Veien til en lettstelt hage er kortere enn du tror. Du må bare kunne triksene!

Har du hage, må du regne med vedlikehold. For blomster, gressplen og hage krever stell. Foto: Mestergrønn
Har du hage, må du regne med vedlikehold. For blomster, gressplen og hage krever stell, sånn er det bare. Men, om tid er mangelvare og du ikke kjenner deg særlig lysten på å bruke timevis på stell av planter, gress og bed i hagen, er det mye du kan gjøre for å begrense vedlikeholdsarbeidet.
Vær realistisk
Gina Hole jobber som hagekonsulent og anleggsleder privat hos Bekkevold Landskap i Hokksund. Hun sier den største feilen mange gjør, er å ikke planlegge uteområdet sitt godt nok.
– Mange kjøper planter og unyttig «hagestæsj» på impuls. Det er viktig å drømme i planleggingsfasen, men aller viktigst er det å være realistisk i forhold til egen innsats og andre begrensninger.
Det første du bør gjøre, er å kartlegge tiden din.
– Hvor mye tid ønsker du egentlig å bruke på vedlikehold? Er det rom for å få noe hjelp når du er bortreist? Kanskje er et vanningsanlegg en god investering, sier Gina.
Tenk enkelt – spar tid og penger
Å gape over for mye på én gang, er heller ingen oppskrift på suksess. Ofte blir det både langt mer kostbart og mer tidkrevende enn først tenkt, og i verste fall ender du opp med en halvferdig hage du ikke er tilfreds med.

Trær gir skygge på varme dager, de gir le mot vinden, de er bolig til fuglene og klatrestativ til ungene. Foto: IKEA
– Det er viktig å investere i et varig resultat, men tenk enkelt. Plant et tre i stedet for et impulskjøp med mange ulike sommerblomster. Trær gir skygge på varme dager, de gir le mot vinden, de er bolig til fuglene og klatrestativ til ungene. De fleste trær krever også lite vedlikehold, og blir et naturlig sted å plassere hengekøya etter noen år, sier Gina, og legger til at du kan spare mye penger på å kjøpe brukte hagemøbler.
I bed er det fint med planter som har ulik blomstringstid.
– Plant slik at det alltid er noe som blomstrer til ulik tid i løpet av sesongen, og plant gjerne noen blomster ved siden av inngangen, som et velkomstbed, tipser Gina.

– Bruk tid på å observere plassen din. Tenk over hvor det er godt å sitte, hvor snøen tiner først, og hvor det er behov for leplanting. Foto: IKEA
Del uteområdet inn i soner – men gjør det riktig
Det kan være en god idé å dele uteområdet inn i soner, men også her er det flere hensyn å ta. Gina råder alle hageeiere til å kjenne etter hvor det er godt å oppholde seg.
– Bruk tid på å observere plassen din. Tenk over hvor det er godt å sitte, hvor snøen tiner først, og hvor det er behov for leplanting. Vurder hvor du trenger skygge midt på sommeren, og hvor skal du legge snøen om vinteren, sier hun.
Hvem som skal bruke uteområdet og hva det skal brukes til, er også to viktige faktorer som spiller inn.
– De små barna vil gjerne leke i nærheten av de voksne, de store liker lommer for seg selv litt lenger unna. Å lage flere sitteplasser på egen tomt er som regel bortkastet. Den plassen som er nærmest kjøkkenet, er som oftest det som fungerer best.

Gressallergi kan være vanskelig, men å klippe med oppsamler hjelper, og å ha faste klippedager som gir forutsigbarhet for allergikere. Foto: Mestergrønn
Ta hensyn i borettslag
Bor du i borettslag, er det ifølge Gina ekstra viktig å ta hensyn til allergier når du skal plante.
– Det er viktig at uterommet er et godt sted å være for alle, men pollenallergi er en utfordring. Bjørk, Or, Hassel og Pil bør ikke plantes i det offentlige rom. Burot må borettslaget sette på dagsorden og luke før den går i blomst hvert år. Gressallergi kan være vanskelig, men å klippe med oppsamler hjelper, og å ha faste klippedager som gir forutsigbarhet for allergikere. Planter som lukter sterkt, som duftsjasmin, bør unngås, forklarer hun.

Å søke råd hos en anleggsgartner eller hagekonsulent, kan være en god investering.
Søk råd hos fagfolk
Er du usikker på hvor du skal begynne? I så fall er du ikke alene. Å søke råd hos en anleggsgartner eller hagekonsulent, kan være en god investering. De kan hjelpe deg med å se helheten og legge til rette for å opparbeide et uteområde som passer deg og ditt behov. Hos Bekkevold Landskap opplever de stor pågang av kunder som ønsker hjelp til både små og store prosjekter.
– Det er dessverre mye kunnskap som har gått tapt over et par generasjoner, da spesielt med tanke på dyrkningsbiten. Da er det fint at vi kan bistå. Vi er opptatt av å hjelpe kundene med å skape et vakkert uterom, som både er funksjonelt og varig, avslutter Gina.

Pass på at det er dreneringshull i bunnen av krukka. Foto: Mestergrønn
Slik planter du i krukker
1. Pass på at det er dreneringshull i bunnen av krukka. Fyll opp med lecakuler eller annen drenerende masse i bunnen.
2. For at jorda ikke skal tette igjen dreneringen, bør du legge en duk eller en gammel t-skjorte over lecakulene.
3. Fyll deretter på med jord som plantene skal ”bo” i. Siden sommerblomstene trenger mye næring for å blomstre gjennom hele sesongen, bør jorda være næringsrik. Det er også smart å tilsette langtidsgjødsel.
Ikke gå glipp av medlemsfordelene dine
Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag