Vaskehjelpen fra himmelen

Ifølge Sara Gressberg, produktsjef i Jordan, kan du ta den utvendige vasken av huset så snart utetemperaturen er 5 grader eller varmere gjennom døgnet.

mann som vasker terrassen

Det er flere uteoppgaver som er perfekte å gjøre når det regner; blant annet terrassevasken. (Foto: Jordan)

 

Håp på regn
Det er ikke ofte vi krysser fingrene for regnværsdager, men skal du ta en utvendig vask av huset, bør du faktisk håpe på regn.

– Ja, i regnvær er det optimale forhold for å vaske fasade, bekrefter Gressberg. – Regnet hjelper til å fukte flatene, og du unngår at rengjøringsmiddelet tørker for fort. I tillegg får det lengre virketid. Det finnes ikke bedre vær å vaske i

– regnet er en naturlig vaskehjelp, sier hun.

 

Én gang i året – minst
Ifølge ekspertene bør du vaske huset i hvert fall én gang i året.

– Ja, du bør vaske utvendig hvert år. Huset og malingen holder mye lenger med årlig vedlikehold, sier Gressberg. Det er mye skitt som fester seg på huset gjennom et år. Rino Kristiansen i Kemetyl mener det er svært viktig med jevnlig rengjøring.

– Det gror stort sett sort eller grønn sopp på alle hus. I tillegg kommer vanlig forurensning fra blant annet svevestøv. Jo lenger sopp og forurensninger sitter på flatene, jo vanskeligere blir de å fjerne, sier Kristiansen. Han mener også at alle hus bør vaskes årlig, men legger til at noen hus krever mer vedlikehold.

– Har du hus ved veien, bør fasaden som vender mot veien vaskes minst to ganger i året, sier han.

 

mann som vasker husveggen

Bruk forlengerskaft og en god vaskekost til fasadevask. Da blir jobben enklere. (Foto: Jordan)

SLIK VASKER DU HUSET:

Med eller uten hjelp
Når du skal vaske huset bør du ha i bakhodet at det er enklere å rengjøre treverk som er vått.

– Hvis det er regnvær, eller akkurat har vært det, har du fått god starthjelp. Men hvis du velger å vaske en dag uten regn, bør du starte med å væte treverket, ovenfra og ned. Bruk vannslangen eller en lavtrykksprøyte – aldri en høytrykksspyler. Bruker du en høytrykksspyler øker du risikoen for å få vann i treverket, og dermed råteproblemer på sikt, sier Sara Gressberg.

 

Spesialmiddel
Deretter må du påføre rengjøringsmiddelet. Dette kan du gjøre ved hjelp av en lavtrykksprøyte.

– Fyll sprøyten med rengjøringsmiddelet du skal bruke. Da blir det enklere og raskere å påføre. Start nederst og jobb deg oppover, sier Gressberg. Rino Kristiansen mener det er viktig å bruke et spesialmiddel, som er laget for formålet.

– Alle produkter som er laget til spesifikke formål, med utblandingstabell, vil gi deg den sikreste måten å få jobben gjort. Selvgjorte resepter eller tips vil alltid gi forskjellige resultater, sier han.

Kemetyl_utevask

Du ser raskt resultater når du vasker husveggen. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

 

Med mot og vaskekost
Etter du har påført rengjøringsmiddelet, må du la det jobbe alene litt.
– La middelet virke i noen minutter. Les veiledningen fra produsent. Så kan du skrubbe med en husvaskkost. Også her er det viktig å jobbe nedenfra og opp, slik at du unngår å få «vaskestriper» og skjolder, sier Gressberg. Kosten bør være egnet for bruket.

– Du bør bruke en kost som er laget for fasadevask, som Jordan Vaskekost. Den løsner effektivt skitt, alger og grønske fra veggen. I tillegg er det lurt å bruke en kost som er utformet slik at minimalt med skittent vann fra veggen og børsten renner på deg, fortsetter hun. Gressberg anbefaler at du fester vaskekosten på et forlengerskaft.

– Da dekker du mye større flater, jobben går raskere og du sparer rygg, skuldre og armer, sier hun.

 

Spyl av
Avslutt så med å fjerne vaskemiddelet.
– Spyl rikelig med vann fra hageslangen på veggen – ikke bruk høytrykksspyler her heller. Her skal du spyle ovenfra og ned, forteller Gressberg.

 

Vaskeutstyr_ute

ALT PÅ PLASS FØR DU BEGYNNER Ha på plass alt utstyr før du setter i gang. Bruk et spesialmiddel som er egnet for årlig rengjøring, som Kemetyl Husvask. (Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no)

Ikke gå glipp av medlemsfordelene dine

Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag