En (treningstur) langs Elvebyen Drammen

Det er ikke mange andre byer som kan friste med gratis utendørstrening, badestrand og store lekeparker midt i sentrum, men det kan Drammen. Store friområder med en rekke aktivitetsmuligheter ligger langs elven som
perler på en snor, og har du enda ikke oppdaget alt av hva byen har å by på, ja da er det på høy tid å gjøre det nå!

sykling på elvepromenaden Bragernes
lekeplass i parken
barn på lekeplassen i parken

Tekst: Delbæk Tekstbyrå AS. Foto: Aktiv1 AS, Birgitte Simensen Berg, Drammen Kommune.

 

Det er trendy å være sporty, og nå som sommeren endelig er her, vil vi aller helst trene ute i friluft. Drammen har kilometervis med grusveier langs elven som inviterer til både gå-, sykkel-, og løpeturer, og på veien kan du ta en tur innom lekeparken med barna, eller slå et slag bordtennis om du vil. Eller hva med en basketballkamp på taket av Union?

På hjul i Skateparken
Hvem hadde vel trodd at det triste, men store området under motorveibrua på Strømsø kunne bli en naturlig møteplass for barn og unge? Bygningsingeniør og skater Eirin Aaseth så mulighetene sammen med Statens Vegvesen, og i september  2007, etter to år med nøye planlegging, ble Skateparken erklært for åpnet av ordfører Tore Opdal Hansen.

Selve Skateparken består av to separate deler, et streetanlegg og et bowlanlegg. I tillegg til rullebrettrullebrettanleggene fins det også en rulleskøytehockeybane og en klatresøyle til stor glede for ivrige og entusiastiske skatere. De tre kunstnerne Istvan Liztes, Gunnar Holm Gundersen og Marit Arnekleiv har stått for utsmykning av parken, og i 2008 ble Bruparken kåret til ”Årets beste uterom” av Norsk Kommunalteknisk Forening. Nå, snart 10 år etter åpning, er Skateparken fortsatt i flittig bruk nærmest daglig.

 

«Den store lekeplassen» og «Ungdomsparken»
Første del av den populære lekeparken i Drammen Park ble åpnet i 2011. Den store Lekeparken, med sin unike beliggenhet midt i sentrum, tiltrekker seg barn og barnefamilier fra langt utenfor byens grenser. Nå er også andre byggetrinn, som er ment for litt større barn, ferdig. Bystyret har bevilget hele 23 millioner kroner til «Ungdomsparken», og det nye området frister med utallige aktivitetsmuligheter - alt fra kunstgressbane til trampoliner, husker, karusell og zip-line. Alle som vil, kan ha med egen sykkel, sparkesykkel, rullebrett eller rulleskøyter, for her er morsomme betongformasjoner som inviterer til fart og spenning på to- og fire hjul!

 

Drammen Park aktivitetspark skatere5
Drammen Park aktivitetsparken
Fjordparken treningsanlegg7

Tufteparken
Om du skulle befinne deg i området rundt Brakerøya, bør du ta en tur innom Fjordparken. Også her er det nemlig tilrettelagt for gratis utendørstrening, med apparater finansiert av Drammen kommune med tilskudd av spillemidler. Apparatene er verken mange eller avanserte, men er du kreativ har du ingen problemer med å få trent hele kroppen her. Så hvorfor ikke ta en svingom innom her neste gang du er på søndagstur langs elven?

Skateparken

Skateparken

Under motorveibrua på Strømsø i Drammen

elvepromenaden sykkel

Sykle i Drammen?
Drammen er et eneste stort sykkeleldorado for de som vil se og oppleve byen fra sykkelsetet. Har du ikke egen sykkel, eller du bare vil sykle en tur på impulsen, kan du låne en bysykkel fra en av byens 16 bysykkelstasjoner som er strategisk plasser i og rundt Drammen sentrum. Du kan kjøpe sykkelkort på Turistinformasjonen i Rådhuset, eller på kommunens nettsider. Vil du sette fra deg sykkelen på et trygt sted, kan du benytte deg av en av byens to sykkelhotell. Sykkelhotellet ved Drammen togstasjon har plass til hele 244 sykler, mens Gulskogen stasjon har 134 sykkelplasser.

taket_strømsø i Drammen

For de lekne
Du har kanskje ikke lagt merke til det, og det er i så fall ikke så rart, men på Union Brygge ble det i fjor etablert et stort parkanlegg på en av byen eldste bygninger – gamle Brodahl gummivarefabrikk. Her er det tilrettelagt for tennis, håndball, basketball, shuffleboard, sjakk og bordtennis. Benker med bord gir mulighet for en pust i bakken, og fasilitetene er gratis og tilgjengelig for alle. Parkanlegget var en gave fra Union Eiendomsutvikling til byens innbyggere.

Bragernes strand-volley2

For de Aktive
På Bragernes Strand fins både bordtennisbord og volleyballbane. Ta med deg eget utstyr og inviter med vennegjengen på en uhøytidelig turnering! Lag en hel dag ut av det, med piknik i parken og morsomme aktiviteter som kubbespill og badminton. Eller hva med en runde strandboccia? På varme sommerdager kan du kjøle deg ned i Drammenselven etter en real treningsøkt, og iskaffen er rett rundt hjørnet…

Tips!
På Buskerudbyens nettsider kan du laste ned fullstendig og oppdatert sykkelkart med forslag til en rekke sykkelruter og anbefalte traseer. Kartet gir også tips til hvordan du som syklist skal oppføre deg i trafikken.