Smak av vår
Sol, snøsmelting og fuglesang – det er vår! Med sola kommer ekstra energi, og vi bruker mer tid ute. Enten du velger hytte- eller byferie innbyr påsken til kos og hygge. En saftig stek eller en smakfull kjøttgryte, med en søt avslutning, passer perfekt etter en dag fylt av utendørsaktiviteter.
FORRETT
Krakelerte egg i lakserede

Server en lekker forrett av
krakelerte egg med røkelaks.
Har du sett på maken?
Ingredienser til 6 porsjoner:
6 stk egg
1 boks alfalfaspirer
6 stilker frisk estragon
6 skiver røkelaks, gjerne einerrøket
Lake:
5 dl solo
2 stk laurbærblad
21⁄2 ss gurkemeie
Slik gjør du:
1. Kok eggene i 6 minutter og avkjøl.
2. Kok opp ingrediensene til laken og avkjøl.
3. Bruk baksiden av en teskje og kakk sprekker i eggene. Legg dem ned i laken (skallet er på) slik at laken dekker alle eggene. Legg eventuelt en tallerken over som presser eggene ned. Ikke bruk plast, bruk heller et stort glass med lokk. Snu glasset forsiktig et par ganger slik at krydderet ikke blir liggende i bunnen. Sett eggene kaldt til dagen etter.
4. Skrell eggene og de har fått et fint, gult mønster. Legg litt salat eller spirer på tallerken. Lag et ”rede” av laks og sett et krakelert egg oppi. Pynt med en urt.
HOVEDRETT
Lammesauté med kantareller

Sauté er et kokkebegrep og betyr en finere gryte. Det brukes så mørt kjøtt at det nesten ikke behøver å koke for å bli ferdig. I denne sautéen bruker vi kantarell, noe som gjør den ekstra god.
Ingredienser 4 porsjoner
800 g benfritt lammekjøtt fra lår
200 g kantarell eller annen sopp
4 stk sjalottløk
2 ss margarin /olje til steking
1 pk provence lammesaus
2 dl matfløte
1 ts salt
Slik gjør du:
1. Skjær kjøttet i biter (ca. 4x4 cm). Rens og del soppen. Hakk løken.
2. Lag sausen etter oppskrift på posen, men bruk bare 2 dl vann, og tilsett fløten.
3. Brun kjøttet i flere omganger på sterk varme, 2-3 minutter
på hver side. Ta det ut av pannen, men hold det varmt.
4. Stek løk og sopp i 3-4 minutter. Rør i blandingen med
jevne mellomrom.
5. Ha sopp/løkblandingen og kjøttet i sausen.
Smak til med salt og pepper.
Server med råstekte poteter eller potetmos.
Tips: Får du ikke tak i Provence lammesaus kan du bruke
en pose sjysaus, smakt til med provencekrydder.
DESSERT
Crema catalana med hint av kanel

Ingen påske uten EGG!
Vi nordmenn spiser faktisk 23 millioner egg i løpet av påsken!
Crema Catalana er en herlig spansk dessert. Denne har et hint av kanel. Perfekt etter god tapas.
Ingredienser 4 porsjoner
1⁄2 stk appelsin
4 dl kremfløte
1 dl melk
75 g sukker
2 stk hel kanel
5 stk eggeplommer
Slik gjør du:
1. Riv skallet av appelsinen. Bruk kun det oransje.
2. Kok opp fløte, melk, halvparten av sukkeret, kanel og appelsinskall. Skru ned varmen og la fløtemelken trekke i tjue minutter.
3. Visp eggeplommer sammen med resten av sukkeret. Kok fløtemelken opp på nytt. Sil den over eggeplommene mens du visper.
4. Sil blandingen og fyll den i passende porsjonsformer. Stek crema catalana i vannbad i stekeovnen på 120 °C i 50-60 minutter, eller til massen har satt seg. Steketiden kan variere med formens størrelse. Avkjøl og dryss overflaten med et tynt lag sukker før du karamelliserer med en créme brûlée-brenner rett før servering.
SPENNENDE TILBEHØR
Karrimajones med eple

Prøv dette sammen med spekematen eller som tilbehør ved siden av stekt/grillet svin- eller lammekjøtt.
Ingredienser 4 porsjoner
1 dl majones
3 ss lettrømme
1 stk syrlig eple
1⁄2 stk løk
2 ts karri
1 ss sitronsaft
Revet skall av 1 stk sitron
Slik gjør du:
Rør sammen majones og rømme.
Bland inn finhakket eple og løk.
Tilsett karri, sitronsaft og skall.