Slik lykkes du med drømmehagen
Er du en av dem som gjerne vil ha en pen og velstelt hage, med vakre blomster og friske urter, men som ikke helt får det til?
Tekst: Delbæk Tekstbyrå Fote: Mester Grønn, Mona Skaaden Bjerke


5 nyttige blomstertips
- Les på plantelappen om hvilke vekstvilkår planten trenger, om den skal stå i sol eller skygge.
- Før du planter, bør jorda være fri for ugress, hvis ikke vil plantene dine etter hvert ”drukne” i ugresset.
- Ta gjerne en kikk i naboens hage for å se hvilke blomster som trives der.
- Invester i en god hagebok og gjør research på nettet. Det finnes mange gode blogger
og uendelig mye fakta om dette temaet. - Ikke vær redd for å spørre andre hageentusiaster, gartnere eller ansatte i blomsterbutikken om råd. De deler mer enn gjerne av sin kunnskap.
Dette trenger du av hageutstyr:
- Beskjæringssaks
- Små lukeredskaper
- En liten og en litt større stikkspade
- Hansker
- Trillebår
- Plantejord og gjødsel
- Gress- og kantklipper
- Løvetannstikker
- Eventuelt midler mot skadedyr som lus, maur og snegler
Du kjenner deg kanskje igjen, for drømmen om et epletre i hagen har alltid vært der. En stor hortensia ved siden av trappen hadde jo også vært fint, eller hva med trendy prydgress i potter - slik som naboen har?
En velstelt hage nærmest fri for ugress og visne blomster gjør seg ikke selv, men man kan få til mye med bare litt egeninnsats. Et godt råd som mange hageeksperter ofte gir, er å senke sine egne krav og ambisjoner om å få til drømmehagen. Tålmodighet og tid er også to viktige stikkord for å lykkes med uterommet.
Gjør det enkelt
Trikset er altså å få uterommet til å se innbydende og velstelt ut, uten at man nødvendigvis har lagt alt for mye tid og krefter i det. Enten du har en stor hage du kan boltre deg i, eller veranda i et borettslag, er ”kjøreregelen” den samme: Velg blomster som vil trives der de skal vokse, og som gjerne er lettstelte og hardføre.
Hage- og blomsterentusiast Mona Skaaden-Bjerke (36) vet hva som skal til for å lykkes i hagen. På denlykkeligehagen.blogspot.no blogger hun jevnlig om hage- og blomsterstell, og deler mer enn gjerne av sine beste blomstertips med sine lesere. Ifølge Mona er det flere planter som egner seg godt for nybegynnere.
- Det er ikke uten grunn at mange velger de «vanlige» sommerblomstene som pelargonia, lobelia, nellik og petunia når de skal plante i sommerurnene. Kanskje et fat med takløk og andre sukkulenter, eller en krukke med prydgress kan være et alternativ hvis fingrene dine ikke er så grønne? Det viktigste er uansett at plantene får tilstrekkelig med sol, vann og næring, råder hun.
Blomster i harmoni
Det finnes ingen fasit på hvilke planter som passer sammen og ikke, for i blomsterverdenen er nemlig alt lov. Ønsker du et bed som gir et ryddig og harmonisk uttrykk, er det likevel verdt å notere seg noen tips.
- Tenk på at plantene bør ha ulike høyder slik at bedet ikke blir ”flatt”. Pass på å plante slik at de høye plantene ikke skygger for utsikten til de lavere plantene. Et bed trenger både blomster, bladplanter og busker. Buskene er med på å skape liv og høyde i bedet hele året, også om vinteren. Bladplantene er med på å skape ro mellom blomstene. Fine bladplanter er for eksempel hosta, alunrot, lammeøre, marikåpe og forglemmegeisøster, sier Mona, og understreker at bedet ofte fremstår som mer harmonisk dersom du planter flere planter av samme slag.
- Husk at staudene blomstrer til ulike tider. Plant derfor noen vårblomstrende, sommerblomstrende og høstblomstrende stauder i samme bed. Tenk igjennom om du ønsker et bed med for eksempel kontrastfarger eller farger som er mer ton-i-ton. Og ikke vær redd for å flytte plantene hvis bedet ikke ble som du hadde tenkt!
Reise bort?
Hvem har vel ikke dratt på sommerferie og kommet hjem til nedvisne blomster og en igjengrodd hage. Det er spesielt ergerlig om man har lagt ned mye innsats, penger og tid i hagen før ferien. Heldigvis kan du gjøre noen tiltak før du reiser, som vil lønne seg.
- Et triks er å fylle noen brusflasker med vann og sette disse på hodet ned i urnene. Unngå at plantene står i stekende sol og sett mindre potter på en undervanningsbrett. Undervanningsbrett kan du lage selv av for eksempel et skobrett, tøystykke og en plate. Og ikke undervurder vanningshjelpen naboen eller andre kan gi deg! sier Mona.
Ta hensyn til klimasoner
Landet vårt er delt inn i ulike klimasoner, såkalte herdighetssoner, fra H1 til H8 hvor H1 er de mildeste delene av landet, mens H8 har det tøffeste klimaet. En plante som vil trives i klimasone H8 kan plantes i alle soner, mens en plante i klimasone H5 kan plantes i sone H1 til og med H5.
- Hagesentrene har kart over herdighetssonene slik at du kan finne klimasonen der du bor. De fleste plantene i hagesentrene er merket med herdighetsgrad, og du bør kjøpe planter som vil trives i det klimaet der du bor, forklarer Mona.
Unngå uønskede gjester
Iberiaskogsneglen, også kalt brunsneglen, er dessverre et velkjent problem for mange. Sneglene kan være vanskelig å bli kvitt, fordi de formerer seg svært raskt. Er du veldig plaget med brunsnegler, er det visse planter du med fordel bør unngå å plante i hagen. Ifølge Bioforsk, Norsk institutt for bioøkonomi, smaker unge spirende planter og planter med saftig bladverk ekstra godt for sneglene. På listen over planter som sneglene ikke liker, er blant annet bringebær og bjørnebær, lavendel, løvemunn, rhododendron, roser, stikkelsbær, petunia og pelargonium.
Noe av det viktigste du imidlertid kan gjøre for å unngå besøk av den slimete sneglen i hagen, er å sørge for å holde vegetasjonen nede. Brunsneglene er nemlig ikke spesielt glad i åpne og solfylte områder.
Du bør også fjerne komposter og åpne avfallshauger som nærmest inviterer sneglen til dekket bord. Arranger gjerne en felles snegleaksjon med naboene og gå sammen om å få bukt med snegleproblematikken.

Friske urter – hver dag
Å hente friske urter fra hagen står på manges ønskeliste. Gressløk og mynte er enkle og hurtigvoksende urter å få til, det samme med rosmarin, oregano, kruspersille og salvie skal også være gode planter å starte med. Mange synes basilikum og dill kan være vanskelig å holde, men husk at basilikumen bør ha minimum 15 grader for å trives. Sett gjerne urtene inn om natta på kjølige vår- og sommernetter, da vil du få glede av dem lenger.
Et annet godt tips vel verdt å merke seg, er å alltid handle friske og ferske urter dirkete fra gartneri. Urtene som selges i butikk er gjerne noen dager gamle, og selv om de ser friske ut, kan bli vanskelige å holde. Med andre ord: Jo ferskere, jo bedre. Urter trenger en god del lys, men unngå plassering mot syd. Urter i potte bør vannes fra skål med vann, vanner du direkte i planten er sjansen stor for at du vanner ut all den gode næringen.