SOM FISKEN I VANNET

På tide å variere i sjømaten? Finner du ikke det du trenger i nærbutikken din, så finnes det flere muligheter. Noen av kjedene har ferskvaredisker med et bredt utvalg av sjømat, eller hva med spesialforretningene på Bragernes? I sommertiden spiser vi både innendørs og utendørs og mye av maten kan tilberedes på grillen. Her kommer våre tips fra sjøen:

GRILLSPYD MED KAMSKJELL OG APPELSIN

Den milde, søtlige smaken på kamskjell får friskt og nydelig følge av appelsin på disse små grillspydene som godt kan erstatte ventepølsa til de litt eldre, sultne gjestene dine.

GRILLET-KAMSKJELL-MED-APPELSIN-1-6202048- Foto_Sara_Johannessen_500

For 4 personer

• 12 stk kamskjell
• 1 ss flytende honning
• 1 stk appelsin
• 1 ss revet frisk ingefær
• 2 ss olje

 

TIPS:

Server med en gang, og drypp over resten av marinaden.

Husk: Kamskjell skal ha kort varmebehandling, ellers vil de bli tørre og harde. De kan godt være litt rå i midten.

Slik gjør du

1. Legg grillspyd av tre i vann.
2. Tin kamskjell om de er fryst, og fjern det harde muskelfestet som sitter på skjellmuskelen.
3. Del appelsin i to og deretter i fire. Del tre av bitene i til sammen like mange biter som antall kamskjell.
4. Press saften av den siste appelsinbiten i en skål og bland inn honning og revet ingefær. Sett til side.
5. Tre kamskjell og appelsin annenhver gang på grillspyd, pensle med litt olje og krydre med litt salt og pepper
6. Grill spydene på høy varme 1 minutt på hver side. Løft dem litt vekk fra varmen og pensle dem med marinaden.

KLAR FISKESUPPE

Denne fiskesuppen passer perfekt når du har flere retter på menyen. Og kanskje er den også prikken over i`en på en varm sommerdag, når den kremede varianten kan føles noe tung.

fiskesuppe

For 4 personer

• 400 g steinbitfilet eller annen hvit fisk
• 4 stk gulrot i skiver
• 3 stk sjalottløk
• 100 g sukkererter , delt i to på langs
• ¼ stk rød chili
• 2 ss smør eller olje til steking
• 2 ts finhakket frisk ingefær
• 1 l fiskekraft
• 100 g reker
• 8 stk rød cherrytomat
• ½ ts salt
• ¼ ts pepper
• 1 ss hakket frisk dill

 

Slik gjør du

1. Kok opp fiskekraft.
2. Stek gulrøtter, sjalottløk, sukkererter og chili i en gryte til det er blankt.
3. Ha i ingefær, hell på fiskekraften og la det koke i ca. 3 minutter.
4. Legg i fisk og tomater, og la det trekke i 2-3 minutter til fiskebitene er ferdige. Smak til med salt og pepper.
5. Ha pillede reker i tallerkenene, ha i suppe og dryss over finhakket dill før servering.

FISKEBURGER MED RØD SALAT

Stekt fisk står kanskje ikke øverst på ønskelisten til barna, men prøv å servere fisken i burgerbrød sammen med en knallrød salat! Da skal du se fisken får bein å gå på! Vi har bakt våre egne burgerbrød og farget dem med litt svart farge, men grove burgerbrød fra butikken passer like godt.

FISKEBURGER

For 4 personer

• 600 g steinbitfilet eller annen hvit fisk
• 2 ss smør eller margarin
• 250 g rødkål
• 1 stk rødbete
• ½ stk rødløk
• 1 ss kapers
• 2 ss frisk dill
• 2 ss rødvinseddik
• 1 ss flytende honning
• 2 ss olivenolje
• 4 stk grove hamburgerbrød
• 25 g erteskudd

Slik gjør du

1. Bruk en ostehøvel til å snitte rødkålen, da blir strimlene ekstra tynne og delikate. Riv rødbete grovt på rivjern og kutt løken i tynne ringer.
2. Bland sammen ingrediensene til salaten. Den kan serveres med en gang,
men blir bedre om den får stå og trekke smak en stund.
3. Del seifileten i porsjonsstykker på ca. 200 g. Varm en stekepanne og smelt margarin. Legg fiskestykkene i pannen når det slutter å bruse. Krydre med salt og pepper. Stek fiskestykkene i 3-5 minutter på hver side, til de er gylne og knapt gjennomstekt.
4. Varm burgerbrødene litt i stekeovnen på 180 °C før du fyller dem med salat og stekt fisk. Server med én gang.

TIPS:
Stekte potetbåter kan godt serveres sammen med burgerne sammen med for eksempel remulade.

 

DRESSING:

• 2 ss rødvinseddik
• 1 ss flytende honning
• 2 ss olivenolje

OVNSBAKT TORSK MED VARM SOPPSALAT

Den aller enkleste måten å tilberede fersk torskefilet på, er å bake den i ovnen. Kjapt og godt – og det gir deg hendene fri til å lage et deilig tilbehør. Denne middagen har du på bordet på under en halv time.

For 4 personer

• 800 g torskefilet

 

Varm soppsalat

• 500 g aromasopp eller sjampinjong
• 1 stk løk
• 2 stk margarin
• 1 ss hakket frisk timian
• ½ dl pinjekjerner
• ½ dl kapers
• 2 ss balsamicoeddik
• 65 g ruccula

Slik gjør du

1. Skjær torskefilet i porsjonsstykker og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett. Krydre med salt og pepper.
2. Sett fisken midt i ovnen på 180 °C og stek i 8-12 minutter, avhengig av tykkelsen på fiskestykkene. Fisken er ferdig når den flaker seg.
3. Skjær sopp i skiver og løk i tynne båter.
4. Varm en stekepanne med margarin og stek sopp og løk til soppen har falt sammen og alt begynner å få farge. Tilsett hakket timian, pinjekjerner og kapers. Smak til med balsamicoeddik, salt og pepper.
5. Fordel ruccula på tallerkener, legg på sopp og plasser fisken på toppen. Pynt med litt frisk timian.

Ris eller poteter er godt til.

 

SKRELOIN-MED-VARM-SOPPSALAT-5680927- Foto_Mari_Svenningsen_500