Sunn mat på trivelig budsjett
Det er mye vi kan gjøre for å spise både sunt og billig. Slik fyller du kjøleskapet på den sunneste og mest budsjettvennlige måten.
samtidig spise så sunt som mulig. Men feilen gjentar seg gang etter gang. Småhandling uten en fast plan, all slags fristelser, kampanjer på varer du ikke vet om du trenger, og butikkbesøk på tom mage. Det siste fører til spontankjøp. Og er det egentlig mat, alt det vi hiver i handlevogna?
Planlegging og langsiktighet
Dagens handlevaner i dagligvare er av nyere dato. Undersøkelser viser at halvparten av oss handler annen hver dag, eller oftere. Mønsteret er i strid med alle gode råd om hvordan matbudsjettet kan reduseres, forutsatt at dette er ønskelig. Og mye av det vi legger i vogna er heller ikke spesielt sunt. Dersom det spares inn på det unødvendige, er det også enklere å handle sunt, dersom sunt er det samme som litt dyrere. Hva skal du lage? Bruk internett for alt hva nettsidene er verdt. Nettet flommer over av norske sider med gode råd og oppskrifter.
Vil du ta grep om situasjonen, en gang for alle? Det er ikke spesielt vanskelig, og mange av de beste rådene er gamle gjengangere, som noen av oss har valgt å overse:
Det du trenger i hverdagen handler du billigst i lavpriskjedene. Samtidig kan du fokusere på sunnhet, ved å handle eventuelle ferske råvarer (ikke industrielt behandlet) der disse er enklest tilgjengelig. Du kan holde et øye med spesielle lavpriskampanjer på andre kjeders egne nettsider eller aviser, men unngå å kjøpe dyrere basisvarer i disse kjedene. Gode tilbud er ikke nødvendigvis tilbud på det du har bruk for. Varer som kan fryses har lang holdbarhet – og de av oss som prioriterer god frysekapasitet hjemme, stiller med en fordel allerede fra start.
Følg de enkleste tipsene
Har du kontroll på kjøleskapet? Feil temperatur reduserer holdbarhetstiden. Hold øye med hva du har i beholdningen, og bruk matvarene FØR de blir uspiselige. Kontroller maten, i stedet for å gjøre deg til slave av datostemplingen. Svært mange varer holder mye lenger enn det stemplingen tilsier. Det er synd å kaste mat. Hva med matrester? Vær kreativ og utnytt restene. Bruk kjøleskapet og fryseren.
Å spise sunt dreier seg også om å variere kostholdet. Ferskvarer handler til syvende og sist om behov, ønsker og økonomi. Smart og sunn hermetikkmat kan være bønner, tomater, tunfisk, sardiner og makrell. Vær kreativ og varier med rimelige proteinkilder. Retter med egg, linser og tofu gir billige og sunne middager. Eller hva med hermetiske kikerter, kidneybønner, frosne erter, kyllingkjøttdeig og frossenlaks? Gamle slagere som suppe/pannekake er heller ikke å forakte i variasjonens navn. Og hvorfor ikke grøt en gang i uken?

Tips!
• Sett av tid til planlegging og skriv handleliste.
• Gjør en god gammeldags ukehandling.
• Kjøp det som står på listen. Styr unna fristelser.
• Ikke gjør handleturen på tom mage.

- Utnytt prisfordelen i kjedenes egne merker.
- Poteter, gulrot, kålrot og sellerirot er billig og har god holdbarhet.
- De fleste frossenvarer (ikke saltet, sukret etc.) er minst like sunne som ferske varer. Utnytt gode frysekampanjer for egen lagring.
- Sesongvarer er billigere enn ellers, bær etc. kan fryses.
- Lag middagsmat fra bunnen av, mye mer enn du trenger, og frys resten. Unngå dyr ferdigmat.
- Ubearbeidet kjøtt til gryter, lapskaus og supper? Det er gunstig å velge f.eks høyrygg, som krever lang koketid.