Erobrer uterommet

En gang var det fri grafitti under diverse alias. Drammen hadde nulltoleranse for grafitti fram til 2013. Da Strømsgodset ble seriemester i 2014 sto Eric Ness Christiansen (33) fram med et kjempemaleri på Aass-veggen i Nedre Strandgate. 

 

Siden har byen blitt selve referansen for kunstneren og kuratoren som i dag jobber med prosjekter over hele landet. I Drammen er det veggeier som bestemmer om veggen skal være hvit, grå eller oppsiktsvekkende kunstnerisk, forutsatt at det ikke dreier seg om reklame med logo. Da må det søkes. 

Eric har integritet som kunstner og er skeptisk til store veggbilder med logo.

 

Stolt av NBBO-veggen  

Vestveggen på boligbyggelagets gård i Nedre Torggate 5 ble ferdig søndag 16. september og ble veggmaleri nummer 22 i Drammen. Denne gang med logo.

-Jeg er veldig stolt av den. Stolt av resultatet og hvordan jeg løste oppgaven for NBBO. En av utfordringene var synsvinkelen fra publikums ståsted, som er på skrå oppover fra sørsiden av gaten. Det er på den måten verket blir betraktet. Det måtte jeg ta hensyn til og det var bestemmende for hvordan jeg skulle gå fram, forteller Eric Ness Christiansen, som er glad for at han klarte å finne fram til et design som gjorde at logoen spiller på lag med motivet. Han hadde full frihet til å løse det på sin egen måte.

 

Fra butikkjobb til kunstinstitusjon

Kunstneren har levd hele sitt liv på Åssiden og er medlem av NBBO. Han har tidligere vært medlemsrepresentant i styret og kjenner både virksomheten og NBBO-Magasinet godt. Før kunsten ble heltidsarbeid hadde han bakgrunn fra både butikk og barnehage. 

Fra 2013 tok han sjansen på å si opp en fast jobb. Kunstnerisk sto han på trygg grunn. Sprayboksen hadde han svingt siden 1999 og ingen blir vel særlig overrasket hvis vi legger til at han tok tegning, form, farge og grafisk formgivning på videregående. 

Ugangsprosjektet ble satt i gang i 2016 og Eric hadde jobben som kurator. Han fant nakne vegger og spurte eierne om å få male dem. Fra da fikk virksomheten en ny dimensjon. Som kurator ble han et nav som engasjerte andre kunstnere som ville utføre jobbene. Dermed kom det også fram nye uttrykk som ikke er drammenserens egne spesialiteter.

 

Nei til reklamebilder       

Selv om noen av bildene utføres av innleide kunstnere, gjør han fortsatt jobber han har lyst på med egne hender. Og finner han en riktig løsning på det å integrere kunsten og oppdragsgivers logo, så henger han med. Men hittil har han i hovedsak takket nei til reklamebilder i kjempeformat. 

-Det gjelder å kjenne på hva huseieren er ute etter. Og kjenne på om jeg har god kjemi med dem. Jeg tar de oppdragene jeg selv synes er interessante. Noen stikkord er nok, så tar jeg kontrollen selv, sier Næss Christensen.

Kunstformen har de siste årene vunnet bred aksept i Drammen og nå kommer resten av landet etter.      

 

Kuratoren og prosjektmakeren

Under vignetten ”Final Outlines” har Eric travle dager. Etter at NBBO-oppdraget var ferdig gikk turen videre til Lofoten. Og mye annet er på gang.

-Det er mye spennende som skjer. Jeg ser en lysende framtid for det jeg har satt i gang. Markedet har akkurat åpnet seg og mangfoldet blir stadig større. Bilder og dekorasjoner både utendørs og innendørs. Noe er svære greier, annet er langt mindre. 

Noe har sterke farger, andre prosjekter er mer sarte og dempede. Noe er fotorealisme. Med ulike kunstnere får vi fram mange uttrykk, for eksempel klassisk oljemaling ala Rembrandt, forteller Eric, og legger til at noen av prosjektene handler om utendørs gallerier med flyttbare bilder på canvasduk.

 

Forsvinner grafittien?

De fleste av oss har en oppfatning av hva grafitti er. Såkalt ”action painting” (må skje fort) utført utelukkende med spraybokser. Stilarten har ofte en grunntone som er gjenkjennbar.

-Om grafittien er på vei ut? Nei, nei, for all del. Den lever i beste velgående. Det må du få med. Den røffe delen av kunstformen blir det mer av i tiden som kommer, konstaterer Eric Ness Christiansen, som har gjort levebrød av det han elsker å gjøre.   

veggmaleri

Vestveggen på boligbyggelagets gård i Nedre Torggate 5 ble ferdig søndag 16. september og ble veggmaleri nummer 22 i Drammen. 

mann i stol foran grafittivegg

Eric Ness Christiansen (33)

veggmaleri hos Aass bryggeri

I november 2013 malte Eric et stort bilde på Aass Bryggeris vestvegg i Nedre Strandgate. Da bryggeriet bygde nytt brygghus i 2014 havnet veggen på innsiden av påbygget og bildet forsvant. Bryggerieier Terje Aass ga kunstneren en ny mulighet på en annen vegg i bryggeriets eie – østveggen på det tidligere Sentralbadet på Grev Wedels plass. Den venstre delen av bildet er en delvis gjengivelse av et pressefoto som sto på trykk i Dagbladet i 1983. Det er faktisk selveste Terje Aas som sitter i badekarret.

Visste du at?

Eric Ness Christiansen har levert

  i alt 30 veggmalerier

  dekor i 11 underganger

  dekor til en T-banestasjon i Oslo med

    utgangspunkt i tegninger fra Barnekunstmuseet

  et samkjøringsprosjekt med Drammen

    havn og Måløy kommune

  utstilling i Kunstpassasjen i Oslo

  dekor i hovedkontoret til Sparebanken

    Øst i Hokksund

  Strømsgodset-vegg på Gulskogen Senter

  grafittikunst på alle veggene i restaurant

Papirhuset   på Grønland 

  nåværende tempo er omtrent ett stort

   veggmaleri hver måned