Øl & mat

Velg øl som passer perfekt til maten du skal servere, og du vil garantert gi dine gjester en helt ny smaksopplevelse.

 

Aperitiff
Hva med å droppe forretten og gå for et glass fruktøl i stedet? Bringebærøl laget på ekte bær gir en frisk bærsmak og er perfekt som aperitiff eller starter. Server ølet i et lekkert hvitvin- eller champagneglass, da smaker den om mulig enda bedre…

Oppskrifter hentet fra MatPrat/ Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Lammebog med pannestekt grønnkål
Lammebog er en råvare som både fortjener skryt og lang varmebehandlingstid. Fem timer i ovnen og jevnlig pensling med innkokt rødvin gir formidabel smak. Server med stekt grønnkål, mandler og rørte tyttebær. En god bog altså!

Ingredienser 4 porsjoner
5 dl rødvin
40 g sukker
1 stk utbenet lammebog, ca 1,5 kg
1 1⁄2 ts salt
1 ts kvernet pepper
3 båt hvitløk
30 g smør
1 kvist frisk rosmarin

Pannestekt grønnkål
400 g grønnkål
2 ss margarin
100 g grovhakkede mandler
1⁄2 ts salt
1⁄2 ts kvernet pepper

Rørt tyttebær
200 g tyttebær
100 g sukker

Slik gjør du:
1. Forvarm ovnen til 125 °C.

2. Ha rødvin og sukker i en kasserolle. Kok opp og la det koke til det begynner å tykne. Dette tar ca. 30 minutter.

3. Surr lammebog med hyssing. Gni den inn med salt, pepper og hvitløk. Ha bogen over i en ildfast form og pensle med rødvinsblandingen.

4. Legg på skivet smør og rosmarin. Sett formen inn i ovnen. Bogen skal stekes i 4,5 time og pensles med rødvinsblandingen hver halvtime. Pensle også med sjyen/kraften som samler seg i formen.

5. Bland tyttebær og sukker i en bolle og rør godt sammen. Rør til en del av bærene er knust, men la gjerne noen være hele. Sett kaldt til dere skal spise.

6. Ha margarin i en stor varm stekepanne. Ha i strimlet grønnkål og stek til kålen faller sammen og er litt sprøtt. Krydre med salt og pepper.

7. Ha grønnkålen i en serveringsskål og dryss over mandler før servering.

lammebog med pannestekt grønnkål

 

Til denne retten serverer du:

HESJEØL

Hesjeølet til Haandbryggeriet skal passe spesielt godt til lam. Ølet har en fruktig aroma preget av gyllent malt, litt sitrus, aprikos, urter og sjokolade. En kremet og nyansert smak, med tydelig bitter ettersmak.

 

Server gjerne mandelpotetmos til denne retten.

Hesje_ol
sjokolademuffins

 

Til denne retten serverer du:

DARK FORCE

 

Dark Force fra Haandbryggeriet skal passe ypperlig til sjokolade, og er derfor en god øl å servere til dessert. Er du glad i øl med mye smak, er dette ølet for deg. Dark Force smaker for øvrig også godt til både storfe og storvilt.

 

 

Tips! Lag gjerne muffinsene en dag eller to i forveien, de blir bare enda mer saftig om de får stå litt etter at de er lagd. Så kan du konsentrere deg om pyntingen på dagen de skal serveres.

Dark Force_ol

Sjokolademuffins
Saftige sjokolademuffins som er superenkle å lage. Lag dem gjerne et par dager før du skal servere dem - de blir bare bedre av å stå litt.

Ingredienser 1 porsjon (ca. 24 sjokolademuffins)

Muffins
300 g smør
3 1⁄2 dl vann
6 ss kakaopulver
3 stk egg
3 dl lettrømme
2 ts natron
7 dl sukker
7 dl hvetemel

Pynt:
3 ss frysetørkede bringebær

Sjokoladekrem:
3 dl kremfløte
150 g kokesjokolade

Slik gjør du:
1. Kok opp fløte og tilsett grovhakket sjokolade. Dra kjelen av plata og rør i fløten til sjokoladen har smeltet. Sett sjokoladefløten i kjøleskap noen timer (helst over natten).

2. Smelt smør, og ha det i en bolle. Ha i de øvrige ingrediensene til muffinsene. Rør inn mel til slutt.

3. Sett muffinsformer på et stekebrett. Bruk gjerne doble former eller et muffinsbrett slik at muffinsene holder fasongen bedre. Hell røren i muffinsformene slik at de er 3/4 dels fulle.

4. Stek muffinsene på 180 °C i ca. 20 minutter. Sjekk med en trepinne om muffinsene er ferdig stekt. Stikk pinnen i midten av muffinsen, hvis det ikke fester seg noe til pinnen er de ferdige. Avkjøl muffinsene helt.

5. Pisk opp sjokoladekremen til den blir stiv, og pynt muffinsene med kremen. Pynt gjerne med pulver av frysetørket bringebær, eller andre ting du liker godt.