Gjør det selv, davel!

En gammel planke og noen kroker, og vipps så har du en fin-fin knaggrekke til gangen. Og har du tilgang til litt drivved, så hvorfor ikke lage et lekkert vitrineskap til stua? Så enkelt, så praktisk og så trendy!

Tekst: Delbæk Tekstbyrå Foto: Kathrine Haugholt

Å handle på loppemarked og vintagebutikker har de siste årene gått fra å være ”not” til ”hot”, og det er ikke lenger ukult å gå med hjemmesydde og brukte klær. Trenden har også fått god drahjelp av kjendiser som Pia Tjelta, Charlotte Thorstvedt og Jenny Skavlan, som alle snakker varmt om gjenbruk og redesign. Sistnevnte har etablert seg som ”redesign-dronningen” av Norge, og har fått mang en ungpike til å ønske seg symaskin til jul fremfor nye og dyre merkeklær. Men det er ikke bare gjenbruk av klær som er i tiden, også møbler og interiør kan få nytt liv ved hjelp av enkle, men kreative grep.

 

Kathrine Haugholt DIY – Do It Yourself
DIY handler enkelt og greit om å gi nytt liv til gamle ting. Sosiale medier og internett bugner over av gode tips og råd for hvordan man kan omgjøre gamle og slitte møbler til noe nytt og fresht. En som for lengst har kastet seg på DIY-trenden, er Kathrine Haugholt fra Kragerø. På bloggen mittlilleprosjekt.no, har hun helt siden 2014 delt inspirerende interiørtips og kreative DIY-prosjekter med sine lesere. Kathrine er opptatt av å vise at DIY ikke behøver å være vanskelig, og at det å lage og bygge ting på egen hånd både er gøy og langt rimeligere enn å kjøpe nytt.

- Målet med bloggen er å nå ut til alle, slik at selv de med lite i lommeboka skal ha muligheten for å skape sitt drømmehjem. For alt handler om å finne roen og gleden i eget hjem, sier hun.

Etter to år som selvlært møbeldesigner, har Kathrine rukket å lage mye hun er fornøyd med. Særlig glad er hun blitt i vitrineskapet sitt, som ble bygd ved hjelp av noen gamle vinduer hentet fra Kragerø.

- Det å bygge møbler er noe alle burde teste ut. Det er mye enklere enn man tror, og gleden man får ved å skape noe selv er fantastisk, mener hun.

Selv henter hun mye inspirasjon fra blant annet internett, Instagram og Pinterest.

- På Pinterest kan man ofte se hvordan folk lager ting. De møblene jeg lager, er møbler jeg selv trenger, og som er tegnet ut i fra ideer jeg har i hodet. Som stuebordet mitt, for eksempel, som ble laget fordi jeg ikke kunne finne et annet bord som dekket de behovene jeg hadde, forteller Kathrine.

 

”Alt” kan brukes
Det meste av det vi har rundt oss kan brukes om igjen, det er kun fantasien som setter grenser.

- Det er så enkelt å forandre gammelt til nytt, man kan komme langt bare med litt maling eller stoff. Også vinkorker, metallbokser, doruller og papp kan komme til nytte, sier Kathrine, som ikke tror trenden med gjenbruk vil snu med det første: - Gjenbruk har vokst veldig de siste årene, og kommer til å fortsette å vokse. Jeg tror folk liker nostalgien man får ved å mikse gammelt med nytt, sier hun.

Og i et velferdssamfunn med generelt altfor høy ”bruk og kast” mentalitet, er det ekstra viktig å tenke seg om to ganger før den gamle kjøkkenstolen blir kjørt på dynga. Kanskje kan den pusses ned, få en omgang med penselen og bli til en søt, liten krakk i stedet for?

- Fordelen med DIY er at man lærer mye, samtidig som man sparer penger. Ikke minst er det gøy å ha noe man har laget selv i sitt eget hus, sier Kathrine, som samtidig vil komme med en oppfordring:

- I dagens samfunn er det viktig at vi ikke kaster så mye. Lær deg å tenke litt utenfor boksen, og ikke se på alt som søppel.

 

Blogger Kathrine Haugholt henter mye inspirasjon til DIY-prosjekter fra internett og sosiale medier.
– Mestringsfølelsen man får når man lager noe selv, er en følelse som er helt fantastisk, sier hun.

7 DIY tips

 

1. Planlegg godt hva du skal lage og tegn opp.

2. Fullfør et prosjekt før du starter på et nytt.

3. Blir det ikke helt som du ser for deg, gjør det på nytt og husk at nøyaktighet er viktig.

4. Vær nøye med mål, og husk at det ikke finnes noe fasit.

5. Et hjemmelaget produkt har sjarm.

6. Ting tar ofte lengre tid enn man tror, så ta deg god tid og ikke stress.

7. Skriv liste over hva du vil gjøre og stryk ut når du er ferdig.

 

Få mer inspirasjon og se mer detaljert beskrivelse
av prosjektene på www.mittlilleprosjekt.no

img_3959-1024x1024

BLYANTHOLDER
En tom metallboks, noen ullkuler og limpistol – og voilà! Så har du en fin blyantholder til skrivepulten!

img_3974-768x1024
dører
sengegavl

SENGEGAVL
En sengegavl trenger ikke bestå av bare tekstil. To gamle dører kan også fint benyttes, slik som Kathrine har gjort her. Husk bare å skru fast dørene godt i veggen, slik at de ikke ramler ned. Gamle dører kan man få tak i både på loppemarked og i bruktbutikker.

fiskebolleboks
blomsterpotte
blomsterpotte

BLOMSTERPOTTE
Brukte metallbokser kan brukes til så mangt! Som her, hvor Kathrine har surret tauverk rundt og forvandlet den til en dekorativ blomsterpotte. Like enkelt, som det er genialt!

plankebiter
knaggrekke

KNAGGREKKE
Enklere blir det vel ikke! Gamle planker kan fint brukes om igjen, og litt sprekker i treverket gjør ingenting. Fest på noen fine knagger som du synes passer din stil og ditt hjem.