Spenn deg fast. Elbilene strømmer på!

dame med telefon foran elbil

Er ikke den elektriske bilrevolusjonen allerede et faktum? Nei, ikke helt. Hittil har utvalget av ladbare hybridbiler og helelektriske biler vært begrenset. Skal vi tro på det bilprodusentene sier, vil de fleste tilby et stort utvalg med ladbare biler i løpet av perioden 2020-2025

Tekst: Reidar Heieren  Foto: Produsentene

 

Hørt om ID Neo? Eller Polestar, Byton eller Lynk & Co? Noen av dem er her om kort tid, andre er eksempler på at helt nye bilprodusenter er under etablering. Elbilene er i ferd med å forandre bilbransjen. Og med de gunstige norske avgiftene, er vi nordmenn blant verdens mest kjøpelystne.     

NBBO-Magasinet har sett på hvilke nyheter som ligger fremst i køen, med forbehold om at enkelte lanseringer kan bli forsinket. Men en ting er helt sikkert: Vi står i disse dager på terskelen til en enorm utvikling. I realiteten er det Kina som er den største generatoren for det som skjer. Både som markedspotensial og som fremadstormende bilprodusent. Parallelt med utviklingen dukker det opp helt nye bilprodusenter, inspirert av Tesla. 

 

Ny teknologi tar halve markedet

I fjor ble Nissan Leaf landets mest solgte bilmodell, med 12 303 registreringer. Og amerikanske Tesla har på forbausende kort tid etablert seg som en av landets mest solgte personbilmerker. Omtrent halvparten av det norske nybilsalget involverer bilmodeller med helt eller delvis elektrisk fremdrift. 

Utvalget av hybrider, ladbare hybrider og helelektriske biler har blitt klart større de siste årene, men sett i forhold til antall bilmodeller totalt, er utvalget fortsatt begrenset. Ikke minst om vi spør etter helelektriske biler som kan fungere godt som typiske familiebiler – uten å havne i kategorien kostbare luksusbiler. Ved årsskiftet sto 40 000 nordmenn på venteliste for å få tak i den elbilen de allerede har blinket seg ut. Atter andre venter på å få komme inn på ventelistene.  

 

Volkswagen lanserer ID-familien

Den tyske bilgiganten er allerede klar for kamp. Den 8. mai åpnet mulighetene for forhåndsbestilling. Neste sommer starter kundeutleveringen av de første bilene i ID-familien, en helt ny portefølje av helelektriske biler. Først ut er ID 3-1ST, en bil på størrelse med VW Golf, men visstnok med større innvendig plass. Vi snakker om en bil til rundt 330 000 kroner, med rekkevidde på omtrent 42 mil. Mye tyder på at den norske ventelisten kan bli lang.

VW vil fortløpende sette de øvrige ID-modellene i produksjon, nærmere bestemt ID Vizzion, ID Buzz og ID Aero. Fra det samme konsernet varsles det flere elbiler fra Audi, Skoda og Seat. Audi e-tron Quattro er allerede på markedet. Salget av Skoda Vision E og Audi Q4 e-tron  starter etter alt å dømme i 2020.     

 

Varsler en flom av nye miljøbiler   

Noen av de etablerte produsentene snakker om å lansere mer enn 20 nye ladbare modeller i perioden 2020-2025. Det finnes bare noen få produsenter som det foreløpig knytter seg mer usikkerhet til, som for eksempel Suzuki. Vi nordmenn må aldri glemme at inntil videre er elbiler relativt kostbare i andre markeder. Strømprisene er også betydelig høyere utenfor våre grenser. 

Her er nyhetene som kommer

  VWs ID-familie. ID3-1ST kommer førs  •  Polestar 2 (Volvos elbilmerke)   •  Mini Electric   •  BMW iX3   •  Mercedes-Benz EqC           •  Fiat 500 EV  •  Audi Q4 e-tron   •  Nissan Imx   •  Tesla Modell Y   •  Volvo XC 40 (plug-in og helelektrisk)   •  Skoda Vision E

 

ELBILFORENINGENS KRAV TIL TILTAK

Elbilforeningen er en interesseforening som følger utviklingen fra dag til dag. Med den eksplosive veksten av elbilparken i Norge, har foreningen blinket ut en del hovedkrav:

 

•  Nettleien må endres slik at ikke borettslag og sameier påføres høye kostnader ved å velge en felles og framtidsrettet ladeinfrastruktur

 

•  Nasjonal støtte til lading i borettslag, sameier og garasjelag må rettes inn mot grunninfrastrukturen

 

•  Bruk av hurtiglading må gjøres mer forbrukervennlig. Betalingsløsningene må være enkle og effektive. Sanntidsdata må gjøres tilgjengelig for alle tjenester.

 

•  Det må bygges én ladepark med minst 50 hurtigladere per 150. kilometer langs hovedveinettet

 

•  Det må bygges minst én hurtigladestasjon per 50. kilometer langs fylkesveinettet

 

•  Hver kommune må ha minst to hurtigladere

 

•  Det må tilrettelegges med statlige insentiver i tilfeller der anleggsbidrag fører til uforholdsmessig høye kostnader for aktørene

 

•  Tariffsystemet må endres slik at det blir kommersielt lønnsomt å tilby hurtiglading i hele landet

 

 

 

 

Christina-Bu-Elbilforeningen

Krever tiltak: Elbilforeningens generalsekretær Christina Bu. Ladestasjoner brer om seg i flere norske regioner.

Kia-Imagine

Kia med el.konseptet Imagine. Produsenten har lange ventelister i Norge på mer hverdagslige biler som e-Soul og e-Niro.

VW-ID-konsept

For første gang har VW utviklet en plattform som ikke er tilpasset forbrenningsmotorer. 

NYE ELBILMODELLER STÅR I KØ FOR NORGE 

Polestar-2 - elbil

Volvos eget spesialmerke: Polestar 2 skal utfordre Tesla Modell 3 fra 2020.

VW-ID-familie

ID-konseptet: VW står på terskelen med en hel familie av helelektriske biler. 

VW-ID-først-ut

Kommende suksess? VW Neo vil utfordre storselgere som Nissan Leaf.

Nissan-IMX

Nissan i støtet: Den kommende Imx har et stort potensial i Norge.

Tesla-Model-Y

Modell Y: Tesla kommer med en crossover basert på Modell 3.

Hyundai-Kona

Lang kø: Elektriske Hyundai Kona leveres i takt med fabrikkens kvoter til Norge. 

Volvo-XC40-Hybrid

Fritt valg: XC 40 blir første Volvo-modell tilgjengelig som både ladbar hybrid og helelektrisk. 

Polestar-interiør

Polestar: En touchskjerm erstatter tradisjonelle knotter og brytere.