Den nye ordføreren forblir NBBO-medlem

Fra nyttår er eikværingen Monica Myrvold Berg (Ap) ordfører i nye Drammen kommune. For 16 år siden tok hun et par grep hun aldri har angret på. 2003 var nemlig året da hun meldte seg inn i NBBO og samtidig ofret seg for lokalpolitikken.

Den påtroppende ordføreren har fra og med 9. oktober inntatt ordførerkontoret i Drammen rådhus, for å forberede seg til sin nye gjerning som politisk leder og forgrunnsfigur i den nye storkommunen. Ordfører Tore Opdal Hansen (H) flyttet ut og fant seg et annet kontor. Monica rakk å få med seg en måned som fungerende rektor på Hallermoen skole, før det bar videre til rådhuset. Hun må innrømme at hun har forlatt drømmejobben i det kommunale skoleverket, men medlemskapet i NBBO har hun ingen planer om å forlate.

-Selvfølgelig skal jeg fortsette som medlem av NBBO. Jeg har riktignok ingen planer om å bytte bolig, men jeg har derimot hatt barna mine i tankene. Det kan jo hende at min lange ansiennitet i boligbyggelaget kan komme barna mine til gode, en vakker dag. NBBO, som er vårt nærsamfunns sosiale boligutbygger, står for verdier som jeg holder høyt. 

 

Viktig med boligbyggelag

-De medlemsbaserte boligbyggelagenes rolle går slett ikke ut på dato, fastslår Myrvold Berg, og peker på tilretteleggingen for ulike boligbehov og mulighetene for unge nyetablerere til å komme seg inn på boligmarkedet til en overkommelig pris.

Hennes egen inntreden i NBBO skjedde i forbindelse med flytting fra Finnmark til Nedre Eiker. Da kjøpte hun og familien en rekkehusleilighet på Rypejordet i Mjøndalen. Noen år senere overtok de et hus på samme tettsted, som var knyttet til Monicas familie.    

Hva med NBBO-magasinet?

-Jeg synes medlemsmagasinet er fint, og jeg tar meg alltid tid til å lese i det. Det er bestandig noe å finne der, som kan være nyttig å ta med seg, sier hun.

Ihuga Mjøndalspatriot

En ny storkommune under navnet «Drammen» til tross; Monica Myrvold Berg ser ingen grunn til at dette skal svekke eikværingenes egen lokalpatriotisme. Eiker forblir Eiker, uansett om Nedre Eiker kommune går over i historien.

-Jeg er ekte mjøndalsjente og vil fortsatt være det. Jeg er patriot på vegne av tettstedet og bygda, ja, ingen skal være i tvil om hvilket fotballag jeg heier på. Det er ingenting ved den nye storkommunen som visker ut eikværingen. Derfor er jeg sikker på at de som har vært imot kommunesammenslåingen, snart vil oppdage at det var ikke så farlig allikevel. Tvert om – den nye kommunen vil være langt bedre i stand til å finansiere nødvendige fornyelser i lokalsamfunnene, enn det Nedre Eiker kommune har vært, sier Myrvold Berg.   

 

Advent og snart julefeiring

Adventstiden og julehøytiden står for døren. Den nye ordføreren liker forberedelsene. Hun forteller villig vekk om adventstiden da barna var yngre, med julevindu, adventskalendre og om faste dager med kakebaking.  

-Nå har begge passert 20 år, og adventstradisjonene endrer seg. Men jeg sverger til lillafargen i adventstiden, adventslys, stjerne i vinduet, fyr på peisen, og litt forskjellig som røper at nå er det mørketid, vinter og snart jul. Juletreet derimot, det skal ikke pyntes før lille juleaften. Da går det i klassisk jul i rødt og grønt. Det er en tradisjon vi holder fast på, forteller den påtroppende ordføreren. 

Hva med juletradisjonene?

-Vi har en fast tradisjon når det gjelder julemiddagen. Hos oss spiser vi alltid kalkun. Den tradisjonen kommer fra mine besteforeldre på fars side. Begge hadde en fortid på sjøen, bestemor var skipskokke. Det er derfra det kommer. Første juledag samles vi alltid til julebrunch hjemme hos mine foreldre. Mannen min er fra Finnmark, så han har tatt til seg våre familietradisjoner i Mjøndalen, fortsetter Myrvold Berg, og slår fast at jula er ei fin tid. 

 

Siste jul før «nye Drammen»

Den nye ordføreren er snart klar til å svinge med klubba i et helt nytt kommunestyre. Vel vitende om at fylkeshovedstaden blir en del av en større kommune, fra Steinberg i vest til Berger i sørøst. Hun blir historisk, som den aller første ordføreren i nye Drammen kommune.

-Jeg går inn i dette vervet fordi jeg ønsker å få til noe. Jeg er forberedt på at gjerningen er en jobb som varer døgnet rundt, hele året. Dette temaet har vi også drøftet hjemme i familien. Ordførerrollen er ikke noe du kan kle av og på deg i det offentlige rom, forteller Myrvold Berg, og legger til at hun ønsker å være en ordfører som er mye ute blant innbyggerne. En ordfører som er både synlig og tilgjengelig. Og hun gleder seg til å ta fatt på den nye tilværelsen, som ikke bare er en jobb, men vel så mye en krevende livsstil.

Har du en sak du brenner ekstra for?

-Ja, det har jeg. Som politiker vil jeg jobbe videre med å bekjempe 

barnefattigdommen. Den saken brenner jeg for. Som ansatt i det kommunale skoleverket gjennom en årrekke, har jeg kommet nært inn på problematikken. Vi blir alle født inn i familier som gir oss svært ulike utgangspunkt i livet. Jeg vil jobbe for å redusere

sosiale forskjeller og gi våre unge mer like muligheter. Jeg vil bli skuffet over meg selv, dersom jeg ikke har greid å få til noe, på den tiden jeg skal virke som ordfører, fastslår Myrvold Berg.

Kan det bli mange julekalkuner som ordfører?

-Jeg må selvfølgelig vinne tillit foran et eventuelt gjenvalg. Men det er ingenting i veien med mine ambisjoner. Jeg ønsker meg et langt perspektiv på ordførergjerningen. Jeg håper at jeg, i likhet med mange andre ordførere, kan få muligheten til å jobbe for Drammen kommunes beste med en god kontinuitet, sier den påtroppende ordføreren, etter foreløpig 12 år som folkevalgt politiker - og 16 år som NBBO-medlem.  

Visste du dette om ordføreren?

Monica Myrvold Berg (46). Gift og to voksne barn. Oppvokst i Mjøndalen og bosatt i Mjøndalen. Personlige kjernesaker: Barn og familie, eldreomsorg, grunnskole, helse og omsorg.

1994: Utdannet frisør. Deretter arbeidstaker som frisør.  

1998: Innehaver av frisørsalong i Øksfjord, Loppa kommune.

2003: Melder seg inn i Det Norske Arbeiderparti og NBBO

2007: Folkevalgt (Ap), Nedre Eiker kommunestyre

2007: Formannskapsmedlem

2008: Utdannet adjunkt, Høgskolen i Buskerud

2011: Hovedutvalgsleder, oppvekst/kultur 

2014: Avdelingsleder i grunnskolen

2015: Fylkestingrepresentant (Ap)

2016: Rektorutdanning, BI

2018: Leder av «nye» Drammen Arbeiderparti

2019: Fung. rektor Hallermoen skole

2019: Valgt som ordfører i nye Drammen 

ordfører med app

Som mange andre har også Monica Myrvold Berg lastet ned sitt digitale medlemskort