VARIER MED JORDNÆR MAT

Enten det er vegetarisk eller vegansk, det er mye godt å sette tennene i, selv når kjøttet eller fisken uteblir. I dette nummeret gir vi deg noen tips til smakfulle retter som er verdt å prøve. Vel bekomme!

 

Frittata med tomater og spinat

Denne italienske omeletten byr på både løk, spinat og tomater. Frittata er utmerket som et måltid etter trening, pålegg på brødskiven eller som en rett på et tapasbord.

 

 

Server frittataen slik den er i pannen, skjær den opp i pene KAKESTYKKER eller i små biter til tapas. Server gjerne grovt brød til for et mer fullverdig måltid.

Frittata med tomater og spinat

FOR FIRE PORSJONER

• 8 stk økologiske egg
• 1 ts salt
• ½ ts kvernet pepper
• 250 g frisk spinat
• 1 stk rødløk, i tynne skiver
• 1 båt hakket hvitløk
• 1 ss olje, til steking
• 12 stk rød cherrytomat, delt i to
• 25 g parmesan

SLIK GJØR DU

1. Stek hvitløk og rødløk på middels varme i en stekepanne med olje, 2-3 minutter. Ha spinat i pannen og stek den til den faller sammen.

2. Visp sammen egg, salt og pepper. Legg halve tomater over grønnsakene i stekepannen, og hell over eggeblandingen. La eggepannen stivne ved middels varme, 10-15 minutter.

3. Riv parmesan over når eggepannen har stivnet. Legg eventuelt på et lokk slik at osten smelter.

 

 

 

Vegetarburger med sopp og svarte bønner

Disse vegetarburgerne er kjempegode og gir deg en ordentlig saftig burgerfeeling! Server gjerne burgerne med godt tilbehør som BBQ-saus og burgerdigg.

VEGETARBURGER-M-SOPP-OG-SVARTE-BoNNER-4344175- Foto_Synove_Dreyer
tilbehør_burger

FOR FIRE PORSJONER

• 400 g aromasopp
• ½ stk løk
• 2 ss olivenolje
• 3 boks hermetiske sorte bønner
• ½ stk brokkoli
• 2 båter hvitløk
• 3 stk egg
• 1 dl griljermel
• 1 ss worchestershiresaus
• 1 dl revet vellagret ost
• 3 ss olivenolje til steking

 

TILBEHØR

• 4 stk hamburgerbrød gjerne grove • 16 stk cherrytomat
• 1 pose ferdig blandet salat • 50 g cornichonagurker

 

SLIK GJØR DU

1. Finhakk aromasopp og løk og stek det i en varm stekepanne med olje til det er mykt og blankt. Hell det over i en arbeidsbolle og avkjøl.
2. Mos halvparten av bønnene grovt med en gaffel eller en potetstamper. Hakk eller riv brokkoli grovt. Ha alt i en bolle og tilsett resten av ingrediensene (unntatt olje). Bland alt godt sammen og smak til med salt og pepper. Sett til side og la blandingen hvile (svelle) i 10-15 minutter.
3. Fukt hendene, form 4 burgere og legg dem på bakepapir til alle er laget. Stek burgerne i en varm stekepanne med olje i 3-5 minutter på hver side, til de er gylne og sprø på begge sider.
4. Del hamburgerbrød, legg salat på bunnene, følg på med vegetarburger og skivede tomater før toppene legges på.

Vegetarisk thaigryte

En vegetargryte med deilige asiatiske smaker! Rød curry, kokosmelk og lime vekker smaksløkene. Linser, kikerter og gresskar gjør gryten mettende og god!

ASIATISKVEGETARGRYTE-2411371- Foto_Mari_Svenningsen
asiatisk

FOR 6 PORSJONER

• 1 stk løk i båter
• 2 båter finhakket hvitløk
• 4 ss rød karripasta
• 2 boks kokosmelk
• 1 boks hermetisk cherrytomat (á 400 g)
• 400 g gresskar i terninger
• 2 boks hermetiske linser
• 1 boks hermetiske kikerter
• 1 stk grønn paprika
• 4 stk vårløk
• 1 ss sukker
• skall av 1 stk lime
• ½ bunt grovhakket frisk koriander
• 300 g jasminris

SLIK GJØR DU

1. Ha olje i en varm gryte. Fres løk og hvitløk til det er blankt. Tilsett karripasta og fres videre i 1-2 minutter. Rør godt så det ikke svir seg. Tilsett kokosmelk og hermetiske cherrytomater. Det kan være stor forskjell på styrken av karripastaen. Tåler du ikke så sterk mat, kan det være lurt å tilsette litt karripasta først, og heller ha i mer etterhver om du ikke syns det ble stekt nok.

2. Ha i terninger av gresskar. Småkok gryten i 8-10 minutter.
Dersom du har tørket kaffirlimeblad kan du tilsette et par blader sammen med væsken.

3. Kok ris i en kjele med vann etter anvisning på pakken.

4. Åpne bokser med linser og kikerter. Hell dem over i en sikt, og skyll dem godt under kaldt vann. La vannet renne godt av og tilsett linser og kikerter i gryta.

5. Rens paprika og vårløk, og skjær dem i biter. Ha paprika- og vårløkbiter i gryta sammen med sukker og limeskall.
La gryta koke 2-3 minutter slik at alt blir gjennomvarmt. Smak til med soyasaus.

Server den smakfulle gryta med ris og dryss over grovhakket koriander rett før servering. Sett gjerne litt chilipulver på bordet også.

Minestronesuppe vegetar

Den italienske minestronesuppen er kjent og elsket over store deler av verden. Her er det rom for individuell smak og alternative råvarevalg, men i en minestrone skal det alltid være bønner og tomat. Husk å sette av tid til å bløtlegge bønnene!

MINESTRONESUPPE-VEGETAR-3008-1-1-8127254- Foto_Sara_Johannessen_500

Server suppen med ferskt brød og pesto, og dryss gjerne over noen flak med fast ost eller vegansk alternativ.

FOR 6 PORSJONER

• 250 g tørre, hvite bønner
• 4 ss olivenolje
• 2 stk løk
• 4 båter hvitløk
• 1 dl rødvin
• 1 boks hakkede tomater
• 1 dl tomatpuré
• 2 l grønnsakbuljong (terning)
• 2 stk gulrot
• 1 stk pastinakk
• 2 stk potet
• 2 stk stilkselleri (stangselleri)
• 1 stk grønn squash
• 60 g aspargesbønner
• 100 g makaroni

 

SLIK GJØR DU

1. Bløtlegg bønnene over natten i rikelig med kaldt vann. Hell av bløtleggingsvannet og skyll godt. Ha bønnene i en kjele, hell på vann og kok i 15 minutter. Hell av kokevannet og sett til side.

2. Varm oljen i en romslig kjele og fres løk og hvitløk myk og blank. Hell i rødvinen og la den koke kraftig ett minutts tid. Tilsett bønner, tomater, tomatpuré og buljong. Kok opp, senk varmen og la det hele koke på lav varme til bønnene er møre, ca. 1-1 ½ time.

3. Skjær gulrot, pastinakk, poteter og stilkselleri i like jevnstore biter og ha alt i suppen. Kok videre i 10 minutter, eller til grønnsakene begynner å bli ferdig kokt.

4. Skjær squash i tilsvarende biter som de andre grønnsakene og bønnene i biter og ha dem i suppen sammen med makaroni. Kok videre til makaronien er ferdig og alle grønnsakene er møre. Smak til med salt og pepper.