Tiltakene som virker

En moderne bolig med høy standard er ingen garanti for et helsemessig godt inneklima. Det kan like gjerne være tvert imot. Løsningen på problemet er kanskje snublende nær – uten store investeringer. 

MEACO_2020HUMIDIFIER_LIVINGROOM_3000x3000

Ultrasonisk luftfukter med Hepa-filter, kullfilter, ionisering og UV-lys. Beregnet for inntil 30 m2. Hygrostat og fjernkontroll. Foto: Bedre inneklima AS.

Daglig leder og eier Jarle Karlsrud i Bedre Inneklima AS.

I en jungel blant tilbydere av all slags apparater har Jarle Karlsrud og hans medarbeidere i Sandefjord-bedriften Bedre inneklima AS gjort seg til spesialister på nettopp inneklima. 

-Vi jobber i et raskt voksende marked. Forleden feiret vi 10-års jubileum, og vi kan slå fast at vi valgte riktig da vi spesialiserte oss helt og holdent på luftrensere, luftbefuktere og avfuktere. Vi baserer oss på nettsalg rett fra eget lager, men vi legger allikevel stor vekt på å være en fagspesialist som folk kan ta kontakt med og søke råd hos. Kundene kan også besøke oss i våre lokaler, dersom det skulle være ønskelig, forklarer eier og daglig leder Jarle Karlsrud til NBBO Magasinet. Mottoet er at bedriften skal drive med det den kan best, og overlater derfor vaffeljern og støvsugere til andre aktører i elektrovarebransjen.

Selskapet leverer luftrensere og befuktere tilpasset ulike effektbehov og med ulikt utvendig design. Så hva koster så et apparat som kan forandre på inne-

klimaet? En luftrenser for vanlige boliger koster alt i fra et par tusenlapper og opp til over fire tusen. Sofistikerte apparater beregnet for kontorer og arbeidsplasser ligger på et høyere prisnivå.     

 

Mer bevisst på luftrensere 

Skal vi tro Karlsrud er det norske markedet for luftrensere i god vekst. Han mener at dette skyldes en sterkt økende bevissthet rundt hva en luftrenser faktisk kan utrette for inneklimaet og bedre helse.

-Partikkelmengden i inneluften øker i takt med hvordan vi innretter oss. Storparten av den aktuelle luftproblematikken skyldes forhold på innsiden av boligen. Det være seg møbler, tekstilutstyr, klær, rengjøringsmidler og mye annet. Noe kommer inn gjennom ventilasjonsanlegget. I sommerhalvåret strømmer det pollen inn i alle hus. For mange allergikere vil en god luftrenser være helt avgjørende viktig for å holde seg oppreist gjennom pollensesongen. I større byer kan utendørs luftforurensing på vinterstid være et problem som sprer seg innendørs. Luftrensere finnes i flere kategorier og størrelser, og alle er ikke beregnet for all slags rensing. Som faghandel vil vi derfor hjelpe til med råd, slik at kunden kan velge et alternativ som passer best til behovet, forklarer Jarle Karlsrud.

Han anbefaler folk å velge en relativt stor luftrenser, dersom den skal plasseres i stua eller generelt i boligens største åpne oppholdsareal. En stor luftrenser kan kjøres kontinuerlig på liten hastighet, og gir ingen sjenerende støy. En liten luftrenser i et stort rom må kjøres med høy hastighet, og mange vil irritere seg over at den er ganske hørbar. En luftrenser er et apparat som er beregnet på helkontinuerlig drift, først da vil den skape den renseeffekten som brukerne søker etter. Er det i tillegg behov for å kjøre luftrensing i mindre rom, er det naturlig å plassere en mindre renser i disse rommene.

Bedriften er for øvrig norsk enerepresentant for svenske Lightair, som har utviklet en luftrenser som er i stand til å fange og drepe luftbåret influensavirus. Kanskje noe å tenke på i vinterhalvåret? Det finnes også en aktive luftrenser med hydroksyl, som ikke bare renser luften, men som også renser overflater i rommet der den plasseres. Stikkordene er virus, bakterier, allergener og lukt.

 

Moderne hus har tørr luft

Etter at TEK 17 forskriften om tette boliger ble satt ut i live, ble alle boliger utstyrt med ventilasjonsaggregater som skal gå kontinuerlig, slik at huset oppnår såkalt balansert ventilasjon. En av konsekvensene av den moderne byggemetoden er at inneluften i boligen har en tendens til å bli tørrere enn i hus bygd etter gårsdagens forskrifter.

-Tørr inneluft er kilden til mange helseplager. Det er spesielt i vinterhalvåret at problemene kommer. All luft som tilføres nyere hus har passert gjennom ventilasjonsaggregatet. Temperaturen på uteluften øker på veien gjennom aggregatet, samtidig som den naturlige fuktigheten i lufta reduseres, forteller Karlsrud, og legger til at naturlig tørr luft på vinterstid, som er mye tørrere enn i sommerhalvåret, er også et kjent problem generelt, uansett alderen på huset.  

Resultatet blir tørr hud, kløe, tørre slimhinner og plager med statisk elektrisitet. Tørr luft gjør at mange vil føle seg uopplagt. Løsningen på problemene er å tilføre huset fuktighet med en luftbefukter. Det er mulig å kjenne at luften er i ferd med å bli for tørr hvis fuktigheten synker under 30 prosent. Faktum er at i vinterkulde kan innelufta bli så tørr at den kryper ned til 10 prosent vanngehalt.

-Vi tilbyr mange ulike luftbefuktere for ulike behov. Noen er beregnet for soverom eller tilsvarende mindre rom, andre er beregnet på langt større boligarealer. Om ønskelig har vi også såkalte hybrider som både fukter og renser lufta. Som fagspesialister står vi til disposisjon for å veilede kundene, slik at de enklere kan velge rett produkt for egne behov, sier Karlsrud.

 

Avfuktere kan løse et problem

I både gamle og nyere hus kan det oppstå et fuktproblem, enten det er i kjelleren eller eventuelt i forbindelse med våtrom. I eldre kjellere, særlig der hele kjelleren ligger under bakkenivå, er det ganske vanlig med ulike typer fuktproblemer. Den typiske «kjellerlukta» er i realiteten lukten av muggforekomster.

-I de tilfeller der fuktproblemet ikke har tatt overhånd, og krever store og kanskje kostbare inngrep, kan problemet løses med en avfukter. Det er først i de senere årene at vi nordmenn har fått øynene opp for hvor effektiv en avfukter kan være. 

En eneste avfukter i kjelleren er nok, dersom dørene i kjelleren holdes åpne, forteller Karlsrud, og legger til at svenske boligeiere etablerte en kultur for å bruke avfuktere, lenge før vi gjorde det. Først i de senere årene har bruk av avfuktere blitt mer vanlig her til lands. 

Mugg som følge av høy fuktighet byr på mer enn bare uønsket lukt. Mugg kan ofte være årsaken til både hodepine, allergi- og luftveisproblemer. Det er flere tegn som avslører at boligen har et fuktproblem. Lukten er selvfølgelig et symptom. Det kan også være lett synlige mørke flekker i våtrommene, kondens på vinduer, innvendige kjellervegger med fuktskjolder og felter med saltutslag, tegn til råte i treverk og mere. 

Avfuktere kan i mange tilfeller brukes for å rette på problemene. En avfukter brukes også for å hindre at et større problem tar overhånd og griper om seg, i påvente av at et eventuelt mer inngripende tiltak blir satt i verk. Karlsruds selskap tilbyr mange kategorier avfuktere til alle typer brukere.      

MEACO DD8L JUNIOR HALLWAY

Luftrenser med Hepa-filter og partikkelmåler. Styres med app.

76x5 RoomShot

Avfukter med tørkerotor og antibakterielt filter for inntil 100 m2. 8 liter pr døgn. Foto: Bedre inneklima AS.

MEACO_2020HUMIDIFIER_BEDROOM_3000x3000

Både luftrensere og avfuktere finnes i versjoner som passer til soverom.

HVA SKAL JEG VELGE?

Å velge luftrenser er ikke bare enkelt, ettersom det finnes mange ulike modeller og typer. En start kan være å kikke etter produkter som er anbefalt av Astma- og allergiforbundet. 

Neste steg kan være å fastsette hvilke partikler du ønsker å minimere i hjemmet og sjekke ut hvilke luftrensere som reduserer disse. Etter det bør du vite hvor stort areal du ønsker at den skal dekke, for deretter å sjekke hvilke produkter som passer. 

Mange luftrensere klarer å dekke ganske store arealer. Skal luftrenseren stå inne på soverommet er det viktig å vurdere lydnivået. Finnes det eventuelt en nattmodus? Vil du styre luftrenseren med en app på telefonen?

En luftrenser trenger vedlikehold gjennom filterbytte og rengjøring. 

Det bør derfor være enkelt å få tak i nye filtre. Hvor mye rengjøring som trengs er avhengig av hvilken modell og type luftrenser du kjøper, men tar du vare på filtrene så holder de lenge. Det er i så fall både økonomisk og miljøvennlig.