Science fiction eller nåtid?

dame som sover

Du våkner om morgenen av at taklyset simulerer en soloppgang, fulgt av trivelig fuglekvitter…

I det du står opp får du mere lys og fuglekvitteret erstattes med den siste nyhetssendingen på radio, samtidig som værstasjonen gir deg et signal om hvordan du bør kle deg. I det du forlater soverommet deaktiveres både lys, radio og varme i rommet.

Lysene følger deg fra rom til rom, og allerede før du har nådd baderommet, står både radioen og lyset på. Når du senere går videre til kjøkkenet, skjer akkurat det samme. I det du åpner kjøleskapet setter kaffetrakteren i gang. Det blir også liv i TVen på kjøkkenet. Eller om du vil innta frokosten i stua, så følger både lyset og TVen dine bevegelser.

Til slutt er du klar for å gå ut. I det du lukker inngangsdøra går resten av seg selv. Døren låses, alarmen aktiveres, lys og alt av apparater slukner – og boligen er under konstant oppsyn av sensorer og kameraer – som straks gir deg beskjed via telefonen, om det skulle være noe.

Vi er ganske snart der

Det meste av det vi beskrev i scenarioet kan gjøres til virkelighet. Bevegelsessensorer og tilkoblede lyspærer i alle rom kan få lyset til ”å følge deg”, og en magnetsensor på kjøleskapsdøra kan skru på kaffetrakteren (så framt du har klargjort trakteren før du la deg, og har en trakter med mekanisk av/på knapp) og på samme måte kan vi få radioen til å skru seg på samtidig. Men vi kan ikke få radioen til å spille favorittmusikken vår fra Spotify, eller automatisk sette i gang en eller annen podcast du liker. Da trengs det strengt tatt en mer avansert automatisering av selve smarttelefonen/nettbrettet ditt. Men en vakker dag er vi der.


Litt ekstra automatikk i hverdagen er både kjekt og morsomt, og det er kanskje den billigste måten å få leiligheten din til å føles litt ekstra luksuriøs. Det er veldig behagelig å bli sittende stille, selv om du har glemt å skru av det ene og det andre.

dame med smarthusapp

Det er veldig behagelig å bli sittende stille, selv om du har glemt å skru av det ene og det andre.

Noe å ønske seg til jul?

Blir du bitt av denne basillen så vil pengene fly. I alle fall i 2018. I fremtiden kan vi vente oss en større grad av standardisering og ferdiginstallering i nye boliger, men inntil videre vil det være opp til kjøperen av en ny leilighet å spesifisere hvor mye ”smart” som skal følge med. Hvis du derimot begynner med komponenter i det små, så vet du hva du kan ønske deg til jul – i mange år fremover.

Ikke gå glipp av medlemsfordelene dine

Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag