-Jeg vil bli verdensmester!

Hun spente på seg skiene allerede som toåring. Senere har hun også drevet med turn, håndball, fotball, slalom, friidrett og terrengsykling. I dag er Tiril langrennsløper på heltid og medlem av rekruttlandslaget.

Tekst: Reidar Heieren Foto: Privat

 

-Den langsiktige målsettingen er å bli å bli en del av elitelandslaget og ta gullmedalje i et internasjonalt mesterskap, forteller Tiril Liverud Knudsen til NBBO-Magasinet.

Konnerudjenta er for tiden en av skiprofilene fra Drammensregionen, med tydelige ambisjoner om å klatre videre mot verdenstoppen. En annen profil er klubb- og lagvenninnen Kristine Stavås Skistad. Den nåværende skisesongen startet med et brak, da Tiril tok en sterk 6. plass på 10 km fristil i eliteløpernes åpningsrenn på Beitostølen. Siden har det gått slag i slag.

 

Best i Norge – best i verden
I sin første seniorsesong, som var 2018/2019, tok hun sammenlagtseieren i Norgescup’en for U23 og bronsemedalje i sprint klassisk i U23-NM. I tillegg oppnådde hun en topp-ti plassering i skiathlon under senior-NM og ble nr. 9 sammenlagt i Skandinavisk Cup for seniorer. Hun fikk også stille til start i to verdenscuprenn.

-Er du blant de aller beste i Norge, er du som regel blant de beste i verden. Lista ligger ekstremt høyt her hjemme, men det er også veldig inspirerende å tenke på, med tanke på fremtiden. Hittil i skikarrieren har jeg fått kjenne på at hardt arbeid gir resultater etter forventningene. Det at jeg tar steg for steg stimulerer meg til ny innsats, forteller toppidrettsutøveren, som lenge var usikker på hva hun ville satse fullt på. Inntil hun var 18 år satset hun også mye på terrengsykling, der hun blant annet deltok i EM for ungdom.

 

Trening gir resultater
-I mine første år som idrettsutøver var jeg liten og puslete, og langt fra noen barnestjerne. Men tålmodighet er noe som ligger til meg. Jeg har alltid elsket å bli sliten og kjenne blodsmaken i munnen. Samtidig har jeg alltid motivert meg selv med at målrettet innsats over lang tid, kan føre meg helt frem til toppen, forteller Tiril.

Som medlem av rekruttlandslaget kan hun konsentrere seg helt og holdent om trening og konkurranser. Hverdagene handler som oftest om å trene, spise og sove.

 

Er langrenn for dyrt?
Tiril har registrert debatten rundt svakere rekruttering til langrennssporten, som etter noens mening har med utgiftene å gjøre. At det har blitt for dyrt å gå på ski i et konkurransemiljø.

-Det er ingen tvil om at jeg har fått all mulig støtte av mamma og pappa. Noe som i første rekke handler om at foreldrene mine har prioritert å bruke tid på å følge meg opp. Når det gjelder utgifter til skiutstyr, så føler jeg at vi har opparbeidet en god kultur rundt dette på Konnerud. Bytteordninger og bruktsalg er flotte greier. Ingen er tvunget til å kjøpe splitter nytt, så lenge det finnes andre muligheter, sier Tiril Liverud Knudsen, som håper at hun kan ta et nytt steg mot det store målet, til neste skisesong.

KJAPPE FAKTA

Tiril Liverud Knudsen - Født: 1998 i Drammen
Sport: Langrenn senior fra 2018/19 - Nivå: Rekruttlandslaget
Bosatt: Konnerud - Starter for: Konnerud I.L og Norge
Konkurranser: Norges Cup, Scandinavia Cup, NM og
reserve i verdenscup. Rulleskirenn om sommeren.

Tiril Liverud Knudsen
Tiril Liverud Knudsen
Rekruttlandslaget for kvinner 2019/2020

Rekruttlandslaget for kvinner 2019/2020: Fra venstre: Marte Mæhlum Johansen, Julie Myhre, Amalie Ous, Tiril Liverud Knudsen og Mathilde Myhrvold. Kristine Stavås Skistad var ikke til stede da dette bildet ble tatt.