Vårpussen er viktig, men båten bør også stelles gjennom sommersesongen. Sol, varme og salt sjø er gelcoat’ens verste fiender.
Et flertall av alle fritidsbåter er fiberarmerte plastbåter med gelcoat i overflaten. Under vårpussen skal båtskroget renses, poleres og vokses. En god grunnbehandling med rens, polish og voks, danner utgangspunktet for et varig godt resultat. Men minst like viktig er renholdet gjennom sesongen.
Vask med skånsomme såper
Siden det beskyttende vokslaget på båten hovedsakelig består av fett, vil fettløsende vaskemidler bryte ned vokslaget raskere. Jobben du gjorde i vårpussen vil være bortkastet.
Det finnes mange produkter på markedet som rengjør effektivt, og ett av dem er oppvaskmiddelet Zalo. Men oppvaskmiddel er samtidig ekstremt fettløsende og vil derfor også bidra til å fjerne det beskyttende vokslaget på båten. Bruk derfor en båtshampo (eventuelt bilshampo) med voks når du skal vaske båten gjennom sesongen.
Gode råd for båtvasken
Det er fristende å gjøre båtvasken i solskinn og finvær. Men det ideelle er å gjøre jobben når det er overskyet – for å unngå at såpen tørker inn. Dersom du vasker båten i tørt vær, er det viktig å spyle båten godt med ferskvann, og vask kun små områder om gangen for å unngå inntørking. Vasker du i stedet når det er overskyet og ikke for varmt, får såpen virke lenge og man er sikrere på å få bort alle såperestene.
Når en ny båt kommer ut av støpeformen, har den et vokslag som gjør at man nødvendigvis ikke behøver full behandling den første sesongen. Men ved innledningen til sesong nummer to, da er det på høy tid. UV-stråler fra sola, varme og sjøsalt er plastens (gelcoatens) største fiende. Når vokslaget slites bort, eksponeres materialet for salt og sol med oksidering som resultat over tid. En blank og fin båt handler ikke bare om estetikk, men om å ta vare på verdier. En blank båt er dessuten mye enklere å vedlikeholde gjennom sesongen. Gjør du en grundig jobb før båten sjøsettes, utsettes de store og slitsomme skippertakene for å hente opp glansen i oksidert og falmet gelcoat.
Vårt personale er eksperter på hva slags produkter og metoder som skal brukes for å oppnå et godt og varig resultat. Vi kan utføre alt fra en enkel vask til en fullstendig behandling der vi henter frem igjen glans og farge i gelcoaten.
Plasten skal tilføres fett
Enkelt sagt, polering og voksing av båten innebærer at du foretar en svært lett sliping av plasten (gelcoaten) for å få den blank. Deretter forsegles overflaten med en voks for å hindre at smuss og skitt fester seg i porene i plasten. I all hovedsak er denne forseglingen basert på naturlig carnubavoks eller nano-teknologi.
All puss starter med vask
Båtpuss begynner alltid med rengjøring. Flaten som skal poleres og vokses må være så ren som mulig for å oppnå et godt resultat. En ny, velholdt båt som fortsatt er rimelig blank og fin, rengjøres lett med en grundig vask med mild såpe. Dersom plasten (gelcoaten) er skitten og gulnet, bør man bruke en gelcoatrens. På en nyere og godt vedlikeholdt båt vil den lille renseeffekten i polishen være tilstrekkelig.
Matte flater må rubbes
Oksiderte plastflater som er blitt matte, blir aldri helt blanke om de ikke slipes lett ned. Når den beskyttende voksen er borte, er gelcoaten fritt vilt for naturen, som sakte men sikkert, matter ned overflaten som blir ru, og porene åpnes slik at smuss kan sette seg godt fast. På oksiderte flater, anbefaler vi at plasten rubbes slik at man opparbeider en ny, blank overflate. Avhengig av hvor ille utgangspunktet er, må man bruke midler med slipeeffekt og hardere puter. Har oksideringen gått veldig langt, kan det være smart å våtslipe med 2000-papir.
Ikke gå glipp av medlemsfordelene dine
Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag