Fantastiske naturopplevelser i bakgården

Vi slår et slag for våre fantastiske turområder
som omgir oss i vår grønne og frodige region, nemlig den fantastiske Finnemarka.

Og hvis du skulle være usikker. Finnemarka er betegnelsen på det store skogsområdet som strekker seg mellom Tyrifjorden i nord, Lierdalen i øst og bebyggelsen langs Drammenselva i vest og sør. Området er på rundt 430 kvadratkilometer og deles av fem kommuner i Viken.

 

Opprinnelig var det området rundt det store skogsvannet og drikkevannskilden Glitre som fikk navnet Finnemarka som følge av at det på 1600-tallet kom folk med finsk opprinnelse og bosatte seg i området. Men gradvis gjennom 1900-tallet ble navnet en betegnelse for hele skogsområdet.

 

Det er riktignok en umulig oppgave å omtale dette skogsområdet som en eneste lokal perle, for det ville vært en kraftig underdrivelse.

Her finnes det perler på rekke og rad og i alle former. Perler med utsikt, perler med fisk i og perler som utfordrer deg. Perler som takket være allemannsretten ligger tilgjengelig for alle.

 

Målet med denne reportasjen blir derfor å dele egne turminner vist gjennom kameralinsa, og på den måten forhåpentligvis inspirere deg til å ta turskoene fatt og legge i vei i skogsterreng.

 

Vi har forsøkt fiskelykken i Ulevann, besteget Knabben, besøkt turisthytta Goliaten og blitt våte i Kjøsterudjuvet, og vi har vandret blant historiske bygninger på Friluftsmuseet

 

ulevann

Fisketur til Ulevann
(Urdevann)

Ulevann, også kalt Urdevann er et lett tilgjengelig tjern- og fiskevann som ligger nord for Krokstadelva i Nedre Eiker. Det går bilvei nesten frem til vannet via Ulevannsveien opp Steinset terrasse, og det er gode parkeringsmuligheter.

På grunn av den korte avstanden fra parkeringsplassen ble dette en tur hvor lavvoen fikk bli med, slik at vi kunne slå tidlig leir og forsøke fiskelykken. For ifølge nettsiden til Drammens sportsfiskere skal vannet ha en god bestand av ørret og abbor. Så med stort pågangsmot og betalt fiskekort stilte vi oss på bredden og kastet snøret ut på blikkstille vann.

Om det skyldes at ingen av oss er erfarne fiskere, eller at fisken var god og mett, vites ikke. For fiskelykken stod oss ikke bi. Heldigvis fantes det grillpølser i bagasjen slik at vi kunne nyte solnedgangen gode og mette foran et knitrende leirbål.

mann som fisker i ulevann
telt

Topptur til Knabben

Knabben ligger 359 moh. og byr på en spektakulær utsikt over Drammen og Nedre Eiker. Det finnes flere ruter som fører frem til utsiktspunktet, vi valgte den mest krevende ruten som også omtales som den mest morsomme.

Over bakker og berg gjennom skog og kratt bevegde vi oss i jevnt sig oppover. Enkelte steder er det rimelig bratt, men her er det lagt ut tau man kan holde seg i. Turen opp tar omtrent 45 minutter fra parkeringsplassen som ligger i toppen av Myrabakken i Solbergelva, og når man er vel fremme er det bare å nyte utsikten og skrive seg inn i boka.

utsiktspost på knabben
knabben (7 of 8)
knabben
mann som klatrer i fjell

Vandretur til Goliaten

Rett i underkant av fem kilometer fra Landfalltjern i Drammen finner du Goliaten, som er et idyllisk fiskevann i vakre omgivelser. Dette er et perfekt turmål for en dagstur eller som utgangspunkt for andre turmål i Finnemarka.

Det er mange stier som fører frem til Goliaten, vi valgte å starte opp ved Landfalltjern og gå via Steinkjerringa og Tverken.

Store deler av turen tilbakelegges på en gruslagt vei, før vi kommer frem til et gammelt stikryss hvor det står en gammel kasterøys hvor man skulle kaste på en liten stein for at turen skulle gå godt. Etter hvert har røysa blitt til en figur som har fått ansikt og bærer navnet Steinkjerringa.

Fra Steinkjerringa tar vi til venstre og følger skilt mot Tverken og Goliaten gjennom lettgått terreng.

Vel fremme ved Goliaten slår vi oss ned rett nedenfor turisthytta som bærer samme navn. Hytta ble tatt over av DNT Drammen og Omegn høsten 2013, og er en ubetjent hytte som man booker sengeplass på via nettsidene til DOT.

I området rundt vannet befinner det seg også en rekke gode teltplasser og flere steder hvor det er mulig å gå ut i vannet for å ta seg en forfriskende dukkert. Vannet har også en ørretbestand, så med litt fiskelykke kan du sikre deg et godt måltid til leirbålet.

hytta på goliaten
steinfigur

juvvandring i Kjøsterudjuvet

I følge turistforeningen er Kjøsterudjuvet 1300 meter langt med en stigning på 250 meter. Geologene mener at det oppsto for rundt 10.000 år siden, når smeltevann fra en isbre trengte gjennom de løse massene. De loddrette veggene er opptil 60 meter høye, og juvet er ikke mer enn fire meter bredt på det smaleste. Det strekker seg fra Gamledammen på toppen og ender i Kjøsterudbekken nederst.

Turen kan starte ved Aronsløkka eller Turheisen. Her finner du lysløypa som går innover mot Solbergelva, og du kan følge grusveien ca. 500 meter frem til en liten bru som går over bekken i bunnen av juvet.

Vi gikk inn i juvet rett før brua og fulgte dalbunnen mellom steinene oppover. Små brusende fossefall, blomster og bregner fyller juvet med farge og liv. Flere steder møter man små dammer, og av og til må man stoppe opp og legge en slagplan for å komme seg tørrskodd videre.

Turen startet ganske lett, og det bredte seg et håp om at vi skulle komme tørrskodd gjennom hele vandringen. Men etter hvert som vi nærmet oss toppen og Gamledammen ble utfordringene også større. På et tidspunkt måtte vi legge alt håp om tørre bein til side og hoppe delvis inn i en foss for å komme oss videre. Heldigvis med god støtte fra en solid trosse og en boltet stige.

Kjøsterudjuvet

Kveldstur med historisk sus på spiralen

Spiralen er et veldig populært utgangspunkt for mange flotte turer innover marka. Du kan betale bomavgift å kjøre opp, eller du kan legge opp til en mer krevende tur og gå hele veien fra sentrum av Drammen.

Vi kjørte gjennom den velkjente tunellen som slynger seg 163 meter oppover i Bragernes-
åsen for å ta en kveldstur, og vi valgte å legge opp til en tur med historisk sus gjennom friluftsmuseet.

Bak Spiraltoppen har Drammens Museum samlet 25 hus fra hele Buskerud. Her finner du blant annet gamle fjøs, ei bygdesag og en gammel landhandel. Rundt bygningene er det utviklet et kulturlandskap som gir inntrykk av tidligere tiders gårdsdrift og gammel byggeskikk. Ved de ulike tunene er det satt opp informasjonsskilt som forteller historien til de ulike bygningene.

Dette er en flott tur som gir mulighet til å oppleve historie og mektig natur på samme sted.

friluftsmuseet på Spiralen i Drammen
friluftsmuseet på Spiralen i Drammen
friluftsmuseet (3 of 5)