Nye trender på terrassen og i uterommet

Fokus på kvalitet og levetid

Tekst: Reidar Heieren Foto: Produsentene

 

Rotting og bast selges fortsatt i store mengder i det norske terrassemarkedet. Men en ny trend har kommet seilende. Vedlikeholdsfrie utemøbler i aluminium vinner terreng, fordi flere ønsker å investere i noe som er lekkert, robust og varig.

 

Den norske terrasse- og uteplasstrenden går nettopp i retning av et ønske om mer varighet og mindre behov for vedlikehold. Det samme gjelder for resten av terrassen, og i tillegg, store deler av uterommet – der vi i stadig større grad tar med oss hyggen på innsiden til utsiden. Og alt dette, til tross for at den norske sommeren er forholdsvis kort.

 

Værbestandig og rustfritt

Blant de som tilbyr den nye trenden i varige utemøbler finner vi norske Sundays Design i Kristiansand. Møblene er designet av Torsteinson Design i Bærum og finnes for tiden i to forskjellige serier, Frame og Core.  

Rammeverk og alle flater av aluminium er produsert ved en bedrift på Jæren, som er vant med de strenge kravene som stilles i offshoreindustrien. Metallet pulverlakkeres med en type Jotun-lakk som vanligvis brukes til maritime formål. Resultatet er rustfrie produkter, som kan stå ute hele året. Putene er et kapittel for seg. Folkene bak Sundays Design har produsert puter til fritidsbåter i over 40 år. Putetekstilene er vannavstøtende og skumgummien drenerer seg selv. Bedriften er stolt av at hele produktsortimentet er norskprodusert og følgelig kortreist. 

 

Trender terrassegulv

Termofuru forvandles naturlig til gråfarget etter ganske kort tid, og trenger ikke annet vedlikehold enn vask etter behov. Kebony og komposittgulv trenger heller ikke mer enn vanlig rengjøring. MøreRoyal skal gis et strøk med treolje hvert sjuende år, i følge produsenten.  

Trenden i terrassegulv går i retning av brunfarger, i stedet for alle grånyansene, som har vært populært i mange år.  MøreRoyal 

leveres som naturlig, grå eller brun. Kebony leveres normalt som brun. Brunfargen kan beholdes intakt hvis materialene får et strøk med UV-bestandig olje. I motsatt fall endres fargen til grå. Komposittgulv leveres i flere grå- og brunnyanser og holder godt på fargen.  

VEDLIKEHOLDSVENNLIGE GULV 

Gjennom mange år var terrassegulv ensbetydende med standard impregnerte gulvbord. I takt med tiden rapporterer trelastbransjen om stadig større interesse for å investere i vedlikeholdsfrie eller miljø- og vedlikeholdsvennlige gulvbord. 

Det er særlig fire alternativer som peker seg ut: 

  Termofuru (Moelven)

  Impregnert, oljekokt og pigmentert (MøreRoyal)

  Kebony-impregnert (Kebony)

  Komposittgulv 

Sistnevnte er klart dyrest, men til gjengjeld helt vedlikeholdsfritt.

utendørs møbler
Frame fra Sundays Design.
utendørs møbler til terrasse
Aluminiumsmøbler fra Sundays Design, Bedd plantekasser og trendy sydlandsk stemning med grønne planter av ulike slag.
utendørs møbler
Core fra Sundays Design.
utendørs møbler
Core fra Sundays har bord med treverk.

Sundays Design

Blant de som tilbyr den nye trenden i varige utemøbler finner vi norske Sundays Design i Kristiansand. Møblene finnes i to forskjellige serier.

Grønne planter på terassen

Visste du at du kan flytte plantene dine ut på terrassen om sommeren? Stuen skal være med ut. Det har blitt stadig mer populært å dekorere terrassen med grønne planter. Det er enkelt å lage en frodig og trendy oase. Ulike sorter og høyder kan mikses sammen og settes i grupper.

Og hva med følelsen av sval Middelhavsstemning? Du kan enkelt skape sydlige assosiasjoner på  uteplassen. Faghandelen anbefaler terrassepalmer og oliventrær fra Italia. De er deokorative,  holdbare og kan dessuten overvintre inne.

Sukkulenter er hardføre, lettstelte og utrolig trendy. De tåler både sol og lett tørke. Mange av dem er veldig dekorative og finnes i flere størrelser og varianter. Disse plantene kan overleve i ferietiden når boligen forlates over en tid, men i så fall er det viktig å huske på at de skal stå på en skyggefull plass.