GULLJAKT
BAK BÅTRATTET
-Nå er det meg alle skal slå, fastslår Andre Faye Solvang (16) fra Drammen.
I fjor ble han verdensmester i båtracing klasse GT-30. Men han har ingen
laurbær å hvile på. Gulljakten bak båtrattet fortsetter.
Tekst: Reidar Heieren Foto: utlånt av Solvang Racing og Anders Wessel Pettersen.

I 2018 ble Andre Faye Solvang både norgesmester og norgescupmester i klasse GT-15, som er rekruttklassen i båtracing. I fjor satset han videre på GT-30 (30 hk) og reiste til VM i Finland for å lære. Han stakk like godt av med seieren, og ble verdensmester før han rakk å vinne noe mesterskap i GT-30 på nasjonalt nivå. Til daglig er han sjøaspirant på videregående skole i Stavanger og bor på skoleskipet M/S Gann. Den framtidige yrkesambisjonen er ganske ramsalt, nærmere bestemt navigasjonsoffiser på et stort skip, inntil han en vakker dag blir kaptein.
Satser for fullt i klassen
-Jeg vil satse for fullt i GT-30. Ambisjonene er å vinne så mye som det er mulig å vinne, sier den entusiastiske drammenseren til NBBO-Magasinet. Målet videre er og hevde seg i toppen i alle race han deltar i. Båtføreren har faren Morten og resten av familien i ryggen, under teamnavnet Solvang Racing. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Solvang Racing går vitenskapelig til verks, under erkjennelsen av at en hel masse detaljer må stemme, for å bli en vinner. Eksempelvis er propellvalget veldig viktig.
-Det blir akkurat som i bilsporten. Vi skaffer oss erfaringer og beslutningsgrunnlag gjennom systematisk testing og utprøving.
Nå har vi funnet fram til en super propell, som gir båten min en toppfart på over 90 kilometer i timen, forteller Andre Faye Solvang, og legger til at optimalisering av motorens 30 hk effekt er tillatt, men at trimming er strengt forbudt. Ørsmå detaljer kan være forskjellen på seier og tap. Og som i bilsporten må føreren være i god form. Mat og drikke før konkurransene har også betydning. Nå venter den unge føreren på at det skal bli mulig å konkurrere igjen. Antakelig til høsten.
Klubben i nærmiljøet
Faye er medlem av klubben Drammen Sportsbåt Team (DST), som har satt tydelige spor etter seg på det internasjonale båtsportkartet. Helt siden starten i 1986 har klubbens medlemmer vært på jakt etter nye seire. I fjor ble to av dem verdensmestre.
-Vi har hatt, og har fortsatt utøvere i verdenseliten. Båtsporten får ikke like mye medieoppmerksomhet som for eksempel bilsporten, og dermed blir det heller ikke like godt kjent i befolkningen at nordmenn hevder seg i verdenstoppen med motor på vannet, forteller styreleder i Drammen Sportsbåt Team, Tommy Larsen.
DST-medlemmet Erik Sundblad Johansen (fra Slependen) ble i fjor verdensmester i Offshore klasse 3C, under VM i Tvedestrand. I år meldte han overgang til en annen klubb. Flere andre nordmenn hentet VM-titler i fjor. I det hele tatt ble fjoråret et kronår for norsk båtsport i internasjonal sammenheng. 12-14. juni i år skulle DST egentlig ha arrangert Nordisk mesterskap i rundbane
i Drammen, men den spesielle situasjonen rundt pandemien gjorde at dette mesterskapet måtte avlyses. Det finnes fortsatt et håp om å arrangere norgescup i Drammen i løpet av høsten.
Satser på comeback
Drammen Sportbåt Team har lange tradisjoner innen Offshore, der det kjøres lange race med større båter i åpen sjø. I offshoreklassene kjøres det alltid med to utøvere om bord, henholdsvis fører og navigatør. I 2004 ble makkerne Nils-Helge Engedahl fra Holmsbu og Espen Gulbrandsen fra Sande verdensmestre i klasse Offshore 3B. Denne duoen ble også nordiske mestre, norgesmestre og sammenlagtvinnere av Norgescup.
-Vi har et comeback på gang, i det at føreren Anders Wessel Pettersen (38) fra Svelvik vil begynne å konkurrere igjen, etter noen års opphold. Han har tidligere knivet om VM-medaljer og er tidligere norgesmester i Offshore 3C, forteller Tommy Larsen.
Se også Solvang Racings Youtube-kanal.
Vil du vite mer? Se også www.d-s-t.no og www.nmfsport.no
Ungdom og rekruttering
Båtsporten er delt inn i flere båttyper og klasser. Litt forenklet så snakker vi om vannjet (aquabike), rundbane båtrace med v-form skrog eller katamaranskrog, og dessuten offshore i mange klasser, som er lange race i åpen sjø.
DST legger til rette for ungdom som vil prøve seg i båtsporten, med trening under kontrollerte forhold, veiledning fra aktive medlemmer og gjennomføring av lisenskurs, som gir rett til å kjøre konkurranse.
-En fin introduksjon til vår klubb kan være å delta på vår årlige treningssamling på Akkerhaugen (Norsjø) i Midt-Telemark kommune. Det vil gi mye inspirasjon og er også veldig sosialt. Vi arrangerer vår neste samling i 2021, sier Tommy Larsen.
Etter start må deltakerne holde fast på sitt eget spor,
inntil de runder den første bøyen.
Fra scooter til superbåter
De minste fartøyene i båtsporten er vannscootere. Alternativet er klasse GT-15 (15 hk) på ettskrogs-båt. Aldersgrensen er 13 år. For øyeblikket har klubben ett medlem som kjører konkurranser i denne klassen.
Artis Birze i Drammen Sportsbåt Team kjører rekruttklassen GT-15 med 15 hk. påhengsmotor.
-I vår klubb har det vært vanlig å starte i GT-15, som en ren rekruttklasse. Neste klasse er GT-30, der aldersgrensen er 14 år, forutsatt at du har kjørt tre konkurranser med GT-15. GT-30 er en båt med 30 hk. påhengsmotor, forklarer Larsen. Det konkurreres på rundbane, det vil si baner med en lengde på 1200-1800 meter, markert med bøyer. Det er vanlig å sette opp rundbaner i byer, som gjør at konkurransene blir publikumsvennlige.
For de som vil satse enda heftigere på rundbane, finnes det også tre råere klasser, nemlig F4, F2 og F1. Dette er katamaranbåter med påhengsmotorer fra 60-400 hk. F1 er størst, med en toppfart på inntil 240 km/t.
Solvang-båten oppnår over 90 km/t
«Nå er det meg alle skal slå» sier Andre Faye Solvang, etter å ha entret den høyeste plassen på podiet i VM 2019.