Gjør uterommet klart for sommeren

ASAK_1001Natt

Foto: ASAK

XL-BYGG Kullkompaniet og XL-BYGG Eggedal Sag har vært samarbeidspartner med NBBO i en årrekke. Her er deres beste tips for hva du bør tenke på når du skal planlegge uterommet.

Til tross for at flest terrasser bygges av vanlig impregnerte materialer, tenker stadig flere vedlikeholdsfritt når de skal bygge på – eller om – uteområdet sitt. For vil du ha glede av drømmeterrassen i mange år, uten å måtte tenke på å svinge malerkosten fra tid til annen, ja da gjelder det å være kreativ.

– Hager som krever lite stell og vedlikehold gir økt komfort, og er absolutt blitt en trend, sier Espen Ellingsen, daglig leder hos XL-Bygg Kulkompaniet AS.
– Royal impregnerte materialer har lengre vedlikeholdsintervaller enn tradisjonell impregnert treverk. Vedlikeholdsfrie terrassegulv som kompositt og varmebehandlet, kan også benyttes. Disse trenger kun vårvask, så er gulvet klar til bruk, tipser Espen.
Varmebehandlet tre, også kalt termotre, er gjerne kastanjebrunt ved legging, får en fin sølvgrå platina over tid. Fasader i varmebehandlet tre er meget råtebestandig, formstabilt og har lang levetid.

Ute – det nye inne
Ellingsen anbefaler å se på uterommet som en forlengelse av stua og dele det inn i ulike soner. Om du legger én sittesone under tak, kan du ha glede av å være ute selv om det regner. En egen sone med grill- og utekjøkken – og kanskje til og med en utepeis – inviterer til lange og deilige sommerkvelder.
– Bygg gjerne opp uteområdet i ulike nivåer med variert bruk av ulike materialer og strukturgivende planter for å skape liv og dynamikk. Tenk funksjonalitet og utseende, og vurderer bruk av lyssetting, hagestein og vannfontener, sier Espen, som anbefaler å tegne uterommet før man går til innkjøp av møbler og materialer.
– Det er kun fantasien og kreativiteten som setter grenser, men trenger du litt hjelp på veien kan du få inspirasjon fra en våre idébrosjyrer eller våre selgere.
Som basisutstyr, utover snekkerverktøy og utstyr, bør du ha en god trillebår, spade, rive, hansker, grensaks og en vrifri hageslange som når hele hagen.

 

Heller, stein og flis
I tillegg til materialer av tre, kan du få et variert og spennende uttrykk ved hjelp av belegningsstein. Her fins en rekke ulike strukturer og farger å velge mellom.
– Akkurat nå er en variant av grå belegningsstein/kantstein med brutte kanter, for eksempel Herregård fra Asak AS blant våre mest populære, forteller Espen, som mener man fint kan klare jobben med å legge belegningsstein selv.
– Men selve underlaget bør overlates til en profesjonell maskinentreprenør.
Også heller og utefliser er mye brukt i uterommet. Et tips her, er å ikke velge for mørke farger da det fort kan bli varmt å trå på for bare sommerføtter.

Kilde: xl-bygg.no

steinheller_Magma

Foto: ASAK

belegningsstein_Brunmix_Herreg

Foto: ASAK

Terrasse med glassrekkverk

Foto: TALGØ

belegningsstein_Gr[C3A5]mix_Herreg[C3A5]rdstein

Foto: ASAK

belegningsstein

Foto: BMC

Husk at du som medlem av NBBO får 10-30% rabatt på alt du trenger for å gjennomføre dine byggeprosjekter – store som små.

Tilbudet gjelder hos følgende:
XL-BYGG Kulkompaniet
XL-BYGG Eggedal Sag
med disse avd:
Mjøndalen
Eggedal
Vikersund
Noresund
Prestfoss

Ikke gå glipp av medlemsfordelene dine

Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag