EN BIT AV AMERIKA

Amerikanerne kan det å lage burgere, og særlig er pulled pork-burger en stor favoritt. Vil du prøve deg på en skikkelig saftig Amerikansk burger på grillen i sommer, så må du imidlertid vite dette: Glem ”less is more”, her er det ”jo mer, jo bedre” som gjelder! Vel bekomme!

Oppskrifter: www.matprat.no

kjøtt som skjæres opp
Tips! Bruk gjerne engangshansker eller to gafler når du river kjøttet, da kjøttet er varmt.

Pulled pork med bbq-saus

revet kjøtt i hamburger

Tips! Bruker du gassgrill, plasser en røykboks eller aluminiumsfolie med treflis på grillen de første to-tre timene. (Må mulig fylles opp igjen i løpet av tiden). Ved grilling på direkte varme grilles maten rett over varmekilden. Ved grilling på indirekte varme ligger maten litt vekk fra varmekilden, i “den kalde sonen”.

Pulled pork, eller revet svinekjøtt er en klassisk amerikansk bbq-rett. Denne varianten pulled pork av svinenakke med sennep og rub er laget av matrådgiver i MatPrat og verdensmester i grilling, Bjørn Tore Teigen.

 

Ingredienser 8 porsjoner

  21⁄2 kg benfri svinenakke

  150 g fransk sennep

  80 g rub-a-dub (krydderblanding)

 

Teigens bbq-saus:

  500 g ketchup

  250 g brunt sukker

  1 dl sterk kaffe

  1 ss tabasco

 

Slik gjør du:

1. Smør inn benfri svinenakke med sennep. Fordel grillkrydder rundt hele stykket. Legg svinenakken på indirekte varme (150 °C) på kullgrill til kjernetemperaturen viser 86 °C, ca. fem timer.

2. Lag bbq-saus. Løs opp sukker i varm kaffe. Tilsett ketchup og smak til med tabasco. La sausen stå en time før bruk.

3. La svinenakken hvile i minimum 15-20 minutter.

Riv det møre kjøttet fra hverandre.

Hamburger med pulled pork

Tips! Pensle gjerne burgerne med litt olje og legg dem på grillen. Da får du en ekstra god smak på burgerne.

En skikkelig burger i amerikansk stil! Med frisk coleslaw, saftig pulled pork og deilig bbq-saus. Server den gjerne med hjemmelagede sprø potetchips.

 

Ingredienser 4 porsjoner

  800 g kjøttdeig eller karbonadedeig

  11⁄2 ts salt

  1 ts pepper

  1⁄2 dl vann

  2 ss margarin eller olje til steking

Kålsalat:

  1⁄2 stk spisskål eller nykål

  2 stk gulrot

  1 stk rødt eple

  2 ss finhakket bladpersille

Dressing:

  4 ss majones

  2 dl kefir

  2 dl rømme

  1⁄2 ts karri

  1⁄2 ts salt

  1⁄4 ts pepper

Tilbehør:

 

  200 g pulled pork

  4 stk hamburgerbrød

  8 ss bbq-saus

 

Slik gjør du:

1. Lag coleslaw først. Bland alle ingrediensene til dressingen. Smak til med salt og pepper.

2. Kutt nykål i tynne strimler, bruk gjerne en ostehøvel til dette. Riv gulrot og eple, og vend grønnsakene inn i dressingen. Husk å ta eplet til slutt slik at det ikke blir misfarget. Ha i finhakket bladpersille og bland alt sammen. La gjerne salaten stå en liten time før servering for å trekke smak.

3. Varm pulled pork etter anvisning på pakken, eller om du har tid lag den selv fra bunnen av.

4. Ha kjøttdeig, salt, pepper og vann i en bolle og rør deigen sammen. Ikke rør for lenge, deigen skal ikke bli seig.

5. Del deigen i 4. Ha litt vann på en fjøl og form deigen til runde kaker som klemmes ut til store flate burgere.

6. Stek burgere i en stekepanne med margarin eller olje. Bruk sterk varme og stek på den ene siden til det pipler ut kjøttsaft. Snu burgerne og stek videre på den andre siden til det igjen pipler ut kjøttsaft. Da er burgerne medium stekt.

7. Varm hamburgerbrød som anvist på pakken. Fyll hamburgerbrødene med coleslaw, saftige burgere og deilig pulled pork. Topp med en god bbq- saus og server gjerne med potetchips eller sprø løkringer.

(the real thing) Amerikansk bbq-saus

En «real american bbq-sauce» med masse smak. Lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang. Oppbevar i kjøleskap, så holder den seg hele sommeren.

 

Ingredienser 8 porsjoner

  1 stk løk

  2 båter hvitløk

  2 stk rød chili

  2 ss olje

  2 ss soyasaus

  2 boks hermetiske tomater

  1⁄2 dl eplecidereddik

  1 ss dijonsennep

  1 ss worchestershiresaus

  3 ss brunt sukker

  11⁄2 ss paprikapulver

 

Slik gjør du:

1. Rens og finhakk løk og chili. Fres løken i olje til den er blank og myk.

2. Tilsett resten av ingrediensene og kok opp. Skru ned varmen og la sausen koke ca. 45 minutter til den er passe tykk. Rør av og til.

3. Kjør sausen med stavmikser eller i foodprocessor til den får en jevn konsistens. Tilsett litt vann om sausen er for tykk.

4. Ha sausen på rent, tørt og varmt glass eller flaske og skru på lokk. Avkjøl helt. Oppbevar kaldt i minst en måned.

hamburgersaus

Tips! Har du røkt paprikapulver, kan du bruke det istedenfor vanlig paprikapulver for å få en fin røyksmak på sausen.
Sausen kan brukes både til å pensle kjøttet med under grilling, og som saus ved siden av maten.

 

Rub-a-dub – Craig Whitson sin ”hemmelige” GRILL- krydderblanding

En god krydderblanding gjør underverker med grillmaten. Lag en dobbel porsjon av grillmester Craigs rub-a-dub, så har du til hele grillsesongen. Krydderet passer til alle typer kjøtt.

 

Ingredienser

  5 ss paprikapulver

  2 ss salt

  2 ss brunt sukker

  2 ss chilipulver

  malt svart 1⁄2 ss pepper

  1⁄2 ss malt hvit pepper

  1 ss tørket oregano

  1 ss hvitløkspulver

  1 ss løkpulver

  1 ts kajennepepper

 

Slik gjør du:

1.  Bruk nøyaktige mål. Bland alle ingredienser godt i en bolle og ha det over i en lufttett beholder.

 

FUNFACT:

Craig Whitson er mest kjent som grillkongen. Han er født i Oaklahoma City OK i 1954, og har bodd i Norge siden 1984. I 1986 åpnet han Norges første meksikanske restaurant. Har gitt ut en rekke kokebøker og vunnet en rekke matkonkurranser. Følg ham på bloggen: www.craig.no.

Grillkrydderblanding

 

Craigs Coleslaw

Colslaw stammer fra det hollandske koolsla, etter koelsla som betyr kålsalat. Coleslaw er et must til grillmaten og passer godt til kraftige smaker som grillet kjøtt og barbequesaus.

 

Ingredienser 6 porsjoner

  1 stk hodekål revet eller hakket i tynne strimler

  3 stk store, revet gulrot

  1 ss salt (skal skylles ut)

  1 dl kremfløte

  11⁄2 dl melk

  4 ss sukker (mer hvis du vil ha en søtere coleslaw)

  6 ss eplecidereddik

  2 ss majones

  2 båt finhakket hvitløk

  1 ts salt

 

Slik gjør du:

1. Ha de ferdigrevne grønnsakene i en stor bolle.

2. Dryss saltet over grønnsakene og la dem stå i minst 1, men helst 2 timer (dette for å dra ut litt av fuktigheten).

3. Skyll grønnsakene for å få vekk saltet, og fjern så mye vann som mulig (her er salatsentrifuge tingen). Tørk dem så godt som mulig med tørkepapir.

4. Bland sammen fløte, melk, sukker, eddik, majones og hvitløk i en bolle.

5. Bland fløte- og majonesdressingen godt sammen med grønnsakene. Smak til med salt og oppbevar den i kjøleskapet i minst 30 minutter før servering.

Coleslaw