Inspirasjon til advent, jul og nyttår - fristende tapas

Vi vender ikke ryggen til den tradisjonelle norske julematen. Men anledningene til advent, jul og nyttår er mange nok til at det også er plass til nye og fristende alternativer. Hva med juletapas? Variasjonene på tapasbordet blir stadig større.

 

Tekst: Reidar Heieren. Oppskrifter med foto: MatPrat

 

Opprinnelsen til tapas er såre enkel. Det spanske ordet ”tapar” betyr egentlig ikke noe annet enn ”å dekke over”. Spanjolene la en liten loffeskive over aperitiffglassene for å unngå fluer i sherryen. Loffen, eventuelt med litt pålegg på, ble en liten snack sammen med aperitiffen. Selve middagsmåltidet kom etterpå. Siden har tapas tatt sine egne veier og utviklet seg som kokekunst utenfor Spania.

 

I Norge har tapasbordet for lengst blitt et populært alternativ til tradisjonelt koldtbord og buffet. En ”tapar” er en snack, og da finnes det ingen regel for antallet varianter. 

Hvorfor ikke en egen jule- og nyttårsvariant? Bruschetta var opprinnelig italiensk fattigkost. Det handlet om å gjøre gammelt brød til noe som var godt å spise. Brødskiver ble stekt sammen med olivenolje og hvitløk. I dag er det påleggsvariasjonene som gjør bruschettaen spennende som et eget måltid. Hva med en bruschetta-twist som oser av norsk jul? Vi har tatt fram noen tips til tapasen.  

LEFSERULLER

Gode lefser med rødbetsalat og lammerull smaker kjempegodt som en liten julesnacks, som forret til julematen eller som en del av et juletapasbord.

 

Ingredienser - 6 porsjoner

6 skive lammerull

ca. 4 ss rødbetsalat

2 stk lefse

 

Slik gjør du: 

1.  Smør lefsene med rødbetsalat og legg på skiver av rull..

2.  Rull sammen og del lefserullen i skrå “kubber”.

      Server gjerne med et dryss av spirer. 

lefseruller
bruschetta

Tips! 

Oppbevar gjerne syltet rødløk på glass med lokk.

BRUSCHETTA MED JULEPÅLEGG

Brød til overs? Lag et par deilige bruschetta med juleskinke til kvelds, så slipper du kaste brødet. Du kan selvfølgelig bytte ut juleskinka med sylte eller lammerull om du har det. Bruschetta med julepålegg er også en fin rett å sette på tapasbordet. 

 

Ingredienser

4 skiver brød

2 ss olivenolje

1⁄2 pakke kremost med pepper (á 125 g)

8 skiver juleskinke

1⁄2 boks spirer (kan sløyfes)

Syltet rødløk:

1 stk rødløk

3⁄4 dl vann

1⁄2 dl sukker

1⁄4 dl eplecidereddik

1⁄2 ts salt

1⁄4 ts pepper

 

Slik gjør du: 

1. Lag syltet rødløk først. Skrell rødløk, del den i to og skjær i tynne skiver. Kok opp vann, sukker, eddik og salt i en kasserolle. Legg i rødløk når sukker og salt har løst seg opp. La det småkoke i 2 minutter. Trekk kasserollen av platen og avkjøl.

2. Ha olje i en varm stekepanne og stek brødskiver på begge sider til de er gyllne og sprø. Legg skivene på et ark kjøkkenpapir, slik at overflødig olje renner av. 

3. Smør skivene med kremost, legg på juleskinke og topp med rødløk. Pynt gjerne med spirer og nykvernet pepper.  

 

JULEQUESADILLA

Quesadilla er en meksikansk rett som betyr fylt og stekt hvetetortilla. Tortillaen kan fylles med mye godt. Her har vi valgt ridderost og okserull. En skikkelig julequesadilla.

 

Ingredienser - 2 porsjoner

8 skive okserull

2 stk hvetetortilla

8 skive ridderost

1⁄4 pk ruccula

kjøttpålegg og lefser

DU TRENGER: OKSERULL, HVETETORTILLA, RUCCULA OG RIDDEROST.

kjøttpålegg, ost, lefse

1.Legg en tortilla i en varm stekepanne. Legg på fire skiver ost og fire skiver okserull.

2.Legg på ruccula, resten av okserullen og osteskivene. Topp med en tortilla og press litt ned

lefse i stekepanne

3. Snu quesadillaen og stek til den har en gyllen farge på begge sider og osten er smeltet

4. Quesadillaen er ferdig. Legg den over på en skjære-fjøl og skjær den i kakestykker. 

lefser fylt med ost og pålegg

MED QUESADILLA TAR DU TORTILLAEN ETT SKRITT LENGER ENN BARE SOM TILBEHØR TIL TACO.

 

Den tradisjonelle mexicanske retten quesadilla gir mange muligheter for å lage en egen norsk vri. Utgangspunktet er uansett å fylle en sammenbrettet tortilla. I den sentrale og sørlige delen av Mexico brukes maisbasert tortilla, i nordøst-Mexico brukes tortilla bakt på hvete. Det tradisjonelle i hjemlandet er at tortillaen fylles med Oaxaca-ost, som er en skarp filataost. Da er tortillen på vei til å bli en quesadilla. 

 

Neste trinn er å steke halvmånen inntil osten har smeltet. Det er vanlig å ikke tilsette olje. Ofte serveres quesadillaene med grønn eller rød salsa, hakket løk og guacamole. Osten er den vanligste fyllingen, men det brukes også andre ingredienser. Enten som et tillegg eller som erstatning. Det kan være poteter med chorizopølse, kokte grønnsaker, sopp, squashblomst og forskjellige typer kjøtt. I enkelte regioner er quesadillas også toppet med andre ingredienser som kommer i tillegg til fyllet. Det kan være avokado, tomat, koriander og serrano chilli. Her er mulighetene mange, så hvorfor ikke en julequesadilla?

 

Quesadillaene kan også lages som en fritert rett. Da kalles de quesadillas fritas. Utgangspunktet er tortilladeig, som fylles i rå tilstand, sammenbrettes og friteres i olje til de er gule og sprøe.

 

En siste variant er sincronizadaen, en sandwich bestående av to tortillaer med ost og skinke i mellom. I flere land er det vanlig å bruke et elektrisk sandwichjern for å steke begge sider helt jevnt, samtidig som osten smelter.      

4cffa1435aecc6753f880000-704079

Tips! 

Passer godt som koserett eller en del av et tapasbord

TAPASBOLLER MED FIKEN OG KORIANDER

Ingen tapas uten kjøttboller! Her er en julevariant med fiken og koriander.

 

Ingredienser 6 porsjoner

Tapasboller

  500 g medisterdeig

  1 ss five spice powder (kinesisk krydderblanding)

  5 stk finhakket tørkede fiken

  1 ss finhakket rød chili

  4 ss finhakket frisk koriander

  1 ss olje til steking

  3 stk frisk fiken

  1⁄2 stk frisk koriander

  2 ss grovhakkede pecannøtter

 

Slik gjør du: 

1. Bland medisterdeigen med krydder og finhakkede fikener.

2. Form små tapasboller som du legger på bakepapir i en

      langpanne.

3. Sett formen inn i ovnen på 225 grader og stek tapas-

      bollene i ca. 10 minutter.

4. Skjær fikener i tynne skiver og anrett dem i sandkake-

      former sammen med tapasboller og frisk koriander. 

      Dryss over grovhakkede pecannøtter til slutt.

tapasboller med koriander

BAKT BRIE 

Det er noe spesielt med smeltet ost. Serverer du en helt bakt brie blir det ikke bare kosemat, men festmat!

 

Ingredienser 10 porsjoner

500 g brie

3 ss flytende honning

100 g nøtteblanding

 

Slik gjør du: 

1. Forvarm stekeovnen til 200°c.

2. Ha brie på et stekebrett med bakepapir.

3. Stek brien midt i ovnen i ca ti minutter

4. Server brien lun med nøtter og honning.

ost med nøtter oppå

 

CHEVRE RULLET MED PISTASJ

Med denne osten kan du imponere maks, med minimal innsats! Deilig chevre rullet i nøttestrø toppet med honning. Lekkert og godt å sette frem på ostebordet.

 

Ingredienser 6 porsjoner

190 g chevre (hvit geitost)

50 g pistasjnøtter

1 ss honning

 

Slik gjør du:

1. Kjør pistasjnøtter i en hurtigmikser til blandingen er hakket i grove biter.

2. Rull osten i nøttestrøet, slik at det fester seg rundt hele osten.

3. Dryss resten av nøttestrøet over osten.

4. Hell over honning ved servering.

Chevre-rullet-med-pistasj--MP-70392