Gjør deg klar til et mykt terrasseliv

Tekstiler pynter opp på terrassen og gjør det hyggelig å sitte ute om sommeren. Men for at de skal holde seg fine lenge, må vi sørge for at de tåler vær og vind.

– Tekstiler tilfører form, tekstur og farge til utemiljøet og gjør det hyggelig og «lunt». Det setter raskt et personlig preg på uteplassen. Og når det ser innbydende ut, blir vi også mer fristet til oppholde oss der, sier Annette Jørstad Bolme hos INTAG. Men puter og tekstiler til utendørsbruk må ha andre egenskaper enn de vi har inne i sofaen. – Vi har varierende somre med litt uforutsigbart vær her til lands, og vi må derfor stille litt ekstra krav til tekstiler som skal brukes ute, sier Lars Gomnes hos Alfort.

Laget for været

Det finnes tekstiler som er laget spesielt for å tåle litt ekstra. Utendørstekstiler bør stå høyt på ønskelisten i sommer. Jørstad Bolme hos INTAG forklarer at utendørstekstilene er perfekte for terrasselivet, da de tåler både sol og vann. – Utendørstekstiler har en høy lysekthet, som gjør at de ikke falmer like lett som et vanlig tekstil. I tillegg er de ofte vannfaste, slik at vann og søl preller av, eller de tørker veldig raskt. Mange tekstiler er også beskyttet mot salt, klor og muggsopp, sier hun.

Spray deg til tette tekstiler

Også vanlige tekstiler kan bli klare for sesongen. Du må bare impregnere dem først. – De aller fleste tekstiler kan brukes ute, så lenge du behandler dem med impregnering. Da blir de rustet til å takle vær og vind, og holder mye lengre, sier Inger Løvaas hos Krefting.

En enkel prosess

Ved å impregnere tekstilene, gjør du dem vann-, smuss-, og skittavvisende, og de blir enklere å holde rene. Prosessen er enkel, og du forlenger tekstilenes levetid på få minutter. – Ta med putene ut. Da slipper du lukten inne. Så sprayer du på med impregneringssprayen. Vanskeligere er det ikke! La dem tørke, så er de klare til bruk. Det er ingen regler for hvor ofte du må impregnere – det kommer an på bruken. Men når det er sesong vil jeg anbefale rundt én gang i måneden. Bare sjekk om vann trekker inn i stoffet. Hvis det er tilfelle, er det på tide med en ny omgang med sprayen, sier Løvaas. – Behandler du putene med en god impregnering, kan du nyte sommeren uten å bekymre deg for at tekstilene ødelegges, avslutter Gomnes hos Alfort.

 

[envira-gallery id=»375″]

Ikke gå glipp av medlemsfordelene dine

Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag