
Ane Størdal (29) og Daniel Eskelund (30) hadde vært med i mange budrunder uten å lykkes. Til slutt skulle det bli forkjøpsretten som sikret samboerparets aller første bolig.
Det er ikke mye som slår spenningen knyttet til et boligkjøp. De fleste kjenner seg igjen i en følelsesmessig berg-og-dalbane etterhvert som budrunden dytter prisen oppover. Hva slags taktikk skal vi legge opp? Hvor langt er motparten villig til å gå?
Profesjonelle pokerspillere er vant til slike avgjørelser. Vi vanlige dødelige vet ikke helt hva vi skal gjøre med kortene vi har fått utdelt. I bunken finnes det til og med en joker de færreste av oss bruker, nemlig forkjøpsretten.
Endelig vår tur - eller?
Samboerparet hadde vært med på mange budrunder uten å lykkes, da Anes far kom over en NBBO-leilighet som ikke mange andre hadde fått med seg.
– Den hadde hatt en visning tidligere, men ble lagt ut igjen. Leiligheten var veldig fin, og vi fikk ordnet oss en privatvisning i håp om å få kloa i den før noen andre, sier Ane.
Etter å ha lagt inn bud ble andre som stod på meglerens interesseliste kontaktet. Ingen ville by høyere enn Ane og Daniel og de trodde leiligheten var deres. Det var imidlertid et stort skjær i sjøen.
– Vi hadde ikke fått med oss at denne boligen hadde forkjøpsrett som måtte avklares. Da ble vi ganske stresset, for vi hadde jo ikke noe medlemskap, sier Ane.
Fikk hjelp av far
Det hadde heldigvis faren hennes. Han tilbød seg å overføre medlemskapet, men det måtte skje fort. Siden det i dette tilfellet var snakk om en fastprisavklaring (forkjøpsrett utlyses etter at boligen er solgt), hadde familien bare noen dager på seg til å legge frem et gyldig medlemskap.
– Vi måtte bevise farskapet, ved enten dåpsattest eller fødselsattest. Det fant vi ikke hjemme, på sykehuset eller hos NAV, mens skatteetaten hadde tre ukers venteliste. Heldigvis fikk vi tips om å kontakte kirken jeg ble døpt i. De ordnet det formelle og fikk sendt beviset slik at medlemskapet ble overført i tide, sier en fortsatt lettet Ane.
Spenningen var ennå ikke over. En annen potensiell kjøper hadde også meldt forkjøpsrett, og nå ventet alle på å få høre hvem som hadde lengst ansiennitet.
– Vi hadde vært i budrunder før og tapt. Dette ble en ekstra og helt ny runde for oss. Heldigvis kunne vi til slutt ringe familie og venner og sprette champagnen - alt takket være pappa, sier Ane.
Forhåndsvarsel vanligst
Omtrent en av fem boligsalg i NBBO blir i dag tatt på forkjøpsrett. I syv av ti tilfeller utlyses boligen på forkjøpsrett i forkant av salg, ikke etter. Da melder medlemmer i NBBO sin interesse uten forpliktelse til kjøp.
– Det er en stor fordel å kunne benytte seg av forkjøpsrett. Du slipper å presse pris i en eventuell budrunde, men kan tre inn i en ferdig utarbeidet kontrakt gitt at du har lengst ansiennitet, sier fagansvarlig for forkjøpsrett i NBBO, Tanja Raknestangen.
At du må ha veldig lang ansiennitet for å vinne boligen er i følge Tanja en myte. Samme aldersgruppe er ofte på jakt etter samme type bolig.
– Forkjøpsrett kan brukes av alle som er medlem og vi ser at boliger blir tatt på forkjøpsrett selv av medlemmer med bare få dagers ansiennitet, sier Tanja.
Følg med
Det er viktig at man følger med når NBBO kunngjør boliger på forkjøpsrett. For at man ikke skal miste muligheten til å benytte seg av forkjøpsretten på forhåndsutlyste boliger må man følge med der NBBO annonserer. Det gjør NBBO bare på nbbo.no og forkjøpsrett.no.
– Mange kontakter oss fordi de har sett en bolig på finn.no som de ønsker å benytte sin forkjøpsrett på. Da er det ofte for sent, fordi over 70% utlyses i forkant av salg, beklager Tanja.
For 300 kroner i innmelding og 250 kroner i årsavgift får du tilgang til både forkjøpsrett og andre medlemsgoder i NBBO. Så kanskje du skal ta frem jokeren i kortstokken?
FOR FÅ VET: Tanja Raknestangen mener alt for få kjenner til boligene som legges ut med forkjøpsrett.

ENDELIG: Etter fire forsøk kunne endelig samboerparet flytte inn i felles leilighet.

LOSJEPLASSEN: Den nesten nye leiligheten paret fikk tak i har super beliggenhet.
FORKJØPSRETT FRA NBBO
- Forkjøpsrett er din viktigste medlemsfordel
- Enten forhåndsavklaring (vanligst) eller fastprisavklaring
- Medlemsansiennitet kan overføres til nær familie
- Juniormedlemskap er gratis frem til medlemmet fyller 18 år (med unntak av innmelding
- Boliger på forkjøpsrett finner du bare på nbbo.no og forkjøpsrett.no.
- Bli automatisk varslet på e-post når nye boliger utlyses