Slik får du orden i garasje og bod

Få ryddeekspertens beste tips!

Garasje og bod er gjerne to steder som alle ønsker å holde ryddig og oversiktlig, men som få klarer å organisere slik de ønsker. I garasjen må vi ha plass til alt fra bildekk og verktøy til sykler og ski, og boden har en tendens til å fylles opp av utemøbler, gressklipper og annet diverse hageutstyr. På toppen av det hele, trenger vi plass til alle de store pappeskene fylt med gamle minner – eller skrot, om du vil. Kanskje ikke så rart vi sliter med ryddemotivasjonen?

Tekst: Delbæk Tekstbyrå AS Foto: ELFA

Blogger, forfatter og ryddefantast Gunn Beate Reinton Rulnes liker å ha ting i orden og system. Faktisk er hun så glad i å ha ting på stell, at hun har utgitt egne ”listebøker”. Bøkene Listelykke er rett og slett en «guide fra A til Å» til inspirasjon for alle som ønsker å holde det mer ryddig rundt seg. Selv tror Gunn Beate det er mange som finner det utfordrende å holde det ryddig i garasje og bod fordi det er to steder som ikke står øverst på prioriteringslisten.

- Det er ikke der vi får gjester, og det er ikke der vi oppholder oss i hverdagen. Det blir liksom litt viktigere å rydde i stua og på kjøkkenet, på badet og i gangen, der vi merker rotet på kroppen i større grad, sier hun, og fortsetter:

- Det er heller ikke alltid like gøy å sette tingene på plass etter bruk. Skrutrekkeren hit, gressklipperen dit, spaden skal skyldes for jord, hageslangen og skjøteledningen kveiles OG settes på plass, hekkesaksa skal henge innerst i kroken, men foran den stod jo murerbøtta og kosten – og da orker vi ikke. Da slenger vi det bare inn i boden og lukker døra.

Tid og penger spiller også inn for hvorfor mange velger å utsette ryddingen, mener Gunn Beate.

- Mange har ikke tatt seg tid til å se over hva man har og hvilket oppbevaringsbehov man har, eller brukt penger for å ha hyller og oppheng som er best mulig tilpasset behovet. Garasjehyller er ofte avleggs møbler fra hjemmet, og det blir gjerne halvveis.

garasje innvendig

Hent frem motivasjonen
Er dere flere som bor sammen, anbefaler Gunn Beate å la ryddingen bli til et familieprosjekt.
- Jeg tror på å prate sammen med dem man bor med. Hvis du uttrykker hvordan den overfylte garasjen plager deg, samtidig som du lytter til det de andre har på hjertet, så blir det lettere å ta fatt på ryddingen sammen. Jeg tror mange lider under at man blir stresset og lei av rot. Det er en kjip jobb, men gjør man det skikkelig så sparer man seg for mye irritasjon. Sett dere et mål og se for dere hvordan det kan se ut til slutt, det vil hjelpe på motivasjonen.

 

Få plass til mest mulig
Har du begrenset med plass, handler det om å få plass til mest mulig på praktisk mulig vis. Her er gode oppbevarings-
løsninger og nøye planlegging alfa omega. Du må også være litt streng med deg selv og kvitte deg med det du ikke har behov for.

- Sett tunge ting nederst. Sørg for at du ikke bruker store bokser til få ting, eller stapper store ting i for små esker. Gi alt et passende hjem og samle ting etter tema: Alt som er relatert til ski eller båt ett sted, verktøy ett sted og maling et annet.
Unngå å stable ting foran hyller eller oppå hverandre så langt det går. La det du trenger og bruker oftest være lett til-
gjengelig, tipser Gunn Beate.

Husk også å se mulighetene og utnytt både tak og vegger godt. Det finnes mange fine oppheng og smarte kroker.

 

Et godt system fungerer lenge
Har du først tatt fatt på den store ryddejobben og fått tingene i system, vil du mest sannsynlig ha glede av en ryddig bod og garasje i lang tid fremover. Men det krever en egeninnsats for å holde det vedlike, og ifølge Gunn Beate «en aldri så liten dæsj selvdisiplin etter hagearbeidet er gjort og ting skal legges på plass».
I Listelykke notatbok har Gunn Beate dedikert en helt egen liste til hus og hjem. Hensikten er å gi deg en god pekepinn på alt som må gjøres inne og ute.

- Det hjelper litt på motivasjonen å forstå hverandres oppgaver og ansvar, sier hun.

Gunn Beate Reinton Rulnes

Gunn Beates 7 beste ryddetips:
1. Kjenn etter hva rotet gjør med deg. Finn ut hvorfor du vil rydde. Planlegg hva du vil gjøre og hva du vil oppnå med ryddingen. Se for deg resultatet.
2. Finn en periode der du enten har mange dager fri eller du vet du ikke er tynget av så mange andre oppgaver.
3. Hvis du synes det er vanskelig å kvitte deg med ting, ta en titt på deg selv og generasjonen du tilhører. Hvorfor tror du at du knytter deg til akkurat de tingene du synes er vanskelig å gi bort?
4. Få med deg hjelp. De er mindre sentimentale enn deg. Men be dem respektere deg.
5. Generelt for bod og garasje: Tøm rommet. Finn ut behovene og bruksområdene. Planlegg oppbevaringssystemene deretter.
6. Sett ting på plass en for en. Det som blir liggende igjen, har du kanskje ikke behov for?
7. BRUK LISTER. Det frigjør plass i hodet, og konkretiserer oppgavene. Ha en egen listebok for hvert rom i huset, og se hva som skal gjøres hvor.

garasje innvendig
hyllesystem