Hva spiser befolkningen i andre land til jul? Mange er nysgjerrig på dette. Vår østlandske tradisjon med svineribbe og medister er vi ganske alene om i internasjonal sammenheng. Men visste du at tyskerne gjerne spiser bratwürst og kålstuing på selveste julaften?
Etter et folkelig ordtak, så er tradisjonene til, for at de skal følges. I noen land står gamle julemattradisjoner under sterkt press. Et godt eksempel er det islandske hangikjøt (røkt fårekjøtt), som befolkningen i ganske stor grad har erstattet med mye annet. For ikke å snakke om de fermenterte rokkevingene (kæst skata) som islendingene vanligvis har spist på lille julaften.
Juletradisjonene er spredte
En nærmere kikk på europeiske julemattradisjoner, gir oss mange forskjellige svar. Noen tradisjoner er mer utbredt enn andre. Akkurat som her hjemme. Vi nordmenn har også ulike mattradisjoner, avhengig av hvem vi er og hvor vi bor. Og et annet viktig spørsmål; er det på julaften eller 1. juledag at det virkelige festmåltidet står på bordet? I Norge vil vi gjerne ha en juledagsmiddag som står i kontrast til middagen på julaften, men begge dager skal allikevel bære preg av høytid og fest. I noen land spiller ikke middagsmåltidet den 24. desember den samme rolle som hos oss.
Om du ble forundret over den tyske pølsetradisjonen på julaften, så er det kanskje fordi tyskerne venter til 1. juledag med sin festligste julemiddag. Da kommer den helstekte gåsa (weihnachtsgans) på bordet. Men ikke nødvendigvis i alle landsdeler. I det sørligste Tyskland er det like vanlig å servere hjort, villsvin eller annet viltkjøtt.
Tradisjoner fordelt på land
Her hjemme arrangerer vi julebord før jul. Svenskene vil ha sitt julebord på julaften. Hva med italienerne? De har sin La Vigilia, de syv fiskers fest, der blant annet norsk klippfisk er med. Portugiserne har en tradisjon for å bruke norsk klippfisk som festmat til jul. Men er det virkelig sant at franskmennene foretrekker gåselever, østers, snegler og kamskjell? Vel, ikke helt, dette er en gammel tradisjon som knytter seg til bedrestilte i Paris, og ikke noe som franskmennene sverger til i resten av landet.

Her er eksempler på typiske julemiddager i noen andre europeiske land.
Storbritannia: Helstekt kalkun
Tyskland: Helstekt gås
Danmark: Flæskesteg, helstekt and eller gås
Finland: Julebord med «lådor» (matpuddinger), skinke og lutefisk
Polen: 12 vegetariske retter og karpefisk
Latvia: 12 vegetariske retter og pølser
Østerrike: Karpefisk med tilbehør
Bulgaria: Pai med ost og skinke
Hellas: Helstekt svin
Slovakia: Fisk og potetsalat
Lenger ned på siden presenterer vi noen oppskrifter fra
andre nasjoners julemattradisjoner

HELSTEKT AND

Helstekt og gyllenbrun and, servert med eplebåter, svisker og fiken, er fristende og smakfull mat. I Danmark er and like populær middag på julaften som ribbe er her i Norge.
For 4 porsjoner
• 1 stk and (ca. 2,5 kg)
• 11⁄2 ss grovt salt
• 11⁄2 ss kvernet pepper
• 1 stk sitron
• 50 g smør
• 4 dl vann
• 2 stk eple
• 1 pk svisker , à 200 g
• 2 stk frisk fiken , til pynt
Slik gjør du:

Du trenger:
And, grovt salt, pepper, sitron, smør, vann, epler, svisker og hyssing.

1. Bind lårene sammen ved benknokene.

3. Legg anden på en rist i en langpanne eller ildfast form. Press over sitronsaft, og la gjerne sitronen bli med under stekingen.

5. Del eple i båter og legg båtene i langpannen sammen med svisker. Stikk inn et steketermometer i andebrystet (se til at termometeret ikke treffer ben). Øs gjerne litt kraft over anden. Stek videre på 160 °C til kjernetemperaturen viser 75 °C. Dette tar ca. 2-2,5 timer. Steketiden avhenger av størrelsen på anden.

2. Krydre med salt og pepper og gni krydderet godt inn.

4. Bruk en ostehøvel og lag skiver av smør, legg dem over anden. Hell på vann. Stek anden i stekeovn på 225 °C i 20 minutter. Ta ut langpannen, fjern risten og legg anden tilbake i formen.

Anden er ferdig stekt, sprø, gyllen og fin. Server gjerne med epler, svisker og noen gode ferske fiken.

Tips!
Du kan godt lage Janssons frestelse i god tid, og varme den opp i stekeovnen på 180 °C i ca 30 minutter. Dekk med bakepapir eller aluminiumsfolie.
JANSSONS FRISTELSE
Fra det svenske julebordet har vi valgt en klassiker som er eksotisk for oss nordmenn, nemlig Janssons fristelse. Intet svensk julbord uten Janssons! Retten skal angivelig ha fått sitt navn etter den matglade operasangeren Pelle Janzon fra 1800-tallet. En av rettene som ble servert etter at teppet hadde falt, var denne potet- og ansjosgratengen, med rikelig øl og dram til.
Ingredienser 8 porsjoner
• 1 ss smør til steking
• 2 stk løk i tynne skiver
• 700 g potet
• 2 ss smør
• 250 g ansjosfilet delt i to (og laken)
• 1 ts salt
• 1⁄2 ts kvernet pepper
• 3 dl kremfløte
• 4 ss griljermel
Slik gjør du:
1. Forvarm stekeovnen til 225 °C.
2. Smelt smør i en stekepanne og stek løk til den er myk og begynner å bli gyllen.
3. Skrell potet og kutt først i tynne skiver, deretter i tynne strimler (eller riv dem grovt på rivjern).
4. Smør en ildfast form med litt smør. Bland sammen stekt løk, strimlet potet og ansjosfilet. Krydre med salt og pepper og fyll formen med blandingen. Visp sammen fløte og lake fra ansjosen og hell blandingen over potetene.
5. Strø over griljermel.
6. Passer formen på stekebrett i nederste del av ovnen i ca. 1 time. Legg over litt bakepapir om retten begynner å bli for mye stekt.
Server Janssons fristelse som et av flere tilbehør på et klassisk svensk julbord.
Den russiske Borsjtj

Hva med en varm suppe til jul? Borsjtj er en tradisjonsrik rødbetsuppe som er typisk for julehøytiden i Russland. Vanlig tilbehør er rømme og piroger.
Ingredienser 6 porsjoner
• 11⁄2 kg lammebog i skiver
• 2 ss margarin
• 2 stk løk
• 1⁄2 stk hodekål
• 3 stk gulrot
• 2 ss olje
• 3 stk kjøttbuljongterning
• 11⁄2 l vann
• 2 stk laurbærblad
• 1 ts salt
• 1⁄2 ts pepper
• 7 stk rødbete
• 1 ss eddik, 7 %
• 6 ss kesam original, 8 %
• 1 bunt bladpersille
Slik gjør du:
1. Skrell og skjær alle grønnsakene, unntatt rødbetene i grove strimler.
2. Stek alle grønnsakene i en romslig gryte sammen med olje i 2 minutter.
3. Skjær lammekjøttet i terninger på 2 x 2cm. Brun kjøttet i margarin i en separat gryte eller stekepanne. Ha det over i gryten med grønnsakene.
4. Tilsett vann, buljongterninger og krydder. La det koke opp og skum av. La det hele småkoke i 1 time.
5. Skrell og riv rødbetene. Tilsett dem mot slutten av koketiden. Da får du en mer intens farge på suppen. Smak til med eddik, salt og pepper.
Server med en skje rømme og klippet persille.
Tips!
I stedet for rømme kan du gjerne bruke kesam som er et magrere alternativ.
Yorkshire-pudding
Over hele Storbritannia brukes Yorkshirepudding som tradisjonelt tilbehør til storfesteik eller heltstekt roastbeef i julehøytiden. Puddingen absorberer saus og kraft og blir derfor en skikkelig smaksbombe.
Ingredienser 4 porsjoner
• 125 g hvetemel
• 11⁄2 dl melk
• 11⁄2 dl vann
• 2 stk egg
• 1⁄2 ts salt
• 3 ss smeltet smør
Slik gjør du:
1. Ha melet i en bolle og tilsett melk blandet med vann.
2. Visp eggene og ha i bollen sammen med saltet. Rør kraftig til røren blir glatt og luftig. Røren behøver ikke å svelle.
3. Ha smeltet smør i porsjonsformer eller en stor form. Her kan du bruke sandkakeformer, andre små porsjonsformer eller en stor ildfast form. Helst skal formene varmes i ovnen med stekefettet i, før man har i røren. Dette for at det skal bli lettere å få “puddingene” ut av formen, og for at de skal få den karakteristiske formen.
4. Fordel røren i formen/formene og stek på 225° i ca. 25 minutter til de har hevet seg godt og fått en fin, mørk brunfarge.
FRANSK JULEKUBBE
Gode desserter og søte fristelser hører julen til. Mange land har sine helt egne kaketradisjoner. Ikke minst er den saftige franske julekubben, med form av en vedkubbe, en sikker tradisjon i den franske befolkningen:
Ingredienser
• 3 stk egg
• 115 g sukker
• 55 g hvetemel
• 25 g kakaopulver
Sirup:
• 55 g sukker
• 11⁄2 dl vann
• 4 ss appelsinlikør
Smørkrem:
• 55 g mykt smør
• 115 g melis
• skallet av 1 stk appelsin
• 1 ss appelsinlikør
Glasur:
• 1 ss kakaopulver
• 1 ss kokende vann
• 85 g smør
• 175 g melis
Slik gjør du:
Forvarm stekeovnen på 200 grader.
1. Begynn med å lage smørkrem. Rør smøret mykt og bland inn de andre ingrediensene til røren blir jevn.
2. Lag sirup ved å varme sukker og vann i en kjele til sukkeret er oppløst. La dette koke i ca to minutter. Rør inn likør og avkjøl.
3. Legg bakepapir i en langpanne, 20 x 30 cm. Rør egg og sukker hvitt. Sikt mel og kakaopulver i en separat bolle, og bland dette inn i eggeblandingen.
4. Fordel røren i formen, og stek kaken i åtte til ti minutter. Hvelv kaken over et bakepair med litt sukker strødd over hele. Legg langpannen over som et lokk. Da får kaken fuktighet mens den blir avkjølt, så den ikke sprekker.
5. Drypp sirup over kaken når den er avkjølt. Smør deretter på smørkremen og rull i sammen.
6. Glasur: Ha kakaopulveret i en bolle. Rør inn kokende vann, og avkjøl. Rør smør og melis mykt i en separat bolle. Bland inn kakaoblandingen.
7. Skjær en fjerdedel av rullekaken med et skråsnitt. Fest den avskårne delen på siden av rullekaken med glasur.
8. Dekk hele kaken med glasur. Lag gaffelmønster i kremen for å lage bark. Pynt gjerne med hakket sjokolade.