Tid for en spicy twist

Etter karikaturtegningene å dømme, vil ilden sprute ut av munnen vår, hvis vi spiser sterkt krydret mat. I vår virkelige verden gjelder det å finne fram til den styrken som passer oss best. Spicy mat skal være til glede og behag når de kjølige og mørke kveldene kommer sigende. 

SPICY-LAMMESPYD-4882204- Foto_Synove_Dreyer

SPICY LAMMESPYD

Spicy lammespyd med herlige smaker av koriander, rosmarin og kajennepepper passer perfekt som en av flere retter på et tapasbord.

For 4 porsjoner

  400 g flatbiff av lam 

  ½ dl olivenolje 

  4 ss frisk koriander 

  1 stk hakket rød chili 

  2 ss frisk rosmarin 

  1 ts kajennepepper 

  1 ts salt 

  1 ts pepper 

 

Slik gjør du:

1.  Legg trespydene i vann i ca. 15 minutter hvis 

     du skal legge spydene på grillen. Slik unngår du

     brente ender på spydene.

2.  Renskjær og del kjøttet opp i terninger. 

     Ha kjøttet i en bolle.

3.  Finhakk koriander, chili og rosmarin og bland

     sammen med kajennepepper og olje. 

     Hell marinaden over kjøttet. Dekk til bollen, 

     og la den stå i kjøleskapet i en halv time.

4.  Tre kjøttet på spydene. Grill eller stek 

     lammespydene i noen minutter på hver side. 

     Kjøttet kan godt fortsatt være rosa i midten.

SPICY SUPPE MED KALKUN

Har du rester av kalkun eller kylling kan du varme deg på denne hotte asiatiske suppen! 

Toppet med sprøstekte tortillalefser og avokado. Snadder!

CURRYSUPPE-MED-KALKUN-OG-AVOCADO0711-1-8348895- Foto_Sara_Johannessen

Til servering:  2 stk hvetetortilla    1 stk avokado    1 stk finsnittet vårløk    1 stk jalapeno i tynne skiver (kan sløyfes) 

For 4 porsjoner

  400 g rester av kalkun eller kylling, eventuelt 600 g rå kalkunfilet 

  2 båter hvitløk 

  1 stk løk 

  1 ts malt spisskummen 

  ½ ts chilipulver 

  ½ ts røkt paprikapulver 

  5 dl hønsebuljong (vann 

   + 1 terning) eller kyllingkraft 

  1 boks kokosmelk (á 400 g) 

  1 boks hermetiske tomater (á 400 g) 

 

Slik gjør du:

1. Rens rester av kalkun fri for bein og skinn. Del kalkunkjøttet opp i strimler.

2. Rens hvitløk og løk, finhakk løken. Fres løken i en gryte med olje, ha i krydder og fres et par minutter.

3. Ha i kraft, kokosmelk og hermetiske tomater. La gryten koke 5-6 minutter.

4. Skjær rester av tortillaefser i strimler, fres dem raskt i en panne med litt olje, til de får en gyllen farge og har blitt sprø. 

5. Kjør suppen jevn med en stavmikser, eventuelt i en blender. 

6. Ha i kalkunrestene og smak eventuelt til med salt, pepper eller mer chili. 

WONTON-SPØKELSER

Friterte og sprø wontons fylt med kjøttdeig av svin smaksatt med chili, hvitløk, soya og sesam smaker farlig godt! Pynt dem med litt redusert balsamicoeddik for å lage en skummel smårett til Halloween. Oppskriften gir ca. 5 wontons per porsjon.  

For 5 porsjoner

  200 g kjøttdeig av svin 

  1 stk finsnittet vårløk 

  ½ finakket rød chili 

  1 båt revet hvitløk 

  1 ss soyasaus 

  ½ ts sesamolje 

  ¼ ts salt 

  ¼ ts pepper 

  ½ pk wontonpapir a 200g 

  ½ stk eggehvite 

  2 dl olje til fritering 

  2 ts redusert balsamicoeddik til øyne 

  5 ss sriracha (asiatisk chilisaus) til servering 

WONTONSPoKELSER-4846632- Foto_Sara_Johannessen

Slik gjør du:

1.  Bland sammen kjøttdeig, vårløk, chili, hvitløk, soyasaus og sesamolje i en bolle. Krydre med salt og pepper.

2.  Fyll én og én wonton. Legg en teskje fyll midt i hvert wonton-ark. Bruk litt eggehvite som lim langs alle kantene. Brett deigen sammen rundt fyllet, klem lett godt sammen, slik at det blir tett.

3.  Varm olje i en dyp gryte og friter wonton’ene til de er sprø og har en lys gyllen farge og fyllet er gjennomstekte, ca. 3-4 minutter. Legg dem på kjøkkenpapir, slik at oljen renner av.

Pynt wonton med redusert balsamicoeddik, for å lage spøkelser og server med sriracha som en spicy dipp. 

MINUTTBIFF AV SVIN MED SPICY RÅKOST

Svinebiff og råkost er kjapp hverdagsmat. Skjærer du svinebiffene i to og banker dem ut til de er 3-4 millimeter tynne, går det enda raskere å få middagen på bordet. Råkosten lager du raskt med rivjern eller hurtigmikser.

MINUTT-BIFF-AV-SVIN-1947352- Foto_Mari_Svenningsen

For 4 porsjoner

  600 g ytrefilet av svin i 1 1/2 cm tynne skiver 

  2 ss margarin 

  1 ts salt 

  ½ ts kvernet pepper

 

Råkost

  2 stk gulrot 

  2 stk rødbete 

  1 stk syrlig eple 

  1 stk saft av sitron 

  3 ss hakket frisk persille eller mynte 

  1 ts tørkede chiliflakes eller 1 stk hakket rød chili 

  1 ss sukker 

  ½ ts salt 

  ¼ ts pepper 

Slik gjør du:

1.  Legg svinebiff på en skjærefjøl og legg litt plastfolie over kjøttstykkene. Bruk en stekepanne eller en liten kjele med håndtak og bank forsiktig ut svinebiffene til dobbel størrelse. Legg til side. 

2.  Lag råkost: Riv gulrot, rødbete og eple grovt på rivjern, eller skjær dem i biter og kjør dem i hurtigmikser til de er grovhakkede (det gjør ikke noe at det er litt ujevn størrelse på bitene). Bland inn sitronsaft, urter, chili og sukker, og smak til med salt og pepper. Sett til side mens du steker svinekjøttet.

3.  Ha margarin i en varm stekepanne. Den er varm nok når 

margarinen bruser.

4.  Legg i halvparten av svinekjøttet og stek det på middels varme 

til det har fått en fin gyllen farge. Krydre med salt og pepper. 

Snu og stek det ferdig på andre siden. Legg over på en tallerken 

og gjenta stekingen med resten av kjøttet.

5.  Server svinebiff med spicy råkost og gjerne noen skiver sitron.