header-taco-lang

TACO har fått et solid fotfeste i den norske matkulturen. Så glad er vi i taco, at vi til og med har innført ordet «fredagstacoen» i vårt vokabular. Faktisk topper vi nordmenn statistikken når det kommer til å spise Tex Mex-mat mer enn noe annet land i Europa. Det sier sitt! Men fredagstacoen kan bli langt mer spennende enn det mange gjør den til. Her er noe tips til hvordan du kan få den velkjente Tex Mex-retten enda mer smakfull og spennende enn det du kanskje visste var mulig. Vel bekomme!

Oppskrifter: www.matprat.no

Hjemmelagde tortillas av maismel

Maistortilla

Hjemmelagde tortillas av maismel setter en ekstra spiss på fredagstacoen! Server dem som taco, tostadas eller lag deilige nachochips.

 

Ingredienser 10 porsjoner

  • 180 g maismel
  • 1 ts salt
  • 2 ss romtemperert smør
  • 11⁄5 dl vann

 

Slik gjør du:

  1. Kna sammen maismel, salt og smør i en bolle. Tilsett van og bland godt sammen til en bløt deig. Del deigen i 10 like store deler.
  2. Ha litt vann på hendene og form delene til små boller.
  3. Legg en bolle på et ark bakepapir. Form den til en rund sirkel med hendene og legg litt plastfolie over. Kjevle til deigen er ca. 3 mm tykk og du har en liten rund lefse.
  4. Ta av plastfolien og legg lefsen med papiret opp i en varm, tørr stekepanne. Dra forsiktig av bakepapiret etter 15-20 sekunder og stek lefsene i ca. 1 minutt på hver side.
  5. Legg de ferdig stekte tortillalefsene oppå hverandre innpakket i et kjøkkenhåndkle for å unngå at de blir tørre.

 

Tips!

Er det vanskelig å kjevle ut helt runde lefser? Kjevle ut deigen til passe tykkelse og bruk deretter en tallerken til å skjære rundt. Da blir alle lefsene like store.

Guacamole

Guacamole er selvskreven som tilbehør i det meksikanske kjøkken, men passer også utmerket til sommerens grillretter.

Bruk modne avokado, de smaker mer og gir en god og kremet guacamole.

Ingredienser 4 porsjoner

  • 2 stk. modne avokado
  • 11⁄2 ss limesaft
  • 11⁄2 stk. tomater
  • 1 båt hvitløk , revet
  • 1⁄2 stk. finhakket rød chili
  • 2 ss finhakket frisk koriander
  • 1⁄2 ts salt
  • 1⁄4 ts pepper

 

Slik gjør du:

  1. Del avokado i to. Hakk forsiktig kniven i avokadosteinen, vri kniven til siden og ta ut steinen. Mos avokado med en gaffel og press over limesaft.
  2. Del tomat i fire og skjær ut frøene med en liten kniv. Del tomatkjøttet i små terninger.
  3. Bland most avokado og tomatterninger sammen med de øvrige ingrediensene. Smak eventuelt til med salt og pepper. Dekk til guacamolen og sett den kaldt til den skal brukes.
  4. Server biter av stekte tortillalefser til guacamoledippen, eller sett guacamole på bordet som en del av tacomiddagen.

Tacokrydder

De aller fleste av oss tyr til ferdigposene med tacokrydder når vi skal krydre kjøttdeigen, men det er i grunn helt unødvendig! Lager du krydderet selv, får du en enda bedre og langt mer smakfull versjon! Og lag gjerne en stor porsjon når du først er i gang, da har du til mange fredager fremover.

Ingredienser

  • 3 ss chilipulver
  • 21⁄2 ts malt chilipepper , helst chiliflak
  • 21⁄2 ts tørket oregano
  • 2 ss malt spisskummen
  • 2 ss paprikapulver
  • 21⁄2 ts hvitløkspulver
  • 1 ss havsalt
  • 2 ts sort pepper
  • 1⁄4 ts malt anis

 

Slik gjør du:

  1. Bland sammen alle ingrediensene.
  2. Ha krydderblandingen på et rent glass med lokk!

 

Tips!

Ønsker du en litt mer hot variant, kan du tilsette ½ ts cayennepepper i blandingen.

Sesampanert kyllingtostadas

Prøv en litt annerledes vri på tacoen. Tostadas er fellesnavnet på mexicanske og latinamerikanske retter som er fritert eller ristet.

Her har du en deilig variant med avokadokrem, ananas og chili – toppet med sprø, panert kylling. Digg!

Ingredienser 6 porsjoner – gir 12 tostadas. Beregn 2 per porsjon.

  • 4 stk kyllingfilet
  • 2 ss maisstivelse (maizena)
  • 11⁄2 ss soyasaus
  • 8 ss sesamfrø
  • 2 ss olje til steking

 

Avokadokrem

  • 2 stk avokado
  • 1 båt hvitløk
  • 1⁄2 stk. grønn chili uten frø
  • saft av 1⁄2 stk. lime
  • 1⁄2 dl olje
  • 4 stilker frisk koriander
  • 1⁄2 ts salt
  • 1⁄4 ts pepper

Salsa

  • 1⁄2 stk frisk ananas , i små terninger
  • 1 stk. finhakket rød chili uten frø
  • 1 ss olje
  • 1⁄4 ts salt
  • 4 stk. hvetetortilla eller maistortilla
  • 1 pk blandet babybladsalat

 

Slik gjør du:

  1. Skjær kyllingfilet i tykke strimler. Vend strimlene i maizena, og hell over soyasaus. La kyllingen marinere i minimum 30 minutter.
  2. Kjør sammen avokado, hvitløk, chili, koriander og olje med en stavmikser eller i en blender. Smak til med limesaft, salt og pepper.
  3. Bland sammen ananas, chili og olje. Smak til med salt og pepper.
  4. Stikk ut hvetetortilla med hjelp av et glass eller ringer. Fres små tortillas i en panne med litt olje til de er pent gyldne og har blitt sprø.
  5. Rull strimler av kylling i ristede sesamfrø og stek dem i en stekepanne med olje til de er gjennomstekte, 3-4 minutter.

Anrett sprø tostadas med avokadokrem, ananassalsa og frisk mache salat. Topp med saftig og sprø sesamkylling.

Sterk salsa

Noen liker at det skal brenne litt på tunga. Her er en salsaoppskrift som har mye smak og i tillegg er hot. Server den til fredagstacoen sammen med nachos eller som tilbehør til pølser, og annen grillmat.

Ingredienser 4 porsjoner

  • 1 boks hermetiske tomater i terninger
  • 1 stk mango
  • 2 stk jalapeño
  • 3 stk finhakket vårløk
  • 2 stk hermetisk grillet paprika i terninger
  • 1 ts revet limeskall
  • 1 ts revet appelsinskall
  • 2 ss tequila (kan sløyfes)
  • 1⁄4 potte finhakket frisk koriander
  • saften av 1⁄4 stk lime
  • 1⁄2 ts salt

 

Slik gjør du:

  1. Hell hermetisk tomat i en sil og la tomatsaften renne av.
  2. Bland mango, jalapenõ, vårløk, grillet paprika, skall av lime og appelsin, tequila og koriander sammen i en bolle.
  3. Ha den avrente hermetiske tomaten i bollen og rør alt godt sammen. Smak til med limesaft og salt.

Tips!

Ha gjerne i litt ekstra jalapenõ om du liker sterk mat.