sammenslått

Tekst: Reidar Heieren

 

Peis eller peisovn? Utvalget i merker, stilarter, materialvalg, størrelser, formgivning og tilleggsutstyr er større enn noen gang før. Men hva skal vi velge? Peisen har blitt et møbel. En liten peisovn byr på mye mer enn bare stemning og peiskos. Sammenliknet med ildstedene fra før påbudet om dobbelt forbrenning, så kan et moderne brennkammer utnytte veden inntil 80 prosent mer effektivt enn tidligere. Det betyr at en forholdsvis liten peisovn er i stand til å varme opp en hel bolig.

STØTTE TIL NY PEISOVN

Som et apropos til lov og rett. Etter årsskiftet er det forbudt å fyre med parafin- eller oljebrennere. Og en siste påminnelse: Staten gir deg 3000 kroner i pant for den gamle kaminen eller oljefyrkjelen, dersom du anskaffer et moderne ildsted innen årets utgang. Eneste alternativ er vedfyring. Om ikke, så vil i alle fall strømregningen bli ekstra stor. 

SMÅ MÅL OG MYE VARME

Drømmer du om den store og monumentale peisen? Den er selvfølgelig mulig å bygge, dersom stuen er stor nok. Med dagens effektive fyringsteknologi foretrekker de fleste en peisovn som ikke krever så mye plass. Design og prisklasser kan du velge og vrake i.

Produsentene jager hverandre i nye trender. I dette nummeret av NBBO-magasinet byr vi på inspirasjon og smakebiter fra det aller nyeste i fra noen av produsentene. 

Nordpeis-Me-Wall

Me Wall fra Nordpeis Vekker oppsikt som et slags brennende skap på veggen. Til høyre: Me Bench.

Nordpeis-Me-Basic

Me Basic fra Nordpeis representerer et nytt formuttrykk. Det sirkelrunde ildstedet er et godt eksempel på lekent og spenstig peisdesign. Me-serien er laget i platestål.    

Nordpeis-Me-Bench

HYGGE OG GOD FYRINGSØKONOMI

Men skal det være klassisk eller avantgardistisk? Støpejern eller plategods? Lettbetong eller kleberstein? Basefot, pidestall eller vanlige føtter? Svart, hvit, grå eller farge? Utvalget er stort.

[envira-gallery id="1349"]

RÅD FOR VALG AV PEISOVN:

Tilpass ovnens kapasitet til fyringsbehovet. 1 kw pr. 20 kvm. 100 kvm = 5 kw.

Ny og tett bolig? Husk at peisen trenger masse luft. Rådfør deg med leverandør.  

Fyring med god trekk gir minst soting og best utnytting av veden. Store moderne peisovner i boliger av moderat størrelse, avgir for MYE varme når trekken er riktig innstilt.

Velg et ildsted med konveksjonsvarme. Ildstedet har doble vegger. Luften fra rommet suges naturlig inn i spalter på undersiden av ovnen, passerer de oppvarmede hulrommene, og strømmer ut gjennom spalter på toppen.

Konveksjonsvarme sørger for at varmluft sprer seg i rommet/boligen. Lavere overflatetemperatur på sideflatene gjør denne ovnstypen enklere å plassere med tanke på møbler og innredning.

Spør etter en peisovn som ikke soter ned glasset. 

Varmelagring med stein avgir varme i mange timer etter siste ved-ilegg. Tenk på om dette er noe du vil ha glede av.