Den italienske pizzatradisjonen Tynn og sprø nytelse

lage pizzadeig
Lite gjær og lang hevetid. Tynn deig, høy temperatur og kort steketid. Enkel topping, der tomater og urter alltid er med. Nærmere den ”ekte” italienske pizzaen kommer vi ikke.
Ekte italiensk pizza finnes ikke. Den er en myte. I hjemlandet Italia opptrer like mange varianter som vi kan telle landsbyer, familier, kokker og bakere. Men klassikere og opprinnelige tradisjoner, de finnes. Den mest berømte av dem er den napoletanske pizzaen, den tynne og sprøe fra Campaniaregionen i Sør-Italia. Det er som regel den typen norske puritanister sikter til. Visste du at det italienske ordet ”pizza” egentlig betyr ”rot”? ”Man tager hva man haver”, er et gammelt dansk-norsk uttrykk fra kjøkkenet. Med andre ord; maten blir til etter hva du har tilgjengelig. Slik var det opprinnelig også med pizzaen. Det flate brødet ble smakstilsatt med det fattige bønder og vanlige arbeidere hadde tilgang på. Flesk, talg, olje, ost, ansjos og annet. Og visste du at tomater i sin tid ble regnet som giftige? De ble ikke brukt som mat før i annen halvdel av 1800-tallet. Men til gjengjeld ble Italia en gigantisk tomatnasjon.

Tynnstekt brød med noe på

Det finnes både myter og fakta rundt pizzaens opprinnelse. Opphavet er en tynn brødleiv, som mange folkeslag har tilberedt i uminnelige tider. Ikke minst rundt Middelhavet. Opprinnelig skal grekerne ha hatt en sterkere og mer viderekommen tradisjon for ”pizza” enn det italienerne hadde. Men tilbake til den stigende norske interessen for napoletansk pizza, fulgt av matpressens økende tendens til å gjøre narr av den norske ”husmorpizzaen” – som mange skal ha blitt dørgende lei av. Når
det er sagt, så er det kanskje på sin plass å minne om at de tykke pizzaene, med mye brød og fyll, også er oppfunnet av italienere. Og i Italia finnes også berømte pizzatradisjoner som Romana og Siciliana, som heller ikke stemmer overens med det mange forbinder med ”ekte” italiensk pizza.

Pizza Margherita skapte en ny tidsalder

Kongelige vaner og preferanser har ofte en uvanlig sterk påvirkningskraft. Historien om den italienske dronning Margheritas favorittpizza er antakelig opphavet til at den italienske bondekosten ble italienernes signaturmat, med utbredelse over hele kloden. Italias kongepar var på rundreise i 1889. Under et opphold i Campania-regionen registrerte dronning Margherita folkets tydelige appetitt for pizza, der pizzaboder og enkle pizzeriaer var en naturlig del av nærsamfunnet. Dette appellerte til hennes nyskjerrighet. Derfor ble en kjent pizzabaker, Raffaele Esposito, invitert til slottet for å lage noen pizzavarianter. Den ene kalte han Pizza Margherita, som ble dronningens favoritt. Tomater, mozarelloa og basilikum symboliserte fargene i det italienske flagget. Ryktene om at dronningen elsket sin Pizza Margherita, resulterte i at pizza ble akseptert i alle lag av folket. Populariteten vokste og italienske immigranter startet pizzeriaer langs østkysten av USA. Denne utviklingen ga pizzaen den globale utbredelse som den etter hvert fikk. Pizzeria Brandi, der Raffaele Esposito jobbet, feirer fortsatt Margherita-pizzaens fødselsdag, som er 11. juni. På en av veggene henger dronningens takksigelse.
Se video med oppskrift på generell pizzadeig
pizzadeig video

Det er utrolig enkelt å lage sin egen pizzabunn. Hjemmelaget deig med egenkomponert topping gir den beste pizzaen.

Mulighetene er mange

Margherita-varianten er bare en av mange muligheter, med utgangspunkt i den tynne bunnen. Vi vil gi deg en oppskrift på pizza med spekeskinke, oliven og parmesan. Denne oppskriften er beregnet på å lage fire pizzaer:

 

Italiensk pizza med spekeskinke og oliven

italiensk pizza

Så enkelt og så utrolig godt. Denne oppskiften er beregnet for å lage 4 pizzaer.

 

Her er en oppskrift på ekte Italiensk pizza bestående av en tynn, sprø bunn, enkel tomatsaus, spekeskinke, oliven og parmesan. Så enkelt og så utrolig godt. Denne oppskiften er beregnet for å lage 4 pizzaer.

Ingredienser

4 PORSJONER

Pizzafyll

  • 16 skiver spekeskinke
  • 48 stk sorte oliven
  • 12 ss revet parmesan

Pizzadeig

  • 25 g gjær (1/2 pakke)
  • 3 dl vann
  • 12 dl olivenolje
  • 400 g hvetemel
  • 1 ts salt

Pizzasaus

  • 3 båt finhakket hvitløk
  • 12 stk finhakket løk
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ss tomatpuré
  • 2 boks grovhakkede hermetiske tomater
  • 1 ss tørket timian
  • 1 ss tørket oregano
  • 1 ts salt
  • 1 ts grovkvernet pepper

Topping

  • 12 pakke ruccula

Slik gjør du

  1. Lag pizzadeig først. Rør gjær ut i lunkent vann, og tilsett olje, mel og salt. Elt deigen godt sammen, og la den heve til dobbel størrelse.
  2. Lag pizzasaus med å frese løk og hvitløk i olivenolje. Tilsett tomatpurè og la det frese i et par minutter.
  3. Ha i grovhakket tomat, timian, oregano, salt og pepper. Dette skal nå koke inn til en tykk og god saus. Avkjøl og kjør gjerne til en jevn saus med stavmikser.
  4. Ha deigen på en lett melet benkeplate og del den i fire like emner. Trill hvert emne til runde boller. Strø over litt mel og legg over et klede. Emnene skal nå hvile i 20 minutter.
  5. Trykk eller kjevle ut emnene til runde, tallerkenstore pizzabunner.
  6. Fordel tomatsaus på bunnene før du legger på spekeskinke, oliven og revet parmesan.
  7. Stek pizzaen på 250 °C i 8-10 minutter, eller til pizzaen har en gyllen farge og sprø bunn.
  8. Dryss over rucculasalat før servering.

Italiensk pizza med kylling og mozzarella

italiensk pizza

Her er en oppskrift på ekte italiensk pizza bestående av en tynn, sprø bunn, enkel tomatsaus, kylling og mozzarella.

Her er en oppskrift på ekte italiensk pizza bestående av en tynn, sprø bunn, enkel tomatsaus, kylling og mozzarella. Så enkelt og så utrolig godt. Denne oppskiften er beregnet for å lage 4 pizzaer.

Ingredienser

4 PORSJONER

Pizzafyll

  • 2 stk kyllingfilet , i tynne skiver
  • 2 stk mozzarella , i skiver
  • 20 stk cherrytomat , delt i to

Pizzadeig

  • 25 g gjær (1/2 pakke)
  • 3 dl vann
  • 12 dl olivenolje
  • 400 g hvetemel
  • 1 ts salt

Pizzasaus

  • 12 stk finhakket løk
  • 3 båt finhakket hvitløk
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ss tomatpuré
  • 2 boks grovhakkede hermetiske tomater
  • 1 ss tørket timian
  • 1 ss tørket oregano
  • 1 ts salt
  • 1 ts grovkvernet pepper

Topping

  • 2 stk vårløk , i ringer
  • 20 blader frisk basilikum

  • Slik gjør du

    1. Rør ut gjær i lunkent vann. Tilsett olje, mel og salt. Elt deigen godt sammen, og la den heve til dobbel størrelse.

    2. Lag pizzasaus ved å frese hakket løk og hvitløk i olivenolje. Tilsett tomatpuré og la det frese i et par minutter.

    3. Ha i hermetiske tomaert, timian, oregano, salt og pepper. Dette skal nå koke inn til en tykk og god saus. Avkjøl og kjør gjerne til en jevn saus med stavmikser.

    4. Ha deigen på en lett melet benkeplate og del den i fire like emner. Trill hvert emne til runde boller. Strø over litt mel og legg over et klede. Emnene skal nå hvile i 20 minutter.

    5. Trykk eller kjevle ut emnene til runde, tallerkenstore pizzabunner.

    6. Fordel tomatsaus på bunnene før du legger på kyllingfilet, mozzarella og cherrytomater.

    7. Stek pizzaen på 250 °C i 8-10 minutter, eller til pizzaen har en gyllen farge og sprø bunn.

    8. Dryss over vårløk og basilikum før server

Ikke gå glipp av medlemsfordelene dine

Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag