ÅRETS FARGE - ELVESAND

Tradisjonen tro: I årets første nummer av NBBO-Magasinet presenterer vi årets
interiørfarge 2020 – nærmere bestemt elvesand. En tidløs farge rett fra naturen,
lys nok til å passe perfekt sammen med mange andre farger.

Tekst: Reidar Heieren og Fargerike. Foto: Fargerike

Interiørkonsulent Eva Belsby i Fargerike Colibri

Interiørkonsulent Eva Belsby i Fargerike Colibri er begeistret for Elvesand.

Fargepalett
Tema Delikate sanddyner har kombinasjoner av balanserte og rolige farger. Nyansene er perfekte som et lunt bakteppe til sterkere farger som fremhever gjenstander eller møbler i rommet.

 

Naturfarger, tekstiler og hygge
Interiørkonsulent Eva Belsby i Fargerike Colibri har 25 års erfaring med rådgivning i fargevalg og materialbruk. Hun er begeistret for at årets farge føyer seg inn i en større trend; tidløse, dempede og gode naturfarger.

Elvesand er lys og delikat, uten et markert fargestikk i noen bestemt retning. Fargen er et naturlig og nøytralt utgangspunkt i både stuer og andre oppholdsrom.

-Trenden jeg jobber mye med nå til dags heller mot litt mørkere naturfarger enn Elvesand. Men Elvesand har uansett et veldig interessant potensial som grunnfarge, gjerne i kombinasjon med moderne mønstret tapet med et innslag av struktur. Eventuelt malte kontrastvegger, der jeg vil anbefale den duse gråfargen FR1423 Mild greige eller en FR1070 Marrakesh. Tilsvarende er Elvesand et supert utgangspunkt for å velge og vrake i sterke naturfarger i tekstiler og interiørelementer, det være seg puter, tepper eller veggdekorasjoner, sier interiørkonsulent Eva Belsby, som ofte går på husbesøk for å gi gode råd.

Når det gjelder Elvesand anbefaler hun malingsbasen Baronesse i grad 09, som ikke er utpreget matt.

-Matt maling er uhyre populært. Men den spesielle effekten vi søker etter med matt veggmaling gjelder for mørkere farger og passer ikke for den lyse Elvesand, forklarer Belsby.

 

Vil ha maling og tapet
Belsby forteller at det er maling og mønstret tapet som råder grunnen i både nybygg og rehabilitering. I nybygg er trenden at mange vil ha maling i nesten alle rom. Forøvrig kombineres maling og tapet i ett og samme rom, eller motsatt: kun tapetsering. Ferdigmalte panelplater nådde sitt metningspunkt for noen år siden, og i dag er disse svært lite etterspurt.

-Heldigvis har vi forlatt epoken der alt skulle være hvitt. Vi trenger noe lunere og hyggeligere, og nå ser vi at folk både vil og tør bruke farger. Og jeg opplever at kundene gjerne vil ha sin egen vri på ting, i stedet for å herme etter naboen eller venner. Dette er en fin utvikling, og ikke minst snakker vi om naturfarger som er tidløse, sier Belsby.

Interiørkonsulent Eva Belsby i Fargerike Colibri

Interiørkonsulent Eva Belsby i Fargerike Colibri har 25 års erfaring med rådgivning i fargevalg og materialbruk.

Elvesand
Den er myk men deler opp hard granitt, som blir til sand. Sand danner igjen vakre farger, og en ny sannhet. Sanddyner har gitt en viktig inspirasjon her. Det forblåste landskapet, bølgende skaper er vakker kombinasjon. Fargen er myk og har en inspirasjon fra en av våre vakreste naturelementer sand. Årets farge er derfor Elvesand.

Fargerike ÅF20 19
Fargerike ÅF20 Elvesand

Som duvende sanddyner gir disse fargekombinasjonene en meditativ virkning. Når farger i samme toneskala blandes, blir resultatet rolig, selv med mønster, og mulighetene er uendelige. Resultatet blir balansert, og perfekt som bakteppe til sterkere farger eller for å fremheve en gjenstand eller møbel.

Fargerike ÅF20

Myk og gyllen
Fargen er en lys beige tone med et gyllent slør, den passer perfekt til stue. Her har vi brukt interiørartikler i samme fargefamilie, men i mørkere toner. Dette gir en trygg kombinasjon og balanse mellom fargene.

Elvesand FR1940 benk
Ørkenrose gardin nærbilde

Gardiner har kommet tilbake
-Tiden med gardinløse vinduer er i ferd med å forsvinne. Nå skal vi ha rette gardiner igjen. Trenden er at kundene vil ha gardinfarger som ligger nært til veggfargene. Selv (fjernet ordet) stores i vinduene har kommet tilbake, noe som ikke var lett å forutse, sier Belsby, som også kan fortelle at gulvtepper etter kundenes egne mål er en sterk trend.

 

Inspirert av hotellrom?
Eva Belsby har snappet opp at folks reisevaner gir nye impulser. Moderne hoteller virker som en sterk inspirasjonskilde på mange. Og det kan være naturlig, særlig fordi at flere hotellkjeder satser bevisst på at rommene skal by på en opplevelse.

Ønsker du mer informasjon om årets farge?

Ta kontakt med vår samarbeidspartner Fargerike Colibri!