Dilla på DIY

En undersøkelse viser at 7 av 10 unge i dag liker å tilpasse tingene i hjemmet etter egen smak
- her er fem gode inspirasjonstips!

Tekst: Delbæk Tekstbyrå Foto: IKEA og Fargerike

Befolkningsundersøkelsen ble nylig gjort av IKEA, som setter den økende DIY-trenden i sammenheng med generelt økt miljøfokus i samfunnet.

- I tillegg kommer kostnadsbevissthet og kreativitet.

DIY, eller ”gjør-det-selv” på godt norsk, handler om å gjøre noe eget. Skape noe nytt og spennende, få kreative ideer og se nye løsninger, gi brukte ting og møbler nytt liv. Gjenbruk er et viktig stikkord, selv om man ikke alltid trenger å bruke gamle ting.

- DIY er i våre øyne ikke noe som følger trender, men noe personlig og eget. Gamle møbler kan for eksempel enkelt få nytt liv med litt maling, nye knotter på kommoder og skap, nye ben eller nytt trekk på stolen.

 

 

peis med gul stripe1. Ta penselen fatt
DIY-prosjekter kan være så mangt, og det er ikke alltid du trenger å snekre en hylle fra bunnen av eller ta frem symaskinen. Noen ganger holder det lenge å male en vegg, et gulv eller et møbel. Er du ekstra vågal kan du jo male en dør i to spennende kontrastfarger, slik som Fargerike har gjort her. Poenget er at forandring fryder, og at det ikke alltid er så mye som skal til.

Å male i kontrast gir liv til rommet og kan være en god løsning dersom du ikke ønsker å male hele vegger eller rom. Som her, hvor peisen har blitt rammet inn med fargen Sandsten FR1427. Bruk bare en god markeringsteip og være nøye med å lage helt rette linjer.

2. Pinterest, Instagram og YouTube
Her florerer det av DIY-tips. Skriv DIY i søkefeltet og det vil dukke opp tusenvis, eller millioner, av kreative forslag. Du kan også lage din egen DIY-mappe på Pinterest og ”pinne” de ideene du liker. Følg venner og la venner følge deg, så kan dere dele prosjekter med hverandre. Kanskje dere kan gjøre noe felles? Magasinet rom123 lagde tidligere i år en oversikt over ”Norges råeste på DIY”, med tips om blant andre disse Instagram-profilene: @kreasiw, @tfndesign, @sirioreelle og @renatejosefine. Ett enkelt søk på DIY på YouTube gir deg omtrent 41 700 000 treff, og det sier vel det meste!

Pinterest

 

Jenny Skavlan3. Bøker, blogger og blader
Jenny Skavlan har gitt ut to bøker med gode råd for hvordan man kan gi de klærne vi allerede har lengre levetid. “SY OM - igjen” ble utgitt i 2013, men er stadig like aktuell. Følg også bloggen hennes jennyskavlan.com for jevnlig påfyll av inspirasjon. Andre blogger du bør titte innom er franciskasvakreverden.no og smabarnsforeldre.no. Av magasiner er BoligPluss og Rom123 blant de beste.

4. Butikker
Lite gir vel mer inspirasjon enn en tur innom favorittbutikken. Er du nybegynner, er hobbybutikken et fint sted å starte. Butikkene vil gi deg gode tips til enkle og overkommelige DIY-prosjekter, som også barna kan være med på. Stoffbutikker, husfliden, byggevarehus og fargehandler har det meste av hva du trenger for å komme i gang.

5. Lag moodboard
Mange ideer, men vanskelig å vite hvordan det vil bli? Et moodboard kan hjelpe deg med å samle ideene og få oversikt. Moodboardet kan bestå av hva som helst; tapet-, farge-, og stoffprøver, småting, bilder, magasinutklipp og mye, mye mer. Det fine med å lage moodboard, er at du enkelt kan legge på og bytte ut ting underveis. Her er det du som bestemmer! Vil den nye fargen du har tenkt å male trebordet ditt i, passe til sofaputene? Hva med gardinene du ønsker deg, vil de egentlig harmonere med resten av fargepalletten i rommet?

Siv Eggen, kommunikasjonsrådgiver i IKEA.

Slik fornyer du sengeteppet!
1. Tegn to rundinger (ca. 15 cm i diameter) med et hull i midten på et stykke papp.
2. Skjær ut rundingene og hullene til to ringer, og legg dem oppå hverandre.
3. Legg en 50 cm lang garntråd dobbelt eller firedobbelt.
4. Begynn å surre garnet rundt ringene, og fortsett til du har én ring som er ca. 5 cm tykk rundt.
5. Klipp langs ytterkanten av ringen mens du følger mellomrommet mellom de to pappringene.
6. Når du er ferdig, fører du en tråd mellom pappringene og knyter det surrede garnet tett sammen på midten. Lag en dobbeltknute.
7. Ta vekk pappen, og vips: en dusk!
8. Sy fast de ferdige duskene til sengeteppet med festetråden og en stor nål.
9. Ferdig. Kilde: ikea.no

kommode

Nye knotter kan friske opp en gammel kommode.

Foto: Sandra Stahl