Klassisk skandinavisk

Oppmerksomheten rundt klassikerne fra skandinavisk lampedesign er fortsatt stor. Ikke minst har en del av de danske lampene fått et evig liv som ikoner.  Noen av de flere tiår gamle skandinaviske lampene er fortsatt i produksjon. 

 

Birger Dahl

Birger Dahl (1916-1998) ble en av landets mest kjente designere og interiørarkitekter.

Enten du kjøper nytt eller brukt vil enkelte klassikere gi den spesielle følelsen av å ha investert i noe tidløst. Det er jo et faktum at mange banebrytende lampedesign har stått modell for massevis av lampemodeller som er satt i produksjon senere. For ikke å snakke om de mer uautoriserte kopiene.

 

Interiørarkitekt Birger Dahl

Interiørarkitekten og industridesigneren Birger Dahl (1916-1998) var i perioden 1945-1957 ansatt som sjefsdesigner for lampeprodusenten Sønnico i Oslo. Han designet pendellampen ”Dokka”, som ble tildelt gullmedalje ved Triennalen i Milano i 1954.

”Dokka” ble en stor salgssuksess. Dahl sto også bak flere andre prisbelønte lamper som ”Birdy” og ”Jenta”.

 

Lampene forsvant fra markedet etter at Sønnico stanset sin lampeproduksjon, men etter årtusenskiftet gjenopptok oslobedriften Northern Lighting produksjonen av blant annet ”Dokka”, tilpasset dagens forventinger til farger og overflatefinish.

pendellamper

Dokka pendellampe ble reintrodusert med farger som er tilpasset våre dagers smak og behag. Foto: Northern.

 

Birdy lamper

Vegglampen Birdy av Birger Dahl ble introdusert i 1952. Den er fortsatt tilgjengelig for både vegg, bord og gulv. Foto: Northern.

 


 

Verdensberømt københavner

Poul-Henningsen

Poul Henningsen (1894-1967)ble internasjonalt berømt for PH-lampen.

Ingeniør Poul Henningsen (1894-1967) fra København lånte bort sine initialer til en banebrytende lampekonstruksjon – og disse ble udødeliggjort gjennom lampefabrikanten Louis 

Poulsens berømte PH-lamper. Henningsen, som opprettet sitt eget tegnekontor i 1919, syntes at elektriske lyspærer kastet et umulig lys. Enten ble det altfor skarpt eller så slukte lampeskjermene for mye av lyset. I årevis arbeidet han med systematiske eksperimenter for å få fram en lampeskjerm som sendte lyset ut i rommet med full styrke uten å blende noen. Det lett gjenkjennelige designet, dominert av flere etasjer med skjermer, var altså rent lysteknisk betinget og ikke et resultat av formgivning og estetisk sans alene.   

PH 5 kjøkkenlampe

PH-5 Kjøkken Den lille klassikeren egner seg godt over mindre spiseplasser uten å dominere for mye.

Den første PH-lampen ble introdusert i 1926. Opphavsmannen innledet et livslangt samarbeid med lampeprodusenten Louis Poulsen. Han er også velkjent for klassikere som ”Konglen” og ”Kulen”. PH-lampene kan i dag kjøpes nyprodusert i mange varianter og er dessuten umåtelig populære på bruktmarkedet.   

I 2017 introduserte Louis Poulsen en ny variant av den kjente PH-5 pendelen. PH-5 Mini har en øvre skjerm som måler 30 centimeter i diameter, hele 20 centimeter smalere enn enn standardversjonen fra 1958.    

PH 5 minilamper

PH-5 MiniForuten de klassiske fargene så leveres PH-5 Mini med en pallett bestående av seks nye fargekombinasjoner.

Ikke gå glipp av medlemsfordelene dine

Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag