En ny verden i solskjerming

Solskjerming er mye mer enn bare å skygge for sola. Aldri før har utvalget av skjermingsprodukter vært større og bredere enn i dag.  Tendensen til å droppe tradisjonelle sidegardiner har dessuten skapt et større behov for å ta i bruk alternative løsninger.

Riktig nok mener norske trendeksperter at gardinene er på vei tilbake. Gardinløse vinduer blir utrivelig i lengden for oss nordmenn, skal vi tro informasjonskontoret for farge og interiør (IFI). Det har i første rekke vært den yngre garde i befolkningen som har latt seg inspirere av en minimalistisk trend skapt av kommersielle krefter. Trenden har vært kombinert med en oppsiktsvekkende og unorsk angst for bruk av farger. Baksiden av medaljen er blant annet dårligere akustikk og dårligere isolering mot varmetap i vindusglasset.  

Dagens store utvalg i ulike solskjermingsprodukter bidrar til å fjerne inntrykket av «ubebodd hus», eller enda mer interessant; produktene kan faktisk fungere som en moderne og elegant erstatning for tradisjonelle gardiner. 

 

Flere funksjoner i produktene

I Norge har vi lav sol, som stråler rett inn gjennom vinduene, over tre av fire årstider. Solskjerming er derfor høyst relevant hos oss. Skjermingsproduktene for vinduer har flere praktiske funksjoner. De motvirker solvarme og beskytter lysømfintlige gulv, møbler, bilder på veggene og mere.

Tradisjonelt har solskjerming vært ensbetydende med gardiner og persienner innendørs og markiser utendørs. Innendørs rullegardiner har i første rekke vært i bruk på soverom.

 

[envira-gallery id=»921″]

 

I våre dager kan vi velge og vrake i muligheter, og her har vi satt opp en enkel oversikt.

 

Innvendig solskjerming:

Lameller: Stående tekstillameller (åpne/lukke etter persienneprinsippet) for store vinduer/skyvedører, som leveres i mange ulike farger/mønstre. Erstatter tradisjonelle gardiner og fungerer som både dekor og romdeler. God solskjerming, moderat varmeskjerming. Hindrer innsyn/utsyn som lukket.

Persienner: Mye å velge i og muligheter for presis motorstyring med fjernkontroll. God solskjerming, moderat varmeskjerming. Hindrer innsyn/utsyn som lukket.

Rullegardiner: Tradisjonell heldekkende solskjerming med mange fargemuligheter. Mørke gardiner gir best lysskjerming på soverom. Hindrer innsyn/utsyn.  

Plissegardiner: Lett justerbar solskjerming i vindusflaten, et alternativ til gardiner. Doble plissegardiner gir meget god varmeskjerming. Mange fargemuligheter.        

 

Utvendig solskjerming:

Screens: Fjernstyrt rulleduk montert i rammer tilpasset vinduene. Blant nye produkter er det disse som øker mest i utbredelse. Lettvinn rengjøring og konstruert for barske norske værforhold. De fleste velger fargen mørk grå. Skjermer for innsyn og gir brukbart utsyn. God varmeskjerming.

Persienner: Fjernstyrte utvendige persienner med 50 millimeter brede lameller. Robuste konstruksjoner. Mer tungvinn rengjøring, sammenliknet med screens. God varmeskjerming.

Vindusmarkiser: Manuell eller fjernstyrt motorbetjening. Duken leveres vanligvis i mange forskjellige farger og mønstre. God solskjerming, nokså god varmeskjerming. Behov for impregnering.   

Terassemarkiser: Lange og brede markiser for kombinert solskjerming av vinduer/terasse, eventuelt bare terasse. Variasjoner i konstruksjon, avhengig av størrelse. Foruten flere muligheter for automatisering (beskyttelse mot vind og vær), kan terassemarkiser også styres via smarttelefon.    

 

Bruk mulighetene i farger

Solskjermingsprodukter er som regel investeringer som skal vare i mange år. Selv om psykologien i fargetrender tvinger mange til å velge det som er «inn», så anbefaler informasjonskontoret for farger og interiør (IFI) å tenke mer tidløst. I flere år har det vært en tendens til at gråmalte hus også blir utstyrt med gråfargede solskjermingsprodukter. 

IFI oppfordrer oss til å tenke på farger som bryter med fargen på ytterveggene, mer i retning av det som var vanlig før. Det vil gi boligen et flottere utseende og en sterkere identitet. Hvis stua bærer preg av hvitt og grått, hvorfor skal lamellgardinene være gråe eller svarte? Tenk tidløse farger, som gir en spennende brytning til alt det nøytrale og fargeløse.       

 

Ikke gå glipp av medlemsfordelene dine

Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag