La barna få det siste ordet

Er det ett rom i huset du virkelig har lov til å leke deg med farger og interiør, så er det på barnerommet. Bare husk å inviter barna med på leken, det er jo tross alt de som skal bo der!

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no - Foto: Beckers, Tapethuset, Fantasi Interiør

Fargerikt og lekent. Inspirerende og kreativt. Å innrede et barnerom innbyr til fri utfoldelse, og er gjerne et av de morsomste rommene i huset å pusse opp. Men selv om mulighetene nærmest er uendelige, så er det likevel en kunst å få det helt perfekt. For på et barnerom er det mye som skal stemme. Møblene skal ikke bare være fine å se på, de skal være funksjonelle og praktiske også. Fargene på veggene kan gjerne være sterke, men pass på så det ikke blir for mye og for voldsomt. Barna skal tross alt finne roen på samme rom, og sove godt der om natta. Da bør du kanskje revurdere røde vegger, selv om det er podens favorittfarge. Skal du innrede et rom for barn under skolealder, må du også ta hensyn til sikkerhet. Persinnesnorer er fy-fy, det samme med kommoder som ikke er festet til veggen.

Så, hvor skal du egentlig begynne? Her er noen tips!

 

Gulv
Selv om du har parkett i resten av huset, kan det være greit med et annet underlag på barnerommet. Her fins det en rekke gode alternativer, som både ser fint ut og som er mer motstandsdyktig mot for eksempel riper og hakk. På et barnerom skal det lekes og herjes, og du skal ikke være redd for litt gris og søl. Kanskje laminatgulv er løsningen? Eller hva med lyddempende og miljø- vennlig korkgulv? Vegg-til-vegg tepper blir også stadig mer populært. Nå fins det flere fine tepper på markedet, som både er allergivennlige og enkle å holde rene. Tepper gir dessuten et mer rolig og behagelig uttrykk, og er lunt og godt å gå på for små barneføtter.

 

Solskjerming
Rullegardiner er både praktisk og fint. Monter de gjerne innerst i karmen, for mest mulig solskjerming. Ønsker du gardiner, så er det fint med en lystett variant. Vær obs på at dersom du velger gardin med mye dekor og mønster, bør du gå for ensfargede og mer nøytrale vegger. Har du mønster på både gardin, vegger og gulv, kan rommet fort virke rotete – selv om det er ryddig. Unngå persienner med persiennesnorer på barnerommet, da de utgjør stor kvelningsfare for små barn.

 

Vegger
Ferm Living, Hibou Home, Photowall og Borge har alle delikate tapeter til barnerom. Husk at barna fort blir store, så du gjør lurt i å velge farger og mønster som barna kan vokse med – og ikke fra. Prøv å tenk langsiktig, så unngår du å måtte pusse opp rommet igjen etter kun få år. Velg gjerne en slitesterk maling, som tåler røff bruk og som er enkel å vaske av. På barnerommet er det også fullt lov å leke seg med en kombinasjon av tapet og maling. Med tavlemaling får barnet mulighet for å tegne rett på veggen, en sikker vinner for kreative sjeler! På ensfargede vegger kan wallstickers være med på å sette et personlig preg på rommet, her fins utallige varianter.

 

Innredning
Barnemøbler får gjerne langt mer slitasje enn andre møbler, så her bør du tenke kvalitet fremfor kvantitet. Møblene skal ikke bare tåle hard bruk, de skal også være praktiske og være fine å se på. I likhet med valg av farger, kan det være smart å velge møbler som vokser med barnet. Kili fra Sebra, Stokke Sleepi eller Leander, er alle eksempler på senger som barnet kan ha glede av helt fra babystadiet og opptil 10 års alderen. Er barnerommet lite kan det være lurt å møblere i høyden for best mulig utnyttelse av plassen. For eksempel kan en køyeseng gi rom for en stol og en skrivepult under, samtidig som den frigjør gulvplass.

Velg gjerne kommoder og skap til oppbevaring, men husk at små barn elsker å klatre. Sørg derfor for å feste møblene godt til veggen, slik at de ikke kan falle over barnet. Bruk bokser, esker og kurver til å holde orden på leker og klær. Et godt tips er å feste et lite minibilde av lekene eller klærne utenpå boksen. Det gjør det enklere for barnet å vite hvor lekene er, og ikke minst å holde det ryddig.

Husk at små barn foretrekker møbler i barnehøyde. Synes du barnet vokser fort, kan du finne mange pent brukte barnemøbler på finn.no. Ofte kan en slitt stol eller pult få nytt liv ved hjelp av et malingsstrøk eller to.

Barnerom i osa og grått

SJELDEN HVITT: Når barna får innrede selv faller valget sjelden på hvitt

https://blogg.nbbo.no/wp-content/uploads/2020/04/FantasiInteriør_Star_Wars_Master_Yoda_

På barneværelset er det barnet som skal bo – det må vi ikke glemme. La dem derfor bestemme selv, uavhengig av om det står i stil til resten av boligen. Kjør på med yndlingsfarger på vegger og gulv, og la poden få Star Wars-tapet selv om det ikke er mors førstevalg.

liten gutt på barnerom

Barnerommet skal være et rom der de som bor der selv kan vise sin personlighet.

barnerom i blå og grønne farger

IKKE SÅ NØYE: Barn er ikke så nøye på hva som er riktig i andres øyne