Selvgjort er velgjort
Hva smaker vel bedre enn mat laget av ekte råvarer - fra bunnen av - hjemme på din egen kjøkkenbenk? Og nå som høsten er her, er det viktig å krydre hverdagen med litt sterk chili for å holde vinterforkjølelsen på god avstand…
Eltefritt grytebrød med frø

Grytebrød, eltefritt brød eller no-knead-bread om du vil, er en brødbakingsteknikk som gir et luftig, saftig og perfekt brød med sprø skorpe.
Denne oppskriften er en litt grovere variant med masse deilige frø. Oppskriften gir 1 brød.
Tips! Bruk de frøene du syns er best. Det bør være ca. 150 g frø tilsammen.
Tips! Oppskriften passer fint til en gryte på 24 cm i diameter. Gryten du bruker bør tåle 250 °C og ha lokk.
Ingredienser
400 g hvetemel
100 g sammalt hvete,
fin eller sammalt rug
6 ss havregryn
4 ss solsikkekjerner
2 ss sesamfrø
2 ss linfrø
2 ss valmuefrø
2 ss chiafrø
1 ts salt
1⁄2 ts tørrgjær
5 dl vann
Slik gjør du:
1. Bruk en sleiv og bland det tørre sammen i en bolle. Hell i vann og rør deigen raskt sammen. Deigen skal være fast, men fortsatt litt klissete. Dekk bakebollen med lokk eller plastfolie, og hev deigen i romtemperatur i 12-18 timer.
2. Dryss godt med mel på et ark bakepapir, og hvelv deigen over på arket. Deigen er litt klissete. Bruk en slikkepott eller litt mel på fingrene og brett sammen deigen fra kanten og inn mot midten. Gjenta bretteprosessen et par ganger til brødet begynner å holde formen.
3. Strø eventuelt på litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret.
4. Snu deigen og legg den med brettesiden ned på bakepapirarket. Sørg for å ha godt med mel på arket slik at brødet ikke setter seg fast under etterhevingen. Snu bakebollen over deigen, og la brødet etterheve i 1 ½ time.
5. Når brødet har stått på kjøkkenbenken i 1 ½ time, sett inn en støpejernsgryte med lokk i stekeovnen og skru ovnen på 250 °C. La gryten stå i stekeovnen en ½ time slik at den blir god og varm.
6. Ta den varme formen ut av stekeovnen når deigen er ferdig hevet. Strø litt mel i bunnen av gryten. Løft opp deigen ved hjelp av bakepapiret og hvelv den over i gryta. Dryss eventuelt litt frø på toppen. Ha på lokk og sett gryten tilbake i stekeovnen. Stek brødet i 30 minutter.
7. Ta av lokket på gryten, skru stekeovnen på 200 °C, og stek videre i 10 - 15 minutter til brødet har fått en fin gyllen farge og en sprø stekeskorpe. Vend brødet ut av gryten og avkjøl på rist.
Kjøleskapsgrøt med blåbær og kokos

En herlig start på dagen; kjølskapsgrøt med kokos og blåbær. Det beste er at grøten nærmest lager seg selv, over natten.
Ingredienser 2 porsjoner
2 dl havregryn
2 dl melk
2 dl frosne blåbær
1 dl kokosmasse gjerne i flak
1 dl kesam vanilje mager, 0,6 %
eller vaniljeyoghurt
Slik gjør du:
1. Ha havregryn og melk i et glass eller en annen beholder med lokk. Tilsett kokosflak og halvparten av blåbærene.
2. Ha på lokk, og sett glasset i kjøleskapet til neste morgen.
3. Rør rundt i grøten før servering, tilsett vaniljekesam eller yoghurt.
Server med ekstra blåbær.
Syltet gresskar

Syltet gresskar smaker nydelig som tilbehør til kjøttretter og setter en pikant spiss på fiskesuppe. Tradisjonelt blir det laget med frisk ingefær som smakstilsetning, men alle slags aromatiske krydder smaker godt sammen med gresskaret.
Ingredienser
1 kg gresskar
4 dl eplecidereddik
(eller vanlig 7% eddik)
750 g sukker
40 g revet frisk ingefær
15 stk. hel nellik
10 stk. hel allehånde
2 stk. hel kanel
1 stk. laurbærblad
Slik gjør du:
1. Vask gresskar, del i to og skrap ut frøene. Skjær i store båter, skrell båtene og del dem i 1 x 1 cm store terninger.
2. Kok opp eddik, sukker og krydder og legg i gresskarterninger. Kok til terningene er blanke og møre. Bruk en hullsleiv og ha terningene over i rene, varme og tørre glass.
3. Kok laken videre ca. 15 minutter til den blir tyktflytende. Hell laken over gresskarterningene. Skru på lokk. La stå i romtemperatur over natten. Oppbevar glassene mørkt og kjølig.
Tips!
Ta deg tid til å plukke ut gresskarfrøene fra den trådete massen de ligger i. Skyll dem og legg dem i en gryte eller panne. Tilsett 2 dl vann og 2 ss salt og kok opp. La frøene småkoke i ca. 10 minutter. Sil fra vannet og spre frøene utover et bakepapirkledd stekebrett. Drypp over litt olivenolje og sett brettet i stekeovn på 200 °C i 5-20 minutter, avhengig av størrelsen på frøene. Frøene er ferdige når de er vakkert gyllenbrune. Avkjøl på papiret, og bruk som snacks eller drysset over en salat.
Chili con pollo

Chili con carne med kyllingkjøtt blir til chili con pollo. Serveres med tortillachips.
Tips!
Server chili con pollo med en klatt rømme eller yoghurt og ferskt brød, hvetetortillas eller tortillachips.
Ingredienser 4 porsjoner
2 stk. løk
2 ss. olje
400 g strimlet kyllingkjøtt fra lår eller filet , ev. kyllingkjøttdeig
2 bokser hermetiske tomater (eller hjemmelaget tomatsaus)
2 ss. tomatpuré
2 båter hvitløk
2 stk. gulrot
2 stk. rød paprika
1 stk. rød chili
1 ts. malt spisskummen
1 ts. malt koriander
1⁄2 ts. chilipulver eller etter smak og mot
2 bokser hermetiske røde bønner
salt og pepper
ca. 2 ss. lettrømme eller matyoghurt
Slik gjør du:
1. Hakk løk og fres den i olje til den er myk og blank.
2. Tilsett kyllingkjøtt og stek det til det forandrer farge.
3. Hell over hermetiske tomater og tilsett tomatpuré, hakket hvitløk, gulrot, paprika, chili og krydder.
4. Kok opp og la det hele småputre noen minutter. Tilsett hermetiske bønner og la det hele bli gjennomvarmt. Smak til med salt og pepper.
Lag din egen chiliolje!

Chiliolje burde være obligatorisk på alle kjøkken. Det setter en spiss på alt fra italienske retter som pasta, pizza og til ulike salater – og holder seg lenge.
Tips! Fyll på med litt olje etter hvert som du bruker den. Er chiliene tildekket kan du nyte av oljen i lang tid.
Tips! Bruk gjerne hansker når du skjærer opp chili.
Ingredienser 1 porsjon
ca. 4 dl ekstra virgin olivenolje
8 stk. rød/ grønn chili
(bruk gjerne chili med
ulike sterkhetsgrader)
1 ss. hel pepper
Slik gjør du:
1. Vask og tørk chili. Del dem i to på langs. Bruker du små habañero, deles disse i fire.
2. Ha halve chili på en ren og tørr flaske. Vend snittflaten av chilien utover, da blir flasken mer dekorativ. Fyll på med en god olivenolje til det dekker helt og ha i hel pepper. Skru på lokket. La flasken stå over natten og gjerne lengre før oljen brukes.