Hodet over vannet

Kjøl deg ned og kos deg på en av de mange badestedene i sommer. Vi gir deg oversikten over noen av de beste badeplassene!

Tekst: Delbæk Tekstbyrå.
Foto: Drammen kommune (Birgitte Simensen Berg) Lier kommune, Nedre Eiker kommune, Røken kommune og Svelvik kommune

Landfalltjern og Hvalsdammen

Landfalltjern har vært et yndet badested i en årrekke. Med sandstrand, store gressletter, toalett og gode parkeringsmuligheter er stedet et populært valg for særlig barnefamilier. Det er også lagt opp baderampe for handikappede. Fra Landfalltjern er det en fin gåtur til Hvalsdammen ved Årkvisla, som er et stille skogsvann som renner ut i Vevelstaddalføret i Lier. Hvalsdammen har tilrettelagt med stupebrett og grillplasser. Du kan også kjøre nesten fram til tjernet via Årkvislaveien i Lier, med flere turvei- og stialternativer fra parkeringsplassen.

Slik kommer du deg dit:
Kjør opp Landfalltjernveien fra Underlia i Drammen. Kjør til den store p-plassen ved Landfalltjern, helt i enden av veien.

Hvalsdammen

Hvalsdammen

Landfalltjern og hytta

Landfalltjern

TIPS!

Det er god ørretbestand på både Landfalltjern og  Hvalsdammen, husk fiskekort!

Bragernes strand

Vil du ha en dag med både byliv og bading, er dette stedet å være. En flott badeplass med både sandstrand og parkområde beliggende midt i hjerte av Drammen. Har fasiliteter som toalett, sandvolleybane og bordtennisbord, og ikke minst kort gangavstand til restauranter og Bragernes torg.

 

TIPS!

På lørdager er det to timers gratis parkering i kommunenes parkeringshus.

Bragernes strand

 

 

Klopptjern

Et stille og ikke altfor stort tjern ovenfor Strøtvetåsen. Et idyllisk sted å ta en pust i bakken og et friskt bad underveis på skogsturen. Vannet er ikke tilgjengelig for fiske da det er reservedrikkevannskilde. Det er imidlertid lov å krepse i vannet når dette blir opplyst av kommunen.

Slik kommer du deg dit:
Ta turveien fra Strøtvet kolonihage og opp til tjernet, eller parker på Spiraltoppen og følg Kanonveien østover.

 

 

 

 

 

Kloptjern badende hund

Blektjern

Et lite vann i Strømsøåsen som nås etter en kort spasertur fra Fjell og Danvik. Har badeflåte og fin sandstrand, og er et egnet sted for både barn og voksne. Kommunen har satt opp badestiger på demningen, men det er også fint å gå ut i vannet fra stranden.

Slik kommer du deg dit:
Parkering ved Drafnhuset. Følg den renoverte grusveien i jevn stigning mot Blektjern (cirka en kilometer). Grusveien er fin for barnefamilier, syklister, barnevogner og mennesker med nedsatt funksjonsevne.

 

jente i utendørs badekarBarn elsker sol sommer og vann, og kan leke i timesvis på stranden. Bruk gjerne beskyttende UV-drakt!

Blektjern

 

 

Engersand

Engersand friluftsområde ligger vakkert til i Lier kommune ved Drammensfjorden like ved grensen mot Røyken. Engersand regnes som Liers fineste badeområde med høy standard. Her er parkskog og store gressarealer med ballsletter, lekeapparater, sandvolleyballbane, sandstrand, svaberg og badebrygge. Området har parkeringsplass, toalett og grillplass, og det er kyststiforbindelse.

Slik kommer du deg dit:
Følg riksvei 23, Røykenveien, mot Gullaug og Lahell.

 

 

 

engersand

Gilhusodden badeplass

Gilhusodden friluftsområde ligger fint til ved Drammensfjorden mellom Linnesstranda og Gilhus Bruk. Her er fin og langgrunn sandstrand, gressbakke med sandvolleyballbane og fiskeplass. Vær imidlertid obs på at det et stykke ut i vannet (utenfor badebøyene) blir brådypt. Pass godt på barna!

Området er tilrettelagt for rullestolbrukere med hellelagte stier og fiskebrygge. Plassen har enkelt toalett og en liten parkeringsplass ved inngangen til området. Gilhusodden grenser til Linnesstranda naturreservat, og særlig i hekketiden bes det om at alle viser hensyn til fuglene. Lier Kommune skal i år fjerne noe mer vegetasjon på Gilhusodden for å utvide strandområdet, samt rehabilitere bryggen.

 

Slik kommer du deg dit:
Følg riksvei 23 mot Drøbak. Kjør ned Gilhusvegen, Linnesstranda og til høyre ned til parkeringen.

gilhusodden

Damtjern

Damtjern har sitt utløp i Lierelva og er en populær badeplass for beboere på Tranby, Reistad og Lierskogen. Mange trakter også til Damtjern for å fiske, sommer som vinter.

Området har plenarealer, sandstrender, badeflåte og toaletter. Ved hovedparkeringen på sørsiden er det etablert rullestolrampe.

Slik kommer du deg dit:
Damtjern ligger ved toppen av Lierbakkene mellom Reistad/Fosskollen og Liertoppen kjøpesenter.

 

TIPS! Damtjern er også et attraktivt sted for sportsklatrere. Granittklippene ved tjernets vestside egner seg nemlig godt for klatring!

Damtjern

Hagatjern

En koselig badeplass for store og små med gressletter og sandstrand beliggende i Nedre Eiker Kommune. Hagatjern er også et fint utgangspunkt til Solsetra (cirka 3 km), som siden 1958 har vært eid av Det Norske Misjonsselskapet.

Slik kommer du deg dit:
Kjør via Konnerud, forbi Konnerud skole og videre på Stubberudveien. Noen hunder meter forbi innkjøringen til MIF htta, er det skiltet til badeplass.

 

Hagatjern

Hernestangen og Jerdalsstranda

Hernestangen er en odde som strekker seg ut i Drammensfjorden med gamle hus og tun typisk for småbruk. Her er det mye ettermiddagssol, luftige bjørkelunder, gressletter og lang strandlinje. Området har scene, gangveier, fiskeplasser, grillplasser og tilgang til småbåthavn. Det finnes toalettanlegg, kiosk, parkering og noe bussforbindelse langs Grimsrudveien. Jerdalsstranda ligger på østsiden av Hernestangen i Jerdalsbukta.

Slik kommer du deg dit:
Cirka 18 kilometer fra Drammen sentrum. Følg Rv 282 og Røykenveien/ Rv23 til Grimsrudveien i Røyken.

 

 

Hernestangen

Steiner som ser ut som føtterTIPS! Lag noe gøyalt ut av steinene du finner på stranda. Her er det bare å slippe fantasien løs!

Hyggen badeplass

Badeplassen ligger lunt inne i en stor bukt som en del av Hyggen sentrum nær kiosk og buss. Hyggenstranda har en lang og flott sandstrand, fin gresslette, kyststi, store piletrær og gråor. Det er også toalettanlegg og en liten parkeringsplass rett ved stranda.

Slik kommer du deg dit:
Følg Rv 282 og Røykenveien/ Rv23 til Grimsrudveien i Røyken.

 

Tips! Hyggenstranda er et fint sted å starte med kajakk hvis man vil utforske Drammensfjorden!

strand

Høvikvollen

Høvikvollen er et mye brukt friområde med fine strender og gressletter. I området er det fire forskjellige isdammer, tufter etter flere isstillinger, frodig vegetasjon og fine turmuligheter. Området er barne- og handikapvennlig. Toalettanlegg, drikkevann, stupebrett og bussforbindelse langs Sundbyveien.

Slik kommer du deg dit:
Følg Rv282 til Røykenveien/Rv23 i Lier. Videre Fv11 i Røyken. Ta Hurumveien og Sundbyveien til målet. Området ligger godt tilgjengelig fra Sundbyveien med stor parkeringsplass.

 

Høvikvollen mellom Ramton og Båtstø (Oslofjorden)

Batteriøya

En liten strand kjent som et rekreasjonssted for innbyggerne i Svelvik. Batteriøya er et idyllisk og barnevennlig område med forskjellige tilbud til publikum. Her er blant annet småbåthavn, bord og benker, tønnegriller, boccabane, turstier og historiske minneobjekter. Det er også tilrettelagt for rullestolbrukere.

Slik kommer du deg dit:
Følg riksvei 319 til Svelvik. Ta av til sentrum og følg Storgata til Skånegata på østsiden av veien. Her er det skiltet vei til Batteriøya.

 

 

Batteriøya

Bergerbukta

Barnvennlig bukt med sandstrand, gresslette med lekeapparater, benker og kyststi. Badeplassen ligger midt inne i bukta med tilknyttet parkeringsplass. På nordsiden ligger Stikkern og på sørsiden Blindsand badeplass. Her er mange flotte turmuligheter, og bukta er vel verdt et besøk.

Slik kommer du deg dit:
Følg riksvei 319 til Svelvik. Ligger sør i Svelvik kommune.

 

Husk å ta med

• Solkrem
• Solbriller og caps eller solhatt
• Vann og nistepakke
• Bøtte og spade til barna
• Snorkel og dykkemaske
• Snor og klype til krabbefiske
• Våtservietter
• Evnt. parasoll og noe å sitte på

Bergerbukta

Skjæra

I følge en undersøkelse gjort av Svelviksposten er skjæra Svelviks mest populære badeplass. Her kan man både hoppe og stupe ute ved det gamle fyret, og unge som gamle strømmer hit for å nyte sol, sommer og later dager i ferien. Her ligger også gamle hvite trehus tett i tett ved vannkanten, og det er ikke vanskelig å finne seg en god og lun plass på svabergene.

Slik kommer du deg dit:
Følg riksvei 319 til Svelvik. Ligger i Øvre Svelvik.

Skjæra

Tangen fjordpark

Tangen fjordpark på Magasinodden ble åpnet i 1996 og er en fin badeplass med gode muligheter for ballspill og solbading på stor gresslette. Har også en liten sandstrand, samt badeflåte, strandvolleyballbane og gode parkeringsmuligheter. En liten perle!

Slik kommer du deg dit:
Området ligger ved Rv. 319, ca 9 km nord for Svelvik sentrum. Direkte avkjørsel fra Rikesvei. Ligger rett ved veien, på sørsiden av Drammensfjorden i Nesbygda, Svelvik.

 

Tangen Fjordpark