Mat i det fri

Fyll piknikkurven med deilige småretter og forfriskende drikke, ta med et ekstra pledd og inviter venner og familie med ut på tur. For hva smaker vel bedre enn mat under åpen himmel?

 

Tekst: Delbæk Tekstbyrå, MatPrat/ Opplysningskontoret for egg og kjøtt
Foto: MatPrat/ Opplysningskontoret for egg og kjøtt

KYLLINGFILET I TORTILLALEFSE

kyllingfilet i Tortillaslefse

TIPS: Hjemmelagede lomper, Chorizo-og feta focaccia, pinnebrød, spekepizza og urtepannekaker kan du fint bake og steke på grillen!

Solfylte sommerdager er for verdifulle til å være innendørs. Da er det bedre å nyte sol og god mat ute. Tortillaslefser med kylling, kremost og grønnsaker er perfekt sommermat som kan nytes ute.

 

Ingredienser til 4 porsjoner:

6 stk hvetetortilla
4 stk kyllingfilet
2 ss margarin til steking
1 stk avokado
½ rødløk
1 boks hermetiske maiskorn (liten boks)
1 stk rød paprika
ca. 70 g hvitløksmajones
1 beger kremost naturell
¼ ts kvernet pepper

Slik gjør du:

Del kyllingfilet i biter og stek i panne på middels varme før du drar ut på tur

Del avokado i båter. Finhakk løk og skjær paprika i biter.

Rør sammen majones og kremost og smak til med pepper. Smør majonesosten på hver tortilla, og fordel de andre ingrediensene over og brett sammen.

Pakk lefsene ned i matboks og server utendørs!

KOTELETTSPYD MED ASIATISK POTETSALAT

Kotelettspyd-med-asiatisk-potetsalat-

TIPS: Hvis du bruker trespyd som grillpinner, må du ikke glemme å legge de i kaldt vann i cirka 20 minutter på forhånd. Da unngår du at pinnene tar fyr!

Svinekoteletter marinert med ingefær og soyasaus er østeninspirert. Servert med en asiatisk potetsalat blir det et skikkelig eksotisk måltid.

 

Ingredienser til 4 porsjoner:

4 stk kotelett av svin
2 stk finhakket hvitløk
1 ss finhakket frisk ingefær
½ dl japansk soyasaus
1 ½ ss honnning
2 ss olivenolje
½ ts salt
½ ts pepper
8 stk grillspyd

Potetsalat:
600 gram kokt potet
1 stk purre
1 bunt reddik
1 stk gul paprika
½ stk rød chili
1 bunt frisk gressløk

Dressing:
2 ss olivenolje
1 ss eddik, 7%
1 ss limesaft
½ ts kajennepepper
½ salt
½ ts pepper

 

Slik gjør du:

Skjær beinet fra kotelettene og del kjøttet i to. Bland hvitløk, ingefær, soyasaus, honning og olivenolje til en marinade. La kjøttet marinere i 2-3 timer.

Kok potet til de er møre, ca. 20 minutter. Avkjøl og del dem i skiver. Kutt purre, reddik og paprika i skiver, finhakk chili og gressløk. Ha alt over i en bolle og bland lett.

Bland sammen olje, eddik og limesaft til dressing. Smak til med kajennepepper, salt og pepper, og hell den over potetsalaten. Vend forsiktig slik at dressingen fordeler seg godt.

Tre kjøttet på grillspyd, dryss over salt og pepper. Grill spydene i 3-4 minutter, snu ofte.

 

Susanne Kaluza

Susanne Kaluzas beste matpakketips!

Bloggeren, forfatteren og trebarnsmoren Susanne Kaluza er fra Drammen og jobber som redaktør i Kvinneguiden.no. Susanne elsker å spise ute og synes stemningen blir mer uformell og avslappet når maten nytes utendørs. Og den store bonusen ved å spise ute når du har barn, er at det ikke gjør så mye om de søler, mener hun.

- Med tre barn i alderen 0,5 til 7 år blir det ikke de lange turene, men liten tur på stranda med piknikkurv eller i nærmeste park er topp. Ellers så spiser vi gjerne middagen ute i bakgården sammen med naboene fra snøen går i april og til sesongen er over i september.

Som forfatter av bøkene «I Boks» og «Juksekokeboka», har Susanne mange gode tips å dele når det kommer til hva slags mat man enkelt kan ta med seg ut i det fri.

- Mitt beste matpakketips er å la barna være med og lage matpakka selv og fylle opp med så mye frukt og grønt det er plass til innimellom. En grønnsak er bedre enn ingen, to er dobbelt så bra. I tillegg til at grønnsaker er sunt og godt bidrar de med farger som gjør nisten mer fristende å spise. Hjemme hos oss går det mye i frukt og grønt som er kjappe å slenge en neve av i matpakka: sukkererter, cherrytomater, redikker, blåbær og oliven er favorittene.

- Hvordan kan man gjøre matpakka litt mer spennende uten at det tar for lang tid?

- Sørg for variasjon. Du trenger ikke finne opp kruttet hver dag, men litt nytt i blant gjør lunsjen mer spennende. Varier for eksempel mellom vanlige brødskiver og bagels, pitabrød eller påsmurte lomper. Et annen enkel idé er å ty til restene i kjøleskapet. Pastaen som ble til overs etter middag er perfekt pastasalat sammen med skinkerester, pesto og grønnsaker. Paistykket som er for lite til å bli middag neste dag er topp i matboksen.

Også foliepakket mat er gjerne en stor suksess, særlig for barna, mener Susanne.

- Kutt opp frukt og legg i foliepakker. La barna velge den frukten de har lyst på selv. Hos oss går det ofte i ananas, appelsin, banan og nektarin, men plomme, eple og rabarbara funker også fint. Knekk over et par sjokoladebiter og pakk inn. Legg på glørne og spis når frukten er grillet og sjokoladen er smeltet. Du kan også ha på hakkede nøtter. Husk skje! En enklere variant er å snitte et par hull på langs i en banan og klemme inn en sjokoladebit eller to. Pakk i folie og legg på grillen et par minutter!

BAGEL MED BRIE OG SKINKE

Bagel med brie og skinke

Det er kjempeenkelt, raskt og godt å lage et par sandwicher før du legger ut på strandtur eller skogstur i sommervarmen. Eller hvorfor ikke ta med forskjellige ingredienser dersom man er flere, slik at alle kan lage sin favoritt. Husk å fryse ned kjøleelementene i god tid før bruk.

 

Ingredienser pr porsjon:

1 stk polarbrød eller bagel
100 g kokt skinke
100 g brie
2 ss kremost naturell
1 stk sikorisalat (endivie)
50 g bringebær

 

Slik gjør du:

Smør hver halvdel av brødet med kremost.

Legg lagvis skinke og brie i skiver
sammen med salat og bringebær.

LUN FRUKTSALAT

fruktsalat

Visste du at mat pakket og grillet i aluminiumsfolie gjør at all smak og kraft fra maten blir bevart?

Legg fruktsalaten i folie og varm den på grillen noen minutter. Server med råkrem.

 

Ingredienser til 4 porsjoner:

3 stk eple
3 stk appelsin
2 stk banan
4 ss rosiner
4 ss grovhakkede mandler
1 dl likør

Råkrem:
3 stk eggeplomme
3 ss sukker
2 ½ dl kremfløte

 

Slik gjør du:

Del frukten opp i biter og fordel den på 6 aluminiumsfolieark.

Dryss over rosiner, nøtter og hell over likør. Brett aluminiumsfolien sammen, pass på at skjøten kommer slik at den deilige fruktsaften ikke renner ut. Legg fruktpakken på grillen i 4-6 minutter.

Pis eggedosis av eggeplommer og sukker. Rør forsiktig inn pisket krem. Råkrem bør serveres forholdsvis nylaget. Desserten kan også serveres med is.

Tips! Skal du lage kremen på forhånd, kan du tilsette
et par plater gelatin. Da vil kremen holde seg!