, uten skyggedannelser.
• Husk at baderomsbelysning skal være godkjent og kategorisert i såkalte IP-grader som er tilpasset ulike våtsoner på badet.
• Våtromsinstallasjoner SKAL være utført av godkjent elektriker.

 

mann som barberer seg speilbilde

Speilbelysning skal lyse opp ansiktet, uten skyggedannelser.

Ikke gå glipp av medlemsfordelene dine

Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag