Luftige retter i jula

Tradisjonell julemat kan fort bli veldig tung å fordøye - du føler deg mer in shape hvis du velger noen av våre luftige varianter. Rester kan også brukes for noen ”lettere dager” etter julaften

MATPRAT-EKSTRA-1-5068473- Foto_Sara_Johannessen

ANGEL FOOD CAKE

Denne erkeamerikanske kaken har fått sitt navn fordi den innvendig er så hvit som englevinger, 

og så lett og luftig som en sky. I tillegg er den søt som en kjerub, og himmelsk god. 

Har du mange eggehviter til overs, er dette en genial måte å bruke dem opp på!

 

TIPS: 

Bruker du en randform med lite hull, kan du avkjøle kaken opp-ned hengende på kaken. Den vil ikke falle ut av formen.

 

TIPS: 

Det kan være vanskelig å få kaken ut av formen. Et tips er å dunke formen forsiktig mot benken, så vel den sprø skorpen løsne. 

Det er viktig å ikke smøre formen – det vil påvirke eggehvitene.

 

Om du har mange eggehviter til overs, kan det være kjekt å vite at 4 eggehviter tilsvarer 1 dl (12 eggehviter er 3 dl).

For 8 porsjoner

  • 3 dl melis
  • 1½ ts vaniljesukker
  • 12 stk eggehvite
  • ¼ ts salt
  • 1 ts sitronsaft

 

Glasur:

  •     3 ss smeltet smør
  •     ½ l melis
  •     1½ ts vaniljesukker
  •     ½ dl melk
  •     1 ss revet sitronskall

 

Slik gjør du:

1. Sikt sammen melis, hvetemel og vaniljesukker.

2. Ha eggehviter og salt i en ren miksebolle og pisk

    til eggehviten danner myke topper. Fortsett å 

    piske mens du tilsetter sukker, litt etter litt med en

    spiseskje. Pisk til alt sukkeret er tilsatt og massen

    er stiv og blank.

3. Vend inn vanilje, sitronsaft og den siktede 

    hvetemel- og melisblandingen. Vær lett på 

    hånden, og nøye med å få med alt melet.

4. Hell kakerøren i en tørr, usmurt randform eller 

    annen formkakeform (helst med slippbelegg) 

    og jevn ut overflaten med en slikkepott.

5. Sett formen midt i ovnen på 190 °C og stek

     i 35-40 minutter, eller til kaken er vakkert gyllen

     og har fått en sprø skorpe.

6. Snu kakeformen opp-ned og avkjøl kaken i formen

     til den er helt kald – opptil 2 timer.  

7. Snu kaken riktig vei og løsne den fra formen med

     en skarp kniv. Hvelv den på et kakefat og løft 

    forsiktig formen bort.

8. Smelt smør og rør inn melis og vanilje. 

    Tilsett melk til glasuren har passe konsistens.

     Pynt kaken med glasur og finrevet sitronskall.

GRATINERT-PINNEKJoTT-OG-POTETMOS-2411376- Foto_Mari_Svenningsen

GRATINERT POTETMOS MED PINNEKJØTT

«Hva skal vi gjøre med restene?» er et stadig tilbakevendende spørsmål i jula. Restene av pinnekjøttmiddagen får nytt liv blandet i en luftig potetmos og gratinert med litt ost i ovnen. En rett som duger både som forrett og som middag, for eksempel sammen med en frisk salat.

For 4 porsjoner

500 g melen potet

2 båter hvitløk

1½ dl fløte , eller matfløte

2 ss olivenolje

 3 dl pillet kokt pinnekjøtt

2 stk finhakket vårløk

½ ts kvernet pepper

100 g revet hvitost

 

Slik gjør du:

1.  Kok potet og hvitløk møre. Hell av vannet og la dem dampe seg tørre. Mos potetene med en tresleiv og spe med fløte og olivenolje.

2.  Vend inn pillet pinnekjøtt og vårløk, og smak til med pepper. Varm opp, slik at alt er gjennomvarmt. Fyll mosen i en godt smurt ildfast form, eller fordel den i smurte porsjonsformer.

3.  Dryss over revet ost og gratiner under grillelementet i stekeovnen i 4-5 minutter, eller til osten har begynt å bli gyllen og det bobler rundt kanten.

 

TIPS:

Server med en gang 

Nachos-med-kalkun-MP-79074- Foto_Sara_Johannessen_JPG

NACHOS MED KALKUN

Nachos er perfekt kosemat! Og supert å lage om du skal bruke opp rester av kalkun eller kylling. Du kan også bruke opp rester av ost eller grønnsaker som begynner å bli litt slitne. God mat med god samvittighet!

For 4 porsjoner

  • 400 g rester av kalkun eller kylling
  • 0,5 stk løk
  • 1 pk tacokrydder + vann etter anvisning på pakken
  • 1 pk tortillachips (á 200 g)
  • 0,5 boks hermetiske sorte bønner (á 290 g)
  • ca. 2 dl revet hvitost

 

Til servering:

  • 2 stk finhakkede vårløk
  • 1 stk grønn chili i skiver
  • 1 stk lime i båter

 

TIPS: 

Topp nachosen med finhakket vårløk, grønn chili og noen limebåter. 

 

Julefocaccia-med-ribberull-MP-67422- Foto_Mari_Svenningsen_jpg

Julefocaccia med ribberull

Italiensk type brød på en ny måte, og med massevis av julesmak. Brødet er enkelt å lage og passer perfekt til alle slags gjesteanledninger. Midt i blinken for deg som har behov for en litt annerledes førjulshygge.

Ingredienser for fire porsjoner:

  • 25 g fersk gjær 
  • 3 dl lunket vann 
  • 1 ss honning 
  • 0,5 ss salt 
  • 0,5 dl olivenolje 
  • 200 g valnøttkjerner 
  • 100 g friske tranebær 
  • 5 dl hvetemel 

Pålegg:

  • 4 stk salatblad 
  • 8 skiver ribberull
     

Slik gjør du:

 

1. Smuldre gjær i en bakebolle, og tilsett resten av ingrediensene til focacciaen. 

2.  Elt deigen lett til alt er blandet godt sammen. Deigen skal være ganske klissete og løs. 

3.  Smør en 24 cm springform med olje og sett den på et stekebrett. Hell deigen i formen. Ha litt olje på hendene og trykk den godt ut i formen. 

4.  La deigen få heve til dobbel størrelse. Dette tar rundt 60 minutter. 

5.  Bruk fingertuppene og trykk dem lett ned i deigen for å få de karakteristiske hullene. 

6.  Ringle over olivenolje og stek focacciaen på 200 °C midt i ovnen i ca. 25 minutter. 

7.  Skjær focaccia i fire «kakestykker» og skjær hvert «kakestykke» i to. 

8.  Legg på salat etterfulgt av ribberull og svisker. Sett på toppene.

Krydret-juleis-MP-64243- Foto_Mari_Svenningsen

KRYDRET JULEIS

Hjemmelaget is med spennende smaker, frukt og nøtter. En super dessert som kan lages 

ferdig i god tid før julen ringes inn. Server med frisk frukt og bær, eller med en varm eller kald bærsaus.

 

 

 

Ingredienser for 12 porsjoner:

  • 4 stk eggeplomme
  • 4 ss brunt sukker
  • 50 g grovhakket pistasjnøtter
  • 50 g grovhakket mandler
  • 50 g tørket aprikos i biter
  • 50 g sukker
  • 1 dl vann
  • 25 g rosiner
  • 50 g tørkede tranebær
  • 4 dl kremfløte
  • 2 ts vaniljesukker
  • 3 cl brandy eller cognac
  • 0,25 stk appelsin saft og skall
  • 0,25 stk sitron saft og skall
  • 0,25 ts krydderblanding (se under)

 

Slik gjør du:

1. Bland sammen krydder til krydderblanding.

2. Rist pistasjenøtter og mandler på middels varme i en tørr stekepanne. Avkjøl.

3. Kutt aprikos i biter. Kok sukkerlake av sukker og vann. Hell det over rosiner, aprikos og tørkede tranebær i  en skål. La stå og svelle i ca. 10 minutter, til bærene har svellet godt. Hell av sukkerlaken og avkjøl helt. 

4. Pisk egg og sukker til eggedosis.

5. Stivpisk kremfløte og vaniljesukker og vend kremen lett inn i eggedosisen.

6. Bland inn bløtelagte bær, nøtter, brandy, appelsin, sitron og krydder, .

7. Hell blandingen i en passende form. Bruk en palett og gjør overflaten glatt, og legg et stykke bakepapir på toppen. Frys i minst 4 timer.

 

Krydderblanding

  • 0,5 ts malt allehånde
  • 0,5 ts malt kanel
  • 0,5 ts malt muskat
  • 0,5 ts muskatblomme
  • 0,5 ts malt nellik
  • 0,5 ts malt koriander
  • 0,5 ts malt ingefær
  • ca. 50 g friske bær til servering