Smarthus – er alt like smart?

“Smarthus defineres som en bolig som er utstyrt med teknologi for styring, overvåking og automatisering av tekniske elementer i boligen”

Vil du ha en smartere bolig? Da er mulighetene mange. Finn ut av hva du føler mest behov for, så trenger det ikke å bli så dyrt. Det er fullt mulig å starte i det små.

 

Drømmen om en hyggeligere strømregning, et høyere sikkerhetsnivå – og høyere komfortnivå, har gjort det såkalte smarthuset mer aktuelt enn noen gang. Men begrepet ”smarthus” blir både brukt og misbrukt – og aldri har utvalget på markedet vært større enn nå. Vi må også ha i bakhodet at  utviklingen går videre. Det er kanskje på tide å rydde litt i kaoset?

Hva er det siste? Et eksempel. De nye strømmålerne som blir standard i norske hjem fra 2019 kan ”tappes” for informasjon om strømforbruket. Flere av smart-leverandørene har forberedt seg på å levere løsninger som kan utnytte nettopp det at strømforbruket kan måles i sanntid, på en bedre måte enn i dag.      

Mer forbrukervennlig enn før

Mye har skjedd siden smarthusets spede begynnelse. Folk vil ha noe som er enkelt å bruke og som har et intuitivt grensesnitt. Det er en stor fordel å anskaffe såkalte åpne produkter, som ikke er fastlåst, slik at annet smart fra ulike leverandører kan utnyttes i det samme grunnsystemet. Først de siste årene har det kommet produkter som tilfredsstiller disse behovene. Prisene har også gått nedover.   

 Smarthus defineres som en bolig som er utstyrt med teknologi for styring, overvåking og automatisering av tekniske elementer i boligen. Lys, varme, ventilasjon, alarmsystemer, solskjerming, dørlåser, vinduer, garasjeporter, underholdningselektronikk, hvitevarer og kjøkkenapparater. Listen kan selvfølgelig gjøres lenger. Det kan for øvrig være greit å minne om at uttrykket ”smarthus” ikke må forveksles med begrep som plusshus og passivhus.

 

styring med smarthusappI dag kan et smarthus-system eksempelvis knyttes til ditt eget postnummer og yr.no, så kan  oppvarmingen av boligen styres etter sanntids værdata. Dette er et eksempel på behandling av innhentet data som kan kalles smart. Om det fungerer fullt og helt etter hensikten er en annen sak.      

Start i det små – til lavt budsjett

Store smart-anlegg blir gjerne installert i forbindelse med nybygging eller rehabilitering. Men det er fullt mulig å starte i liten skala.   

Så hvordan komme i gang? Det er lurt å orientere seg i markedet. Hva med brukerstøtte og service? På web’en er det lett å finne tester og omtaler, publisert av norske redaksjoner. Velg en trådløs ”startpakke” som kobles til nettruteren. Dette er produkter du kan installere selv, uten hjelp av fagmann. Et produkt som har fått mye oppmerksomhet de siste årene, norskutviklede Home Control, er nettopp et smarthus-system som er åpent og kan bygges ut etter eget ønske og lommebok. Systemet har flere distributører, blant annet en stor elektrovarekjede.

Nyttig eller morsomt?

Alt kan styres og overvåkes via en applikasjon, uansett hvor man befinner seg hen i verden. Spørsmålet er bare hvor mye du er villig til å legge i potten? Vil du styre lys og varme? Øke sikkerhetsnivået? Styre stereo og TV? Eller proppe huset fullt av funksjoner som du morer deg med? Ah…så kjekt å ha! Hva som er ”kjekt” eller ikke, er selvfølgelig smak og behag. En del automatisering i hjemmene var tilgjengelig allerede for flere tiår siden, som for eksempel programmerbar styring av panelovner, programmering av videoopptak, tidsstyrte støpsler, solskjermingsautomatikk og mer. Den store forskjellen er at nå kan alle separate bokser og apparater knyttes trådløst til en app, som fungerer som boligens programmerbare kommandosentral. Det gir helt andre muligheter.

Hva er baksiden av medaljen?

Det har vist seg at noen har anskaffet løsninger som er så omfattende at de i realiteten krever betydelig teknisk innsikt fra brukerens side. Kompliserte løsninger har hatt en tendens til ”å skurre” – og alt fungerer ikke som forventet. Dette gjelder for eksempel stemmestyring, som ikke alltid fungerer som forventet. Smarthusenes barndomstid er i realiteten forbi, og den generelle utviklingen har ført til at barnesykdommene plukkes vekk.

Det finnes entusiaster som har brukt flere hundre tusen kroner på smart-løsninger. Hva koster det å komme i gang? Såkalte startpakker finnes for rundt 3000 kroner. Noen mer komplette pakker vil ende på rundt 25 000 kroner. Skal du ha hjelp fra installatør, vil en ”stor pakke” i alle rom, i en bolig på 130 m2, raskt ende på 100 000 kroner. Men da handler det gjerne om mye mer ”moro”, enn bare et forsøk på å spare strøm. Flere smarthus-systemer markedsføres av installasjonsforretninger, der en viktig del av forretningsideen er å levere både produkter og tjenester.

Ikke gå glipp av medlemsfordelene dine

Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag