Gi sykkelen en sjanse i vinter

Stadig flere finner gleden i å sykle om vinteren. Det er enkelt å komme frem, lettvint å parkere, og på toppen av det hele får du en helsegevinst.

 

mann med sykkel

Å sykle om vinteren er mye enklere enn mange frykter. Med rette dekk og klær er det både gøy, enkelt og koselig sier André Sæther – Greenspeed.

– Å sykle om vinteren er mye enklere enn mange frykter. Med riktige klær og riktige dekk er det både gøy, enkelt og koselig, forteller André Sæther hos Greenspeed. vintersykling er mye «enklere og tryggere» enn mange frykter.

Sæther er selv en aktiv helårssyklist som bruker elsykkelen sin mellom Lier og Drammen sentrum hver arbeidsdag, hele året.

– For meg representerer sykkelen en stor frihet. Og elsykkelen er ypperlig til vintersykling. Du kan kle på deg mer klær uten å bli svett, og du får god driv gjennom tung snø, sier han. Men du trenger ikke å ha elsykkel for å sykle om vinteren. De fleste sykler kan brukes med piggdekk.

– Utvalget av piggdekk har blitt veldig godt og det finnes i de aller fleste dimensjoner, unntaket er kanskje for de tynneste hjulene. Så ta en tur innom oss så skal vi nok finne et dekk som passer, sier Sæther.

Piggdekk kommer også i mange kvaliteter. Og i følge Sæther er det viktig å velge et dekk av god kvalitet med mange pigger. Stadig flere finner gleden i å sykle om vinteren. Det er enkelt å komme frem, lettvint å parkere, og på toppen av det hele får du en helsegevinst.

 

PIGG MED PIGG
De siste årene har Buskerudbyen samarbeidet med en rekke sykkelforhandlere om kampanjen «Pigg med pigg». Kampanjen går ut på at Buskerudbyen sponser ett piggdekk og butikken sponser omlegging og enkel vintersjekk. Dermed koster det ikke mer enn prisen av ett piggdekk å få gjort sykkelen klar for vinterføre.

– Pigg med pigg-kampanjen har vært en suksess, og i fjor ble det lagt om til vinterdekk på 640 sykler. Det viser at det er mange som ønsker å ta sykkelen i bruk om vinteren, og vi håper på tilsvarende tall for denne sesongen, sier Trond Solem som er prosjektleder for sykkel i Buskerudbysekretariatet.Dersom du allerede har piggdekk så sponser Buskerudbyen omlegging og enkel vintersjekk.

– For de som allerede har syklet noen sesonger er dette en gylden mulighet til å slippe styret med omlegging selv, samtidig vil forhandleren utføre en generell vintersjekk med sjekk av kjede og tannhjul, bremseoppstramming, justering av sete og mer. Alt for å sikre at vinteropplevelsen på sykkelen blir optimal, forklarer Solem.

 

VASK SYKKELEN OFTE
Tar du steget og legger om til piggdekk på sykkelen, så er det ifølge Sæther hos Greenspeed greit å vite at sykkelen trenger litt mer kjærlighet om vinteren.

– Drivverket slites fortere på vinterstid. Sand, salt og veistøv fester seg lettere enn på sommeren. Derfor bør du spyle og vaske sykkelen så ofte som mulig, spesielt hvis sykkelruten din saltes. Har du ikke mulighet til å gjøre dette selv, så er det lurt å komme innom oss for å få tatt en vask med jevne mellomrom. Det bidrar til å forlenge levetiden på sykkelen, konstaterer han.

 

TRE KJAPPE TIPS FOR DEG SOM VIL SYKLE OM VINTEREN:

BEKLEDNING:
For å få behagelige turer i kaldt vær må du tenke spesielt på hender og føtter. Sørg for å ha gode, varme hansker og godt skotøy og evt. skotrekk.

BELYSNING:
Sørg for å ha et godt lys montert foran og bak på sykkelen. Du skal se godt og andre trafikanter skal se deg. Det er krav at sykkelen har en rød refleks bak og på begge sidene av pedalene skal det være hvit eller gul refleks. Ved bruk av sykkel med klikkpedaler hvor det ikke kan monteres refleks, skal sykkelen ha refleks på pedalarmene.

VEDLIKEHOLD:
Sykkelen trenger ekstra vedlikehold og kjærlighet om vinteren. Bruk en olje på kjedet som er laget for vinterbruk – det viktigste er at oljen er vannbestandig/vannavvisende da andre oljer vaskes fort av i vått vær. Husk å olje ofte og lite. Husk også å vaske sykkelen regelmessig.

– Det får man garantert igjen for, både i levetid og i grep på vinterføret, konstaterer han.

 

mann med sykkel

Sykkelen trenger ekstra vedlikehold og kjærlighet om vinteren sier André Sæther.

 

Ikke gå glipp av medlemsfordelene dine

Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag