Grønnere oppussing

Vi nordmenn er verdensmestre i å pusse opp. Her får du tips om hvordan du pusser opp med minst mulig belastning på mennesker, dyr og miljø.

Naturvernforbundet har gitt oss en liste over hva som er viktigst å tenke på i forbindelse med klimavennlig rehabilitering og oppussing. I et samfunn som vårt, der vi liker å fornye oss, kan noen av rådene være en utfordring å følge.  

 

dame og mann med malerulle

Tenk klimavennlig når du rehabiliterer og pusser opp.

 

Kjøp miljømerkede produkter

Det finnes mange svanemerkede og NAAF-merkede produkter til oppussing. Sjekk blant annet utvalget av NAAF-merket maling og bygningsartikler. Det finnes mange svanemerkede byggprodukter, møbler og innredning. Se nærmere oversikt på svanemerket.no.

 

Velg kvalitet og varige løsninger

Hvor lenge holder du ut den storblomstrete tapeten i stua, eller den turkisfargede kjøkkeninnredningen? Hvor lenge beholder du den billige kommoden, før den faller i fra hverandre? Kvalitet og varighet gir større tilfredshet og du sparer både tid og ergrelse. Holdbare produkter lar seg dessuten rehabilitere. 

 

Unngå regnskogstømmer

På tross av at avskoging er et betydelig problem i tropiske skoger, er produkter av regnskogtømmer lett tilgjengelig. Edeltre fra regnskogene blir til møbler, gulvbord, parkett, dør- og portprodukter, innredninger, trapper og mye mer. Innenfor alle disse produktkategoriene finnes det alternative produkter laget av nordiske treslag eller andre materialer.

 

Miljøsertifiserte fagfolk

Miljøfyrtårn-sertifiserte virksomheter oppfyller strenge krav til drift av egen virksomhet og til material- og kjemikaliebruk. På Miljøfyrtårns nettsider får du blant annet oversikt over sertifiserte bygghåndverkere. 

 

Gjør gode energivalg

Se flere tips om strømsparing og Enovas anbefalinger for energieffektivisering. Her finner du en oversikt over anbefalte produkter for oppussing, som lavenergivinduer og isolasjonsmateriale.

 

Ikke kast – gi bort eller selg 

Løsøre, møbler og innredninger kan ha en verdi for andre. Legg det ut på Finn eller gi det bort til Fretex og andre brukthandlere.

 

Sortering av avfallet

Oppussing skaper mye avfall. En god del av avfallet må behandles som spesialavfall. For eksempel kan gamle vinduer inneholde giftig PCB. 

Hvis du leier container, plikter utleieren å sortere avfallet ditt. Men det er viktig at du følger retningslinjene for hva som kan kastes. Containeren er som regel tydelig merket. Hvis ikke: spør utleier. Å legge feil avfall i containeren kan skade miljøet og koste deg dyrt. Sjekk hvordan avfallet skal behandles på Sortere.no.

 

Er prosjektet nødvendig?

Før du går i gang bør du spørre deg selv om hva som er nødvendig rehabilitering og hva som er «har lyst på». Noen ganger handler kanskje oppussingen mer om et behov for forandring, som kan oppnås på enklere og mindre miljøbelastende måter. 

Kilde: Norges Naturvernforbund.

Ikke gå glipp av medlemsfordelene dine

Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag