Den beste turmaten

Å kunne nyte maten i det fri, er noe av det beste med å dra på tur. Og nå som sommeren endelig er her, er det nesten som om maten smaker ekstra godt. Man kommer absolutt langt med en god gammeldags matpakke, men for de litt mer kreative, vil kanskje en spennende salat på glass friste enda litt mer?

KYLLINGSNURRER

Tips!
I stedet for kyllingkjøttdeig kan du også bruke oppdelt kjøtt av grillet kylling eller småbiter av kylling- og kalkunpølser i pizzasausen.

pizza_mennesker som spiser

Av: Delbæk Tekstbyrå AS. Oppskrifter og foto: MatPrat

Pizzasnurrer med kyllingkjøtteig

Ingredienser 12 porsjoner

Pizzadeig:
3 dl lunkent vann
1⁄2 pk gjær
2 ss olje
ca. 7 dl hvetemel
1⁄2 ts salt

Fyll:
400 g kyllingkjøttdeig
4 ss olje
1 stk løk
2 båt hvitløk
1 boks hakkede hermetiske tomater
ca. 2 ss tomatpuré
1 ts salt
1 ts tørket oregano
ca. 1 dl vann
5 dl revet hvitost

 

Slik gjør du:
1. Rør gjæren ut i fingervarmt vann og tilsett olje, mel og salt. Elt deigen godt sammen og la den heve til dobbel størrelse.
2. Brun kyllingkjøttdeig i olje i stekepannen i et par omganger. Fres hakket løk og hvitløk i pannen til løken er blank, og ha deretter all kyllingkjøttdeigen tilbake i stekepannen. Tilsett tomater, tomatpuré, salt, pepper, vann og tørket oregano. La sausen småkoke i ca. 10 minutter til den blir ekstra tykk.
3. Kjevle gjærdeigen til en avlang firkant, ca. 30x50 cm. Smør kjøttsausen utover og rull deigen sammen til en pølse.  Skjær den i ca. 2 cm tykke skiver og legg dem på et bakepapirdekket steikebrett. Fordel ost på toppen og etterhev kyllingsnurrene i ca. 20 minutter.
4. Stek kyllingsnurrene midt i ovnen ved 225 °C i ca. 15 minutter.

VAFFEL-NACHOS

Nachos er supergodt, og her har vi laget en spennende variant med salte små vafler! Perfekt hvis du ønsker noe skikkelig digg i matpakken.

 

Tips!
Dryss gjerne over litt koriander over vaffelnachosen i matpakken.

 

 

 

 

Vaffelnachos

Ingredienser 2 porsjoner

Vaffelrøre:
2 dl hvetemel
1 ts salt
25 g smør
1 dl romtemperert melk
1 stk. egg
1 ss finhakket frisk gressløk

Topping:
150 g revet grillet kylling
1 ss olje
2 ts tacokrydder
1 ts paprikapulver
2 stk finhakket vårløk
5 stk cherrytomat, delt i to
1 dl ferdigrevet ost
2 ss frisk koriander til pynt (valgfritt)

 

Slik gjør du:
1. Lag vaffelrøre. Bland sammen hvetemel og salt i en bolle.
2. Smelt smør i en liten kjele, trekk kjelen av platen og hell i
melk. Hell blandingen i bollen med mel og ha i egg.
Rør alt godt sammen. Pisk inn hakket gressløk og trekk plast
over bollen. La røren heve i 30 minutter.
3. Stek vafler i et godt smurt vaffeljern. Bruk to teskjeer til å
ha røren over i jernet (røren er ganske seig, og du trenger
ca. 1-2 ts for å lage en vaffel). Legg vaflene på rist med et
kjøkkenhåndkle over slik at de holder seg lune.
4. Del vaflene i små biter og legg i en ildfast form. Fordel resten
av ingrediensene på toppen, osten til slutt.
5. Gratiner i stekeovn på 225° C i ca. 10 minutter, til osten har smeltet.

Grillspyd med svin og glassalat

Enten du skal grille på balkongen, i hagen, på stranda eller i parken er disse marinerte grillspydene servert med salat i glass perfekte! Salaten kan lages i forveien, og oppbevares i kjøleskap - så er det bare å snu på glasset rett før du skal spise. Sunn og god grillmat!

Tips!
Ved grilling på direkte varme grilles maten rett over varmekilden. Ved grilling på indirekte varme ligger maten under lokk litt vekk fra varmekilden, i “den kalde sonen”. Den kalde sonen kan også med fordel brukes som hvileplass for ferdig grillet kjøtt. Da uten lokk.

Tips!
Har du ikke juliennejern: Lag gulrotstrimler med ostehøvel og kniv: Bruk en ostehøvel og høvle lange, tynne «flak» av gulroten. Legg skivene oppå hverandre og skjær dem i tynne strimler med en skarp kniv.

 

Grillspyd med svinekjøtt og salat på glass

Ingredienser 4 porsjoner
600 g ytrefilet av svin
8 stk grillspyd
1⁄2 ts salt
1⁄4 ts pepper

Marinade:
2 ss rapsolje
1 ts sriracha (asiatisk chilisaus)
2 ts revet frisk ingefær
revet skall og saft av 1 stk. lime

Dressing:
3 ss olivenolje
1 ss risvineddik
1 ss peanøttsmør
1 ss sriracha (asiatisk chilisaus)
2 ss soyasaus
1 ts revet frisk ingefær
1 båt revet hvitløk
2 ss flytende honning
saft av 1 stk lime

Salat:
80 g risnudler
1 ts sesamolje
1⁄2 stk brokkoli
4 stk vårløk
1 potte frisk koriander
1 stk gul paprika
1 pakke rød cherrytomat
2 stk gulrot
1 pose blandet babybladsalat (á 65 g)
2 ts sesamfrø

 

 

Slik gjør du:
1. Bland olje, sriracha, ingefær og lime til en marinade. Skjær skinkebiff i store terninger. Legg terningene i marinaden i minimum 1 time.
2. Ha alle ingrediensene til dressingen i en liten bolle og visp sammen til det er godt blandet.
3. Kok opp en kjele med vann, dra kjelen til side og legg i nudlene. Dekk til kjelen og la nudlene ligge i det varme vannet i ca. 3 minutter. Hell av vannet og skyll nudlene i kaldt vann. La dem renne godt av seg og bland inn litt sesamolje så de ikke klistrer seg sammen.
4. Del brokkoli i små buketter, snitt vårløk, finhakk koriander og kutt paprika i små terninger, tomater i båter.
5. Skrell gulrot, skjær gulrot i tynne strimler med hjelp av et juliennejern. Ha strimlene i en bolle.
6. Hell dressingen i bunnen av et stort glass eller mindre porsjonsglass med lokk. Legg deretter i brokkolibuketter, kokte nudler, hakket vårløk, strimlet gulrot, finhakket kori ander, paprikabiter og tomatbåter. Topp glasset med blandet babybladsalat og sesamfrø.
7. Sett lokk på glasset(ene), og oppbevar i kjøleskap. Sørg for å holde glasset oppreist slik at sausen holder seg på bunnen (dette gjør at resten av salaten holder seg frisk og sprø). Rett før servering, snu glasset, slik at dressingen blir fordelt over salaten.
8. Tre kjøttet på spyd, krydre med salt og pepper.
9. Grill spydene på direkte varme i 2-3 minutter og snu dem ofte slik at du får en jevn steking og farge. Legg dem til side for indirekte grilling når de har fått en fin jevn farge. Sett om mulig på lokk og la dem ligge til de er ferdig stekt, et par minutter.

Grilldessert

Grilldessert

Ingredienser 4 porsjoner
200 g jordbær
2 stk. banan
1⁄2 stk. frisk ananas
2 ss frisk mynte
1 stk. appelsin
1 ss sukker

Slik gjør du:
1. Del jordbær i to, eller bruk dem hele om de er små.
2. Del bananer i tykke skiver, og ananas i terninger.
3. Legg alt i doble foliekurver, press over litt appelsinsaft
og dryss over sukker.
4. Klem folien godt sammen, legg det på varm grill i ca. 5 minutter.

 

En enklere og bedre dessert finnes nesten ikke etter et realt grillmåltid.

 

Tips!
Server gjerne med litt fruktyoghurt eller is.