Mørke fargenyanser lag på lag

KJØLIG KONTRAST: Blanke materialer som glass, marmor og sorte metaller er fine kontraster som strammer opp i mørket. Veggfarge er Havgud fra Butinox. Foto: Butinox

Har du oppdaget hvor fint det blir med mørke vegger? Det blir enda finere hvis du også holder resten av interiøret i mørke farger.

Veggene er bare en liten del av rommet. Gulv, tepper, møbler, tekstiler, tak og listverk er også med på laget og skaper helheten. Her er det mye å spille på. Det er mange veier å gå med mørke vegger. Moderne eller tradisjonelt; det avgjør du med stilen på møblene. Lunt og hyggelig blir det med mye tepper, tekstiler og stoppede møbler. Ønsker du en svalere atmosfære, kan det hele «kjøles ned» med blanke flater, glass, blank marmor og kalde metaller.

Blåfargene holder seg.

Mørke blått har blitt en populær veggnfarge de siste årene. Her snakker vi ikke om bare en farge, men forskjellige toner fra rødaktig blå til grønt. IFIs Trendforum tror dette er farger som vil holde seg som veggfarger lenge. Kombinert med små innslag av rødt, gult og blått i fargesterke nyanser får de en ekstra piff. IFIs trendforum har sett på det generelle trendbildet for 2019/2020 og definert fire ulike hovedretninger: To lyse og to med mørke farger, begge kategorier i en varm og kald variant. Blått er en viktig farge i alle palettene, og mest mørke blått er den vi har kalt «Mørk vinternatt».

LES OGSÅ: Dette er de viktigste interiørtrendene fremover

 

 

 

 

VARM KONTRAST: Tilnærmet ensfarget tapet med effekter i overflaten gir spennende dybde til veggene. Gylne metaller og rustrøde nyanser vil skru opp temperaturen, og skape lunhet i det mørke rommet. Tapet Anthology fra Tapethuset. Foto: Tapethuset

Viktig samspill

Interiør handler mye om følelser, så om dette er farger for deg avgjør du ved å se og kjenne. Et rom skal kjennes godt å være i. Interiøret må formes etter hva vi skal bruke rommet til. I noen rom er det riktig å gi ekstra energi, i andre er det ro og avslapning man vil invitere til. Det mørke blå rommet er som skapt for ro. Her kan man sitte lenge: alene og fordype seg i en bok eller god musikk. Sammen; nyte et langt måltid og den gode samtalen. Den rette atmosfæren skaper du med en miks av farger og materialer. Når du bestemmer deg for veggfarge, så vurder den sammen med de andre elementene som skal inn i rommet. Dype, langsomme farger vil klinge godt sammen med materialer med tyngde og i mørke nyanser.

GULVET: Gulvet har svært mye å si for atmosfæren og stil. Tregulv i mørke gylne farger gir både tyngde og liv. Gulvet her er Lofoten parkettplank fra Pergo. Foto: Pergo

INSPIRASJON: Det er mye inspirasjon å hente i høst- og vintermørke av fargespill, og overflatestrukturer. Kombinasjoner av matt og blankt, fint og ruglete, stramt og organisk vi gjøre interiøret spennende. Badekaret er fra Axor/Rørkjøp. Foto: Axor/Rørkjøp.

 

Mystisk vinternatt

Hent gjerne inspirasjon fra naturen, både for å finne farger og for å lete fram den rette atmosfæren. I høst- og vintermørket er det mange fine stemninger å kjenne på, her ligger skyggefargene på hverandre lag på lag og skaper spenning. Når et lys flerrer opp i mørket skvetter vi til. Slik kan vi også bruke kontraster i et mørkt interiør.

TEPPE: Store tepper på gulvet luner og demper lyd. Bestill metervare, og få det så stort du vil. Lån en prøve først og test mot veggfarge og tekstiler. Prøvene her er Ambition fra Golvabia. Foto: Golvabia

 

 

 

 

 

[envira-gallery id=»1288″]

 

 

Nøkkelord for mørkt i lag på lag

Tåkete og sortaktige farger – Blått/grått/blågrønt – Små fargesprang – Mørke/gylne gulv – Mørkt tre – Store tepper – Tapet med tekstur – Tapet med mørk bunnfarge – Lær/skinn – Silke, taft, chintz, ull, lin, velur – Matt og blankt – Grovt og fint – Mykt og fast – Varme, gylne, lette kontrasterMATERIALER: Noe av hemmeligheten med å få fram rette følelsen i et rom er å spille på materialkontraster. Bare synet av dette teppet gjør at du får lyst til å bli. Teppet er fra Sanderson/Intag. Intag

 

Farger og materialer

Dype, sortaktige farger har i seg mye av det tåkete og dempede som preger kveldsfargene ute i naturen. Vi opplever dem som blå, men ikke veldig fargesterke. Hovedfargene ligger tett på hverandre som mange ulike nyanser. Det er en helhet med mye variasjon uten store kontraster. Slik variasjon får vi interiøret ved å kombinere ulike materialer og tekstur i tilnærmet samme farger. Materialvalget vil slå an stilen: Panelvegger farget med mørk beis vil gi rommet et rustikt uttrykk, mens en matt maling, et tapet med linstruktur eller mønster legger andre føringer. Her gjelder det å finne ut hva som appellerer mest til deg.

Myke tekstiler – grove, tykke og tynne – demper romklang og gir rommet mykhet. I et mørkt rom er det fint med lyse kontraster, men de må ikke være så mange og store at de tar overhånd. Mot tunge materialer trengs noe lett; mørke florlette stores-gardiner er lekkert kombinert med sidegardiner i et tungt og tett materiale.

Ikke gå glipp av medlemsfordelene dine

Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag