Lopper og Twist

Interiørarkitekt Trine Hjelle kommer med innspill og tips til deg som er interessert i farge, materialbruk, volum, planløsning og valg av møbler til hjemmet ditt.

Mulighetenes marked eller ”ganens favoritt” – vårens små eventyr dukker snart opp og der kan det være mye å glede seg til om man sysler med hjemlige justeringer! Er man selv litt i forkant eller ønsker å bidra til eventyret, så er det godt mulig nettopp din loppe er et ettertraktet bidrag til berikelse for en annen. 

Det er i og for seg en genial idé dette med loppemarked; sirkulasjon og gjenbruk av herreløse gjenstander og en slant i slunkne kasser for organisatorene og veldig fint for miljøet.

Som erkjent oppleves vår del av verden som pådriver av en kontinuerlig altoppslukende overflod, ”ut med det gamle og inn med det nye” og i en stadig høyere hastighet.

Og det hjelper lite når ”It´s so last year!” er tag`n man helst ikke vil være synonym med, for det kreves i hvert fall mot, faktisk mye mot! For mens selvmotsigelsene dupper godt synlig i overflaten; veives de miljøbevisste faner høyt! Det er en særdeles vanskelig kombinasjon å være dedikert ”trend-cruiser” og samtidig påberope seg miljøbevissthet. Kostnadsdrivende er det fort også.

I en overeksponert verden av glanset perfeksjonisme

I en overeksponert verden av glanset perfeksjonisme der det lykkelig stereotype vinner slaget om betrakternes gunst og det hele forventes belønnet med tomler opp, kan man saktens føle seg litt motløs og  utilstrekkelig. Det er imidlertid svært bortkastet energi å føle seg utenfor slike selvutnevnte og opphøyde glansbilder, som for de fleste hverken er oppnåelig, økonomisk forsvarlig eller særlig nødvendig.

Heldigvis kan det hele fort bli litt vel blodfattig og platt, fordi det mister dybde og integritet, og dermed også taper verdi og historiefortelling, man må bare våge å se forbi herlighetene. Verken vi eller hjemmene våre tjener på det platt perfekte og historieløse; vi trenger litt hverdagslig motstand, vi trenger litt å tygge på, en liten twist som gjør at omgivelsene ikke skal bli kjedelige og et selvfølgelige predefinert hele.

Verken vi eller hjemmene våre tjener på det platt perfekte og historieløse.

Interiør med forskjellige møbler

Vi trenger en liten twist som gjør at omgivelsene ikke skal bli kjedelige!

For igjen; vi er unike og vi skal forbli unike og hjemmene våre bør gjenspeile oss. Hjemmene våre skal fortelle vår særegne historie, det er ikke naboens fortelling, det innbundne bestrøkne papirets utsnitt av et eventyr eller stemmen sløret av duftlys og smakfull narsissisme som skal diktere den.

Hjemmet er som en skisse

Hjemmet er som en skisse, det er ikke et ferdig maleri. En romlig og levende skisse som skifter retning sammen med deg og dine, og som kun kan fullbyrdes gjennom det levde liv. Elementer kommer til og trekkes ifra, alt etter behovene som skal dekkes og hva livets fortellingen viser av vei. Det er din ramme, din trygghet og ditt speil, skapt med ditt behov for helhet.

Med et effektivt rykk ut av godstolen kan en loppe-jakt være en fin inspirator for en estetisk verdisetting av hjemmet ditt, og kanskje en supplering til din historie, fremfor en kontinuerlig iboende overbevisning om at en totalrenovering vil innebære all lykke i verden. Ut av godstolen som du forøvrige flyktig lurte på om du burde kaste fordi fargen er døpt feil. Utslitt? Nei, så langt derifra!…den er bare litt utenfor årets opphøyde farger og tekstilens tekstur er kanskje litt for grov eller var det litt for fin…altså ikke helt innafor og følgelig kondemnerbar. Frys tanken litt der og reverser til spørsmålet ”hvorfor elsker jeg å sitte i nettopp den stolen?”

Svaret gir seg trolig selv og essensen av det er det som skal bringes videre. Ikke det perfekte utsnittsbildet fra ukens innlegg, som bevisst brente seg på netthinnen.

Kan en loppe-jakt bli vårens lille sidesprang?

Så kanskje en loppe-jakt kan bli vårens lille sidesprang vekk fra den konkluderte estetikkens påtrengende grep, vekk fra det konforme og det presist perfekte. Gjennom artikuleringen av objektene og omgivelsene ligger mulighetene og berikelsen av det personlige preget. For alt ettersom hvordan det vinkles så har hver og en av oss en iboende særegenhet ifht hva man opplever som sin historiefortelling ifht omgivelsene og hvilke estetiske verdier som bidrar til vår hverdags lykke.

Merk imidlertid at ingen ber deg ta med hele loppemarkedet hjem, for det er ikke din jobb å redde alt fra en herreløs fortapelse, men det er godt mulig du finner din lille Twist. Din estetiske ganes favoritt som er din og din alene, og som dermed vil berike  og fortelle din historie videre. Og det helt uten at hjemmet må totalprepareres og glanses for å være et fullverdig speilbilde av hva en tilfeldig influencer forteller det skal være.

PS! En undersøkelse fra Prognosesenteret viser at nordmenn har sikret seg den gjeveste pallplassen ifht den europeisk oppussingsgrenen, og det med hele 70 millarder pr. år – hvilken bragd og presisjon og til hvilken ettertanke! Mao. der bør finnes noen lopper nettopp for deg der ute i gjenbrukets estetiske sidesprang.

møbler på loppemarked

Ingen ber deg ta med hele loppemarkedet hjem, men det er godt mulig du finner din lille Twist.

Ikke gå glipp av medlemsfordelene dine

Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag