BRENNER FOR BRUNTRØYENE

Vegard Hansen

Vegard Hansen (51) har et evig brennende hjerte for fotballen i Mjøndalen. 

Han drømmer om fotball og bruntrøyer når han sover. 

Han aner ikke hva et årsverk er. 

Engasjementet for laget er både en dyp lidenskap og et levebrød. 

 

Tekst: Reidar Heieren. Foto: Reidar Heieren og Digitalsport

Vegard Hansen har rukket å bli en levende legende som fotballtrener på øverste nivå. Han er inne i sitt femtende år som ansvarlig for Mjøndalens A-lag i fotball. Blant nåværende hovedtrenere på toppnivå, er det bare to menn som har lengre fartstid enn han. Og da snakker vi om i hele verden! 

-Livet med Mjøndalen betyr så enormt mye for meg, og ikke minst for oss som fellesskap her i foreningen. Hva kan vi gjøre for å forbedre oss? Hva kan jeg gjøre, for å bli bedre? MIF er det viktigste som har skjedd i livet mitt, jeg vil si det så sterkt at engasjementet mitt er altoverskyggende, sier Vegard Hansen til NBBO-Magasinet, som raskt føyer til at både sønnen og den nærmeste familie er unntaket fra regelen.   

Uansett; det er fotballen, og lagets ve og vel, som preger mesteparten av dagliglivet. I alle fall målt i antall timer. Hverdager og helgedager går om hverandre. Jobben og lidenskapen henger nøye sammen. Vegard har aldri vært borte fra trenerjobben. Ikke en eneste dag, etter at han kom inn i 2006. 

Han skyter inn at eikværingen ikke bruker pompøse ord og uttrykk, men forstår allikevel hva vi sikter til, i det vi antyder at trenerrollen i Mjøndalen har blitt til et livsverk. Selve livsverket. Da han startet som spillende trener var laget i sin sjuende sesong i tredjedivisjon, det fjerde nivået. Av noen kalt for «søppelhaugen». Resten er historie.

Har ansvaret – er aldri alene

I 2015 fikk Mjøndalen atter sjansen til å måle seg med de beste lagene i Norge. Trenerperioden har på mange måter vært som et stigespill. Det har enten dreid seg om å spille for opprykk, eller så har det vært kjempet en hard kamp for å unngå nedrykk. Men alt handler om å vinne kamper.     

-Det er viktig for meg å understreke at mitt tette samarbeid med Kenneth Karlsen, helt inntil det siste årsskiftet, ble en helt avgjørende årsak til at jeg valgte å bli lenge i Mjøndalen. Flere har spurt meg underveis; «Åssen orker’u?», men jeg har aldri sett sånn på det. Energien og engasjementet kommer av seg sjøl. Jeg blir aldri fysisk eller mentalt sliten, en god natts søvn gir meg hvile og nye krefter. I motgang er det viktig at laget ikke tynges av mørke tanker. Rutine og erfaring har gjort at jeg sover godt om nettene. Jeg våkner til det samme engasjementet hver eneste dag, fastslår treneren, som forteller at det er erfaringen som gjør at han ikke vippes fullstendig av pinnen, etter sju kamper på rad uten poeng. Det handler om å tenke på neste kamp, ikke dvele ved det som har vært.

Alle som har fulgt godt med, vet at Vegard Hansen var kjent som en sint og bjeffende trener. En som skjelte og smelte så det dirret i veggene. Egen frustrasjon og høye ambisjoner på vegne av laget, gikk destruktivt utover andre.

-Jeg fikk hjelp, fordi det ble et problem for fellesskapet. Jeg greide å endre stilen og beherske meg. Heldigvis. Som eliteserielaget med det minste budsjettet, og med et beskjedent lønnsnivå, har alle gutta fortjent å jobbe i et faglig oppbyggende, litt annerledes og kameratslig miljø. Det satser vi mye på, forteller Hansen, som gjerne understreker at MIF har brukt små penger på en effektiv måte. 

Digre budsjetter, som enkelte andre elitelag kan skilte med, med dertil hørende sløsing, har han liten sans for. 

       

DSC_0873
Vegard Hansen

"Jeg blir ikke fysisk sliten, en god natts søvn gir meg hvile og nye krefter. Verre ville det ha vært om jeg skulle blitt mentalt sliten..."

Moing til Eikerbygda

Han var bosatt i Vikersund i nesten 50 år, før han valgte å flytte til Eikerbygda, igjen av hensyn til jobben. Har det kanskje hatt en betydning å kunne gjøre livsverket såpass nært gamle trakter, sånn fra bygd til bygd?

-Jeg vil ikke svare ubetinget ja på det. Jeg kunne kanskje ha gjort noe bra på en annen plass. På den annen side så har jeg vært heldig. Som tenåring var jeg med faren min til Nedre Eiker stadion for å se MIF spille kamper. Laget lå den gang i øverste divisjon og var best i fylket. Det jeg tør slå fast, er at moingene hadde, og har fortsatt, en sympati for MIF.   

Mjøndalen er ikke Drammen

Hansen er tydelig på at Mjøndalen og Drammen er to forskjellige samfunn. Den tidligere Godset-profilen ble ikke mottatt med direkte åpne armer, da han kom til Mjøndalen. Vegard Hansen var «han derre klysa fra Drammen».  

-Det første Kenneth og jeg tok tak i, da vi bestemte oss for å satse i Mjøndalen, var å spørre oss selv: Hva er kulturen her? Hvordan forholder vi oss til det? Litt forenklet, så er eikværingene et ærlig og hardtarbeidende bygdefolk, som verken kan, eller skal forveksles med bykulturen lenger øst. Vi tok derfor tak i Mjøndalens lange historie, tilbake til mellomkrigstiden, med en industrikultur og legendariske resultater på fotballbanen, forteller Hansen, som er sikker på at dette har bidratt til å gi laget den riktige identiteten, i en kamp som tross alt også handler om positiv oppmerksomhet fra hele landet. Hansen bekrefter at Mjøndalen får PR på det å være annerledes. Presse og kringkasting er vennligsinnet, og mediestrategien står spikret fast: Alle skal få svar. Lagledelsen stikker aldri hodet ned i sanda.            

-Folk lider med oss i motgang og jubler med oss i medgang. Supporterklubben er en fantastisk gjeng. Når sant skal sies så var det ikke sånn i 2006, men vi valgte bevisst å gå i direkte dialog med supporterklubben, og senere har supporterne vært en veldig viktig faktor som alltid backer oss, og som aldri setter oss i et dårlig lys, konstaterer Hansen.

Rivalisering på ramme alvor

Mange sportsinteresserte med tilhørighet til Drammensregionen, er positivt opptatt av at regionen har to eliteserielag i fotball, og ikke bare ett, eller eventuelt ingen. De som ikke føler seg hjemme i skyttergrava med skjerf rundt halsen, heier gjerne på begge lagene, sånn i det stille, og håper at begge er gode nok til å henge med på det øverste nivået. 

-Jeg ser den. Det er flott for fotballinteressen. Men rivaliseringen mellom Godset-supporterne og Mjøndalen-supporterne er ikke til å kimse av. Det er ingen vennskapelig lek. Det er rivalisering på ramme alvor. Jeg trenger ikke å bruke ord som «hat» i min munn, men at konflikten sitter dypt i supporterne, det er det ingen tvil om. Lokale oppgjør er artig, men fansen vet hvor de hører hjemme. En seier betyr absolutt alt, poengterer Hansen, som vet så altfor godt hva dette handler om. Selv har han spilt 220 obligatoriske kamper for Strømsgodset. Og apropos: historisk sett er det fortsatt kun 14 andre spillernavn som rager over han, på den langstrakte SIF-statistikken.

Høsten 2020 blir nok en prøvelse for Mjøndalen. Rutinen i trenerteamet kan utgjøre den avgjørende forskjellen.  

 

Fakta om Vegard Hansen

Født: 8. august 1969

Oppvokst: Vikersund

Bosatt: Nedre Eiker

Barn: Adrian (18) som fra 2020 er en del av MIFs A-stall

Hovedtrener for Mjøndalens A-lag i herrefotball siden 2006.

Spillerkarriere: Vikersund, Kongsvinger, Lofoten, Stord/Moster, Hønefoss, Bristol City, Strømsgodset, Mjøndalen og Ytterkollen (7. divisjon pr. 2020).

 

 

Vegard Hansen